27.08.18
Curses per muntanya

Bon estiu per a la selecció catalana

El segon lloc de Laia Andreu a la Matterhorn Ultraks tanca un tram de la Copa del Món de curses per muntanya farcit de posicions de mèrit

Laia Andreu (UE Vic), amb els colors de la selecció catalana, va repetir dissabte a Zermatt (Suïssa) la segona posició del 2017 en la Matterhorn Ultraks, corresponent a la Copa del Món de curses per muntanya. L’osonenca, vigent campiona d’Europa de raquetes de neu, va estar molt a prop d’atrapar Virginia Pérez, líder des pràcticament l’inici, però finalment, amb un temps de 6 hores i 1 minut, va travessar la meta cinc minuts més tard que l’espanyola. Malgrat ser de 52 km i comptar amb 4.200 m de desnivell positiu, la Matterhorn és una cursa molt ràpida, sense seccions tècniques però amb influència de l’alçada. Tot plegat, característiques que s’adapten molt bé a les qualitats d’Andreu, que en el circuit mundial d’aquest 2018 encara no havia pogut pujar al podi.

El podi amb els deu primers de la Matterhorn Ultraks masculina. Foto: Ivan Torres / FEEC.
El podi amb els deu primers de la Matterhorn Ultraks. Foto: Ivan Torres / FEEC.

Top-10 d’Españó
En la cursa masculina, Gerard Españó (AE Mountain Runners del Berguedà) va acabar en la vuitena posició amb un temps de 5 hores i 25 minuts, mentre el seu company de club David Prades va ser 13è (5 hores i 38 minuts). Jonatan Mora (CE Voltreganès), que també corria amb la samarreta de Catalunya, va patir per acabar la cursa a causa d’un refredat però també va ser capaç de donar punts a la selecció de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC), amb una 38a plaça gestada en 6 hores i 22 minuts. L’altre podi català a Zermaat el va aconseguir Genís Zapater (Ski Club Camprodon), tercer a dos minuts d’un guanyador que va completar el circuit en 5 hores exactes. Per la seva banda, Aleix Toda (AAE Escola Treball) va tancar el Top 10 amb 5 hores i 31 minuts.

La selecció catalana, al Trofeo Kima. Foto: Andrés Arroyo / feec.cat.
La selecció, al Trofeo Kima. Foto: Andrés Arroyo / feec.cat.

Kílian recupera el rècord
Al marge de la prova Suïssa, aquest cap de setmana es disputava una altra competició de la Copa del Món, a Val Masino (Itàlia). Era el Trofeo Kima, que arribava a la 20a edició. La prova italiana, coneguda també com “la cursa de les cadenes”, comptava amb un circuit de 52 quilòmetres i 4.200 metres de desnivell positiu. La selecció catalana de la FEEC hi participava amb un equip format per Montse Martínez (AAE Escola del Treball (SE)), Pol Rodríguez (UEC Olesa de Montserrat) i Eduard Hernández (AE Matxacuca). El gran protagonista va ser el també català Kílian Jornet (CE Cerdanya Pirineus), que va guanyar per quarta vegada i, amb un temps de 6h9:19, va recuperar el rècord de la competició, que tenia el nepalès Bihim Gurung (6h10:44) des del 2016. Pere Aurell (CEM La Cameta Coixa) va ser tercer amb 6h20:50.

David Prades, amb la selecció catalana. Foto: Ian Corless / feec_cat.
David Prades, amb la selecció catalana. Foto: Ian Corless / feec_cat.

Un estiu prometedor
Abans d’aquest cap de setmana, la selecció catalana havia obtingut diverses altres posicions de mèrit en la Copa del Món. A Arinsal (Andorra), la FEEC hi va presentar un equip de 13 esportistes i els més destacats, en categoria masculina, van ser Gerard Españó (AE Mountain Runners del Berguedà), 9è; David Prades, del mateix club, 15è; Albert Pujol (CE Taradell), 16è; i Jordi Alís (CE Cerdanya Skimo Team), 20è. En noies, Àngela Castelló (Club Esquí Girona) va guanyar en categoria Màster, el que es correspon amb el 7è lloc en la general; i Mònica Vives va tancar el Top-20 femení. Laia Aguilar (CE Calldetenes), que corria els 15 km, es va endur el bronze. Pel que fa a la resta de catalans, triomf per a Kílian Jornet i segona posició per Laura Orgué (UE Urgellenca).

Fins a la Limone
Una setmana abans, a Canazei (Trentino, Itàlia) havia tingut lloc la Dolomyths Run Skyrace, amb la participació de cinc components de la selecció catalana. Clàudia Sabata (AE Mountain Runners del Berguedà) i Gisela Carrión (Els Xulius Centre Social Ribetà) van ser desena i onzena, respectivament, en una cursa dominada per Laura Orgué, que es va proclamar guanyadora de la prova per quarta vegada. La pròxima participació de l’equip de la FEEC no arribarà fins a l’octubre, amb la disputa de la Limone Extreme Skyrace. Abans -del 13 al 15 de setembre- hi haurà hagut el mundial per nacions de les Highlands escoceses, on la presència del combinat espanyol impossibilitarà la participació de Catalunya que, una vegada més, no podrà capitalitzar el seu talent.

El llaç groc sobre el dorsal de Clàudia Sabata al mundial junior.
El llaç groc sobre el dorsal de Clàudia Sabata al mundial junior.

Llaç groc de Sabata
De fet, Espanya ja es va apoderar dels èxits de les berguedanes Clàudia Sabata i Laia Gonfaus (AE Mountain Runners del Berguedà) en el Campionat del Món junior d’Itàlia, on la primera va conquerir la cursa en línia sub-23 i va ser subcampiona en vertical, mentre la segona s’imposava en les dues proves cadets, que també van veure com Albert Pérez (CE Xiruca Foradada) era segon en línia. Malgrat no poder competir amb la selecció catalana, Sabata va fer palès el seu compromís amb el país, tot lluint un llaç groc sobre el seu dorsal. Ja ho havia fet en la World Ski Mountaineering Master de la Xina o en el campionat d’Espanya d’Esquí de Muntanya a Candanchú.