11.10.18
Korfbal

Catalunya defensa podi europeu de korfbal

Dos anys després d’aconseguir el bronze, la selecció catalana conserva l’objectiu de mantenir-se entre les tres millors del continent

Fa dos anys, la selecció catalana de korfbal va aconseguir la gesta més important de la seva història en penjar-se la medalla de bronze en el Campionat d’Europa de Dordrecht (Països Baixos). Des d’aquest dissabte i fins al 21 d’octubre, l’equip dirigit per David Guzmán i Xavi Vidal intentarà repetir la presència al podi a la província de Frísia, també als Països Baixos, amb un equip renovat -només repeteix la meitat de la convocatòria- però amb l’ambició intacta: “L’objectiu continua sent entrar en la lluita per les medalles”, expliquen els seleccionadors en una entrevista al web oficial de la Federació Catalana de Korfbal (FCK).

Berta Alomà, durant una acció de l'europeu del 2016 de korfbal.
Berta Alomà, durant una acció de l’europeu del 2016 de korfbal.

La continuïtat, handicap principal
Catalunya és membre de ple dret de la Federació Internacional de Korfbal (IKF) des del 2005, condició que li permet disputar tots els esdeveniments organitzats per la màxima institució mundial d’aquest esport. L’única excepció són els World Games, que estan sota el paraigua del Comitè Internacional Olímpic (CIO) i, per tant, fora de l’abast dels països no reconeguts internacionalment com a estats sobirans, com és el cas d’Escòcia o Gal·les. L’absència de la selecció catalana a Wroclaw 2017 la va privar de donar continuïtat competitiva a l’equip que havia guanyat el bronze europeu l’any anterior, a més que ha suposat el descens de tres posicions en el rànquing mundial de la IKF. En canvi, els Països Baixos, Bèlgica, Alemanya, PolòniaAnglaterra -com a Regne Unit– sí que arriben amb aquesta referència esportiva recent, que els pot ajudar a esvair molts més dubtes.

La selecció catalana de korfbal i la neerlandesa sub-21, en motiu d'un partit amistós a Castellbisbal.
La selecció catalana i la neerlandesa sub-21, en motiu d’un amistós a Castellbisbal.

Els quarts de final, la clau
La selecció catalana està englobada al grup A amb els Països Baixos, Anglaterra i Polònia. Totes quatre seleccions accediran als quarts de final però, lògicament, la dificultat dels enquadraments dependrà de la classificació. Per tant, gairebé descartada la primera plaça, reservada als amfitrions, l’objectiu serà aconseguir la segona posició per enfrontar-se -presumiblement- a Portugal o Alemanya i, sobretot, eludir el darrer lloc per evitar Bèlgica a tota costa. El debut de Catalunya serà el dissabte (20 h) contra els Països Baixos a Gorredijk, on diumenge (16.30 h) es veurà les cares contra Polònia. Ja dilluns (18.15 h), a Drachten, arribarà un duel contra Anglaterra que es preveu determinant, sobretot amb vista als quarts de final que tindran lloc dimecres a Leeuwarden.

L'amistós de la selecció catalana de korfbal contra el Nomads d'Anglaterra.
L’amistós de la selecció catalana de korfbal contra el Nomads d’Anglaterra.

Preparació intensiva
Tot i no haver competit oficialment des del 2016 -sí que ho han fet les diverses categories inferiors-, la selecció absoluta catalana ha portat a terme una preparació intensiva per a aquest europeu, que s’ha dilatat durant diversos mesos. Ja l’any passat, va rebre la visita de la selecció neerlandesa sub-21 i, al juliol, va ser el Nomads KC, equip anglès procedent dels afores de Londres, qui va posar a prova Catalunya a l’Illa Esportiva de Castellbisbal. El conjunt de la localitat vallesana, per cert, vigent campió de la Lliga Catalana, també ha estat decisiu en la posada a punt del conjunt de Guzmán i Vidal a base d’amistosos, com el 15 de setembre o el d’aquest mateix dimarts. Els seleccionadors també destaquen l’aportació de Keepfitdoctor, grup de professionals que ofereix assessorament mèdic a esportistes d’alt rendiment.

Podeu seguir els resultats de la selecció catalana de korfbal a Frísia a través d’aquest enllaç.