15.11.18
Quidditch

Històrics partits Catalunya-Escòcia de quidditch a Vic

La selecció catalana disputarà dissabte (13 i 14.30 h) dos amistosos internacionals per primera vegada al seu país, mentre que l’escocesa s’estrenarà com a combinat nacional

El Camp de Rugby de Vic (carrer d’Antoni Vilà i Cañellas, s/n) acull aquest dissabte dos partits de quidditch (13 i 14.30 h) que seran històrics per als seus protagonistes. Malgrat haver disputat ja dos mundials i dos europeus, la selecció catalana, vigent 17a del món, disputarà, per primera vegada, uns amistosos internacionals a Catalunya. Al davant hi tindrà la selecció escocesa, que mai abans no havia jugat en representació d’Escòcia en haver estat els seus jugadors fins ara sempre integrats dins del combinat del Regne Unit, campió d’Europa a Oslo el 2017. Els duels estan organitzats per l’Associació de Quidditch de Catalunya i la Plataforma Proseleccions Esportives Catalanes i compten amb el suport de l’ajuntament de Vic, de Vic Activa’t i de les empreses de criptomoneda Drac i Croat.

La selecció catalana de quidditch, al mundial de Florència 2018.
La selecció catalana de quidditch, al mundial de Florència 2018.

Equip de nivell
El fet de jugar per primera vegada a casa propiciarà que la selecció catalana sigui una de les més competitives de sempre, i això que acredita posicions de tant mèrit com la 7a en l’europeu de Sarteano (Itàlia), l’any 2015. Els costos dels desplaçaments i la disponibilitat de dates sempre poden limitar les convocatòries, cosa que en el doble enfrontament de Vic no passarà.  Recentment, l’Associació de Quidditch de Catalunya ha fet una aposta ferma per la tecnificació i compta amb un equip d’entrenadors definit format per Víctor Martí, Eduardo Vázquez Espín, Àlvaro Gallego i Sandra Trujillo. Actualment la Lliga Catalana la componen quatre equips (Barcelona Eagles; Autònoma’s Ashwinders, de la UAB; Bocs Folls, de Sant Joan de Vilatorrada; i Nightmare Grims, del Camp de Tarragona) i ja n’hi ha un cinquè en formació, de Terrassa.

La selecció catalana de quidditch, al mundial de Florència 2018.
Una acció de la selecció catalana durant el mundial d’aquest any.

Un esport eclèctic
El quidditch, tal com el seu nom indica, està basat en el joc màgic inclòs en la sèrie de novel·les i pel·lícules de Harry Potter, però ha evolucionat fins a convertir-se en una mescla entre el rugbi, l’handbol i el joc de matarbrilé-, amb tres característiques molt diferencials: el handicap de poder jugar només amb una mà -l’altra sempre ha de sostenir un pal de PVC entre les cames-, la utilització de quatre pilotes simultànies i la necessitat de capturar l’snitch o papallona daurada -peça de tela, amb una pilota dins, enganxada amb velcro del pantaló d’un jugador neutre- per tancar els partits.

Bàner de la campanya de l'esport en contra de la violència envers les dones del 2018.

Manifest contra la violència de gènere
Tanmateix, encara hi ha un altre factor clau que explica que el quidditch estigui en plena expansió arreu del món. És un esport absolutament mixt i respectuós amb totes les tipologies de gènere (masculí, femení i no binari), tot posant com a única normativa que sempre hi hagi quatre jugadors del mateix gènere, dels set que té cada equip, sobre el terreny de joc. Aquesta sensibilitat per la diversitat de gènere converteix els Catalunya-Escòcia de Vic en l’escenari ideal per llegir el manifest del món de l’esport contra la violència envers les dones que la Secretaria General de l’Esport està impulsant, del 12 al 30 de novembre, amb motiu del Dia Mundial per a l’eliminació de la violència envers les dones (25 novembre) i en el marc del programa “Dones i Esports”.