06.09.18
Política Esportiva

No a un Girona-Barça als Estats Units sense estelades

El trasllat d’aquest partit no pot ser un mecanisme d’espanyolització i de menyspreu a la identitat pròpia de tots dos clubs

Durant els últims dies està sonant amb força la possibilitat que el Girona-Barça de la jornada 21 de la lliga de futbol es disputi als Estats Units en lloc de fer-ho a Montilivi. El trasllat del duel obeiria bàsicament a criteris econòmics però també de promoció del futbol, i de la manera de viure’l, d’una banda de l’Atlàntic a l’altra. La pretesa prohibició de lluir estelades al Hard Rock Stadium de Miami, anunciada ahir pel programa El Partidazo de Cope, atemptaria directament contra la naturalesa del derbi català i contra la identitat dels dos clubs protagonistes, amb una part més que significativa de les seves aficions vinculada emocionalment a aquesta simbologia. Especialment en dies de partit. A més, seria un contrasentit legal que la presència d’estelades no estigués permesa en aquest enfrontament quan sí que ho és en qualsevol altre esdeveniment del futbol espanyol, existint una sentència judicial que empara la seva exhibició en els estadis.

És molt lícit que LaLiga, com a producte, es vulgui promocionar a mercats com l’estatunidenc a través de fórmules com el trasllat d’un partit oficial. El Girona FC i l’FC Barcelona, com a membres d’aquesta organització, poden contribuir a aquest objectiu com qualsevol altre club que en formi part. Una altra cosa és que hi hagi una voluntat política explícita d’espanyolitzar l’esdeveniment i de promoure una concepció concreta de l’Estat més enllà de les seves mateixes fronteres físiques. Si aquest és el cas, cap equip català no hauria de ser utilitzat per a aquest fi. A Montilivi mai no sonaria l’himne espanyol ni es repartirien 40.000 banderes espanyoles per ser lluïdes a la graderia. Hi ha molts altres duels al calendari de lliga que sí que podrien reproduir fidedignament l’ambient d’espanyolitat que es vol impostar a Miami però no el Girona-Barça, l’elecció del qual consideraríem equivocada per no dir estratègica.

L'afició al derbi català Girona-Barça de la primera volta de la lliga 2017-2018 a Montilivi.
L’afició al Girona-Barça de la primera volta de la lliga 2017-2018 a Montilivi.

La prohibició de l’estelada a partir d’una voluntat de no politització d’un partit de futbol es contradiu totalment amb la promoció indiscriminada de l’himne i la bandera espanyola. Cal que, malgrat la distància, el Girona-Barça de Miami es jugui de la manera més semblant possible a com es faria a Montilivi, i això passa perquè les aficions puguin lluir estelades i cantar per la independència al minut 17:14 de cada part. Si no és així, entenem que el trasllat del partit de la jornada 21 implica un doble perjudici a la llibertat d’expressió de l’afició catalana, que perdrà una oportunitat de manifestar els seus sentiments dins d’un estadi i veurà com el mateix esdeveniment s’instrumentalitza en favor d’una altra idea política. És per aquest motiu que ens veiem obligats a dir no a un Girona-Barça als Estats Units sense estelades, ja que falsejaria la realitat catalana en un punt estratègic del món.