17.10.18
Korfbal

Fora de la lluita per les medalles en l’europeu de korfbal (21-13)

Un mal primer quart contra Portugal (9-5) condemna la selecció catalana que, a remolc, mai no ha trobat la fluïdesa en atac

La selecció catalana de korfbal no podrà defensar la medalla de bronze aconseguida fa dos anys a Dordrecht. El combinat que dirigeixen David Guzmán i Xavi Vidal ha caigut en els quarts de final contra Portugal (21-13) i ara aspirarà, com a màxim, a la cinquena plaça de l’europeu. Un mal primer quart ha limitat completament les opcions de Catalunya, que sempre s’ha vist condicionada pel 8-3 que reflectia el marcador quan només s’havien disputat 8 minuts de joc. Els atacs catalans s’han caracteritzat en tot moment per l’ansietat per remuntar i això s’ha traduït en poca efectivitat des de la mitja i llarga distància. En canvi, els portuguesos, que van ser el primer equip que es va quedar fora del podi el 2017, han tingut l’encert d’anotar en els moments més transcendentals.

Una escletxa inabastable
L’inici del partit ha estat molt igualat, tal com sol succeir històricament en els enfrontaments oficials entre Catalunya i Portugal. Després d’un tram de desencert a totes dues bandes, les cistelles s’han succeït des de l’estrena de la portuguesa Ana Cordeiro (2’), fins a arribar al 3-3. La selecció catalana ha tingut l’oportunitat de neutralitzar el primer desavantatge significatiu (5-3) en una triple acció ofensiva al minut 5 que, com que no s’ha materialitzat, ha disparat la confiança del rival. En tan sols dos minuts, els portuguesos han abastat una renda de sis gols (9-3), i encara bo que Albert Parrón i Irene Figueroa han pogut limitar danys (9-5) abans del descans. Tanmateix, l’escletxa en el marcador ja ha estat inabastable.

La defensa no és suficient
La defensa catalana ha millorat molt en el segon quart, tot obligant els portuguesos a fer tirs arriscats que gairebé mai trobaven l’objectiu. Per contra, l’atac de Catalunya ha seguit espès i ha hagut de ser Marc Castillo, amb un dels tirs més llunyans del duel, qui trenqués una ratxa de sis minuts sense anotar per establir el 12-8. El fet que Portugal s’anotés el marcador parcial del quart (4-3), malgrat l’enorme desplegament físic dels nois i noies de Guzmán i Vidal, ha acabat d’erosionar la seva moral, i més tenint present com han anat les coses a la represa.

El Catalunya-Portugal de l'europeu de korfbal 2018.

Sis minuts més sense anotar
Catalunya ha tardat sis minuts a inaugurar el seu marcador del tercer quart, i així és impossible liderar cap remuntada. Els llançaments des de mitja distància semblaven l’únic recurs disponible i, per si fos poc, els portuguesos eren efectius en el rebot. Per una altra banda, el rival també ha estat afortunat en aquest tram del partit, ja que la majoria de les seves jugades també destacaven per la poca elaboració. D’aquesta manera, la selecció catalana havia d’afrontar l’últim quart a una distància gairebé insalvable (17-10).

El Catalunya-Portugal de l'europeu de korfbal 2018.

S’escapa el somni
Dues anotacions de Jose Álvarez i de Javi Navarro, de penal, han mantingut amb un fil de vida la selecció catalana, que a set minuts per al final perdia de sis gols (18-12). La rèplica gairebé immediata d’Andreia Filipa Abreu, però, ha esvaït tota esperança, convertint la resta de l’enfrontament en un mer tràmit. Jèssica Lechuga, a quatre minuts per a la conclusió, ha convertit l’última cistella catalana i el 21-13 dels portuguesos ha arribat quan encara quedaven tres minuts. Tothom ja pensava en els pròxims partits que, tant en el cas de Portugal (lluita per les medalles), com en el de Catalunya (per la cinquena plaça), es concentraran entre divendres i diumenge.