16.10.18
Korfbal

Catalunya-Portugal, als quarts de final de l’europeu de korfbal

La victòria contra Anglaterra (18-17), culminada gràcies a una cistella en l’últim instant de Marc Castillo, permet eludir Bèlgica en l’eliminatòria clau de la competició

Catalunya i Portugal es jugaran demà dimecres (14.45 h) l’accés a les semifinals del Campionat d’Europa 2018 de korfbal. El duel, que tindrà lloc a Leeuwarden, serà una reedició del partit per la medalla de bronze de fa dos anys, on la selecció catalana va certificar un podi històric. L’aparellament ha arribat després d’una notable primera fase del combinat de David Guzmán i Xavi Vidal que, després de cedir contra els Països Baixos (31-13), ha derrotat Polònia (11-13) i Anglaterra (18-17). Aquesta última victòria, culminada amb una cistella des de la llarga distància de Marc Castillo en l’última jugada, pot ser transcendental per a les aspiracions catalanes de repetir la plaça d’honor en la màxima competició continental ja que, en cas de desfeta, el rival hauria estat la totpoderosa Bèlgica, segona de grup en cedir contra tot pronòstic contra Alemanya (20-18).

Dura presa de contacte
El debut de la selecció catalana, dissabte, va ser el més dur possible, ja que s’enfrontava als Països Baixos, equip amfitrió i campió de totes sis edicions disputades fins ara. Catalunya va començar molt forta en defensa i va mantenir el 0-0 durant 3 minuts. A partir d’aquí, però, els neerlandesos ja van posar la directa i van tancar el primer quart amb un 8-1 que, a la mitja part, es va transformar en un 15-3. El màxim avantatge dels locals va arribar amb el 21-4 del minut 26, moment en què van reduir la intensitat i els de Guzmán i Vidal ho van aprofitar per reduir la diferència en deu minuts (26-13). Tanmateix, el tram final va significar una altra demostració de força dels màxims dominadors del korfbal mundial (31-13).

Exhibició i sang freda
Després de diversos minuts de tempteig (1-1 fins als 6’), Catalunya va mostrar un alt nivell contra Polònia i va arribar a la mitja part amb un aclaparador 2-8 favorable. El rival va millorar força durant el tercer quart (6-10, després d’haver-se situat a tres anotacions), però va ser en el definitiu quan va plantar més cara, tot arribant en quatre minuts al 9-10 amb una excel·lent Tamara Siemieniuk (cinc gols). Un providencial temps mort de Guzmán i Vidal va contribuir a canviar la tendència i la selecció catalana va poder sentenciar gràcies a dos penals transformats per Jose Álvarez i Javi Navarro, i una última cistella de David Puertas (11-13).

Berta Alomà, durant el Catalunya-Anglaterra de l'europeu 2018 de korfbal. Foto: Marco Spelten / Actiefotografie.
Berta Alomà, contra Anglaterra. Foto: Marco Spelten / Actiefotografie.

El triomf de la fe
El guió del partit contra Anglaterra va ser totalment oposat, amb l’única coincidència de la victòria. Catalunya sempre va anar a remolc al marcador, tot arribant a un màxim desavantatge de quatre gols (1-5, 8’) que deu minuts més tard encara no s’havia eixugat (7-11). Marc Castillo, l’heroi del partit, va començar a canviar la dinàmica amb una cistella just abans i just després del descans però els catalans no van entrar definitivament en el duel fins a cinc minuts per al final, quan Javi Navarro va establir el 13-13 de penal. Els llançaments després d’infracció es van succeir en el tram de resolució i la selecció va acreditar una fiabilitat del 100% (9 de 9, en tot el partit) que va ser decisiva. No obstant això, el 18-17 definitiu va arribar amb un tir llunyà, producte de la confiança i de la fe. En el duel entre els dos últims medallistes de bronze (Portugal el 2014 i Catalunya, el 2016) pot ser clau la gestió d’aquest bon moment anímic de la selecció catalana.