19.11.18
Quidditch

El quidditch català i escocès es rellança a Vic

Catalunya s’imposa, gràcies a la captura de l’esnitx (70*-50), en el primer partit contra Escòcia, que tot seguit s’anota el segon (50*-150) contra jugadors menys habituals

El Camp de Rugby de Vic va acollir dissabte dos partits amistosos de quidditch que, ja abans de començar, estaven cridats a ser històrics. Catalunya afrontava, per primera vegada, un matx internacional de seleccions en territori propi. Un fet inèdit malgrat haver disputat ja dos europeus i dos mundials. Per la seva banda, Escòcia debutava com a equip nacional en qualsevol esdeveniment. Fins al moment, els seus jugadors sempre havien competit de manera integrada amb el Regne Unit, vigent campió continental. Esportivament, els duels van complir totes les expectatives -sobretot el primer-, sota un clima típicament escocès, marcat pel fred i per la pluja. Tots dos combinats van fer diversos passos endavant en la seva formació i preparació i, de retruc, van captar l’atenció d’uns aficionats que, a la capital d’Osona, tot just descobrien aquesta modalitat esportiva a l’alça a tot el món.

Una jugada dels Catalunya-Escòcia de quidditch disputats a Vic el 2018.
Una disputa de pilota entre una jugadora catalana i un escocès.

Emoció absoluta
El primer partit va comptar gairebé sempre amb la iniciativa d’Escòcia al marcador. Tanmateix, Catalunya mai va permetre que la distància anés gaire lluny i sempre es va veure amb opcions de remuntada. D’aquesta manera, quan va entrar el jugador neutral encarregat de protegir l’esnitx -al minut 17-, el resultat només era de 30-50. Això volia dir que, només capturant la papallona daurada, la selecció catalana ja es podia anotar el partit. No tan sols ho va fer, sinó que abans va aconseguir una altra anotació i es va assegurar la victòria per vint punts (70*-50).

Una acció dels Catalunya-Escòcia de quidditch disputats a Vic el 2018.
Un jugador català supera en cursa a un altre d’escocès.

Torn pels menys habituals
El segon partit no va ser tan intens, ja que l’equip tècnic de Catalunya va optar per donar l’oportunitat a jugadors menys habituals. Escòcia no va tardar a prendre marge de punts i, quan van entrar el portador de l’esnitx, aquest ja era pràcticament insalvable. És per aquest motiu que va tornar a ser la selecció catalana qui va capturar la papallona daurada, sense allargar innecessàriament el matx, cosa que li va permetre maquillar una mica el marcador (150-50*). Malgrat tot, però, els participants en aquest segon duel van poder gaudir d’un aprenentatge impagable.

El moment de la interpretació de l'himne escocès abans del primer Catalunya-Escòcia de quidditch a Vic.
El moment de la interpretació de l’himne escocès.

Presentació emocionant
Els Catalunya-Escòcia de Vic van gaudir de tota la solemnitat protocol·lària que es podria esperar de dos duels internacionals com aquests. Tots dos equips van saltar al terreny de joc amb la senyera i la bandera escocesa i van poder cantar els seus respectius himnes, Els Segadors i el Flower of Scotland, de cara a la galeria. Després es van fer una foto conjunta, sempre en presència del regidor d’Esports de l’ajuntament de Vic, Josep Maria ‘Titi’ Roca. Abans de començar, el seleccionador català de quidditch Pau Pérez, acompanyat dels capitans català i escocès, va llegir el manifest del món de l’esport contra la violència envers les dones, impulsat per la Secretaria General de l’Esport per a l’adhesió de les entitats esportives del país del 12 al 30 de novembre.