31.10.18
Bowling

Lia Mojarro i Marcial Ovide, representants catalans en la Copa del Món Qubica-AMF

Tots dos es van guanyar l’accés a la competició, que es disputa a Las Vegas, en imposar-se al Campionat de Catalunya de Bowling

Las Vegas (Estats Units) serà l’escenari, del 4 a l’11 de novembre, de la 54a edició de la Copa del Món Qubica-AMF de Bowling. Per onzè any consecutiu, la Federació Catalana de Bitlles i Bowling (FCBB) hi serà representada com a membre de ple dret, amb la participació dels dos vigents campions de Catalunya, Lia Mojarro (Xtreme Bowling Club de Sant Joan Despí) i Marcial Ovide (Club Bowling Diagonal de Sant Vicenç dels Horts). S’espera la presència d’una vuitantena de països diferents que, en tots els casos, comptaran amb la participació del seu millor representant femení i masculí.

Lia Mojarro, en el Swiss International Team Event 2018.
Lia Mojarro, en el Swiss International Team Event 2018.

Cinc eliminatòries pel títol
La primera eliminatòria constarà de 24 partides repartides en 3 dies, de les quals sorgirà una classificació general. Els 24 millors disputaran la segona eliminatòria, de 8 partides a les quals s’haurà de sumar la puntuació anterior. Els quarts de final, disputats pels 8 primers, mantindran el format anterior, amb bonificacions per a victòria o empat. En canvi, les semifinals ja seran per enfrontament directe i sense tenir en compte cap resultat anterior, més enllà que el primer jugarà contra el quart i el segon contra el tercer.

Joventut i experiència
Lia Mojarro, tot i la seva joventut (21 anys), ja havia participat en l’edició del 2014, on no va aconseguir classificar-se entre les 24 millors. En canvi, Marcial Ovide va ser 19è en el seu únic precedent amb Catalunya, l’any 2010. Només Lluís Montfort, amb la seva 17a plaça de l’any passat, acredita una posició millor com a representant català. Com a component de la selecció espanyola, en el seu dia, Ovide va arribar a ser sisè. L’objectiu de tots dos ha de ser accedir a la segona eliminatòria, reservada als 24 millors del món. Mojarro també aspira a mantenir la ratxa de les representants catalanes d’haver superat sempre les espanyoles en la general, que el 2017 va mantenir Ingrid Julià amb la seva 28a posició. La millor classificació històrica d’una catalana és el 21è lloc de Cristina Sanz el 2016.

Marcial Ovide, en el Swiss International Team Event 2018.
Marcial Ovide, en el Swiss International Team Event 2018.

El veto espanyol, sense efecte
La Federació Catalana de Bitlles i Bowling (FCBB) és membre de ple dret de la federació internacional (FIQ) des del 2007, cosa que li va permetre participar en europeus i mundials fins a l’any 2014. Tanmateix, posteriorment, una sentència del Tribunal Constitucional (TC) va reduir la participació catalana a competicions on no hi hagués seleccions espanyoles, com és el cas del Campionat d’Europa Sènior. L’excepció al veto espanyol és la Copa del Món Qubica-AMF, una competició oficial de tipus individual que, per la seva singularitat, no té cap problema a acceptar separadament els representants de les federacions catalana i espanyola. Una lliçó de normalitat que contribueix a enriquir l’atractiu esportiu de l’esdeveniment.

Els participants catalans

Lia Mojarro, 1/9/1997

Participacions amb la selecció catalana
2010 Campionat d’Europa juvenil i campionat del món juvenil
2011 Campionat d’Europa juvenil
2012 Campionat d’Europa femení categoria absoluta
2012 Copa d’Europa de Campions categoria absoluta
2013 Campionat del Món categoria absoluta
2014 Campionat d’Europa Femení categoria absoluta
2014 Copa del Món Qubica
2018 Copa del Món Qubica

Palmarès
Campiona de Catalunya categoria sub 21: 2014/2015/206/2017/2018
Campiona Campionat Catalunya Qubica 2014 i 2018
Campiona de Catalunya Absoluta 2012

Marcial Ovide, 4/4/1965

Participacions amb la selecció catalana
2009 Campionat d’Europa masculí
2010 Copa del Mediterrani
2010 Campionat del món masculí
2010 Copa del Món Qubica…………………………. 19è classificat (91 participants)
2011 Copa del Mediterrani
2011 Campionat d’Europa masculí
2012 Campionat d’Europa masculí
2012 Copa d’Europa de campions

Anteriorment al reconeixement de la FCBB, havia participat amb la selecció espanyola en diverses ocasions, tot assolint una 6a posició en la Copa del Món.