05.09.18
Quad Rugbi

Contra l’elit del quad rugbi a Barcelona

La selecció catalana s’enfrontarà aquest cap de setmana a tres dels millors equips del món al CEM de l’Espanya Industrial

La selecció catalana de rugbi adaptat participarà aquest cap de setmana en la primera edició del Trofeu Internacional de Quad Rugbi, que es farà a Barcelona. El torneig tindrà lloc a les instal·lacions del CEM de l’Espanya Industrial, que al juliol ja va acollir el 25è Trofeu Internacional Ciutat de Barcelona i 8è Memorial Joan Palau i Francàs de bàsquet en cadira de rodes. Catalunya s’enfrontarà a tres dels millors equips de tot el món d’aquest esport: el CAPSAAA de París (França), els Fighting Snake (Suïssa) i el Wildboars (Hongria). El dissabte dia 8 es disputarà la primera fase, en format de tots contra tots, mentre que diumenge es jugaran la final de consolació (9.30 h) i la final (11.30 h), en funció de les classificacions en la lligueta del dia anterior. Els horaris exactes de tots els enfrontaments es poden consultar en aquest enllaç.

Un partit de quad rugbi a França. Foto: capsaaa.net.
Un partit de quad rugbi a França. Foto: capsaaa.net.

Inclusiu i espectacular
El quad rugbi neix a finals de la dècada dels 70 a Winnipeg, al Canadà, com a alternativa al bàsquet en cadira de rodes. Els jugadors solen ser persones amb lesió medul·lar cervical (tetraplegia) i/o grans discapacitats, amb afectació a tres o més de les seves extremitats. Hi ha quatre jugadors per equip i els punts s’assoleixen quan se supera la línia d’anotació de l’equip contrari amb la pilota -de tipus voleibol- controlada. Els jugadors han de botar-la o passar-la cada 10 segons, en tenen 12 per travessar la línia de mitja pista, i 40 en total per anotar. Es juguen 4 parts de 8 minuts i no hi ha distincions de gènere entre els jugadors. No està permès el contacte físic entre jugadors però sí entre cadires, cosa que dona un plus de dinamisme i espectacularitat a una disciplina concebuda per ser estratègica i ràpida.

El BUC Wheelchair, durant una competició a França. Foto: buc.cat.
El BUC Wheelchair, durant una competició a França. Foto: buc.cat.

Creixement constant
Des de Sydney 2000, el quad rugbi és una modalitat paralímpica plenament consolidada, que ja havia estat esport d’exhibició a Atlanta 1996. Actualment es practica a més d’una quarantena de països, entre els quals Catalunya, que a principis de dècada va veure com es creava el Quadrigas Quad Rugby sota el paraigua d’Aspaym Catalunya. L’any 2015, l’equip es va constituir en secció del Barcelona Universitari Club, el BUC Wheelchair, que el 2016 es va imposar a Tolosa de Llenguadoc en un torneig contra quatre equips francesos i que acaba d’assolir l’ascens a la Segona Divisió de França, on competeix oficialment com a convidat. El torneig d’aquest cap de setmana serà una oportunitat immillorable per comprovar l’evolució experimentada durant els últims anys.