21.08.18
BikeTrial

La selecció catalana, subcampiona del món de BikeTrial

Gemma Abant i Alan Rovira contribueixen decisivament a l’èxit tot aconseguint l’or en el seu retorn a la competició

La selecció catalana de BikeTrial va protagonitzar un destacat pas endavant durant el mundial de Bolotana (Sardenya), que va tenir lloc del 10 al 12 d’agost. Si l’any passat -com a local- havia estat quarta per països, en aquesta ocasió va conquerir la medalla d’argent, tot superant la vigent campiona, Espanya, i només quedant per darrere de la República Txeca. Catalunya va sumar dos ors i tres plates, comptant la de la general per equips. Un èxit que encara té més mèrit tenint present que comptava amb quatre competidors menys que el 2017 -a Pujalt (Anoia)-, i que no tenia cap representant en la categoria Elit. En canvi, recuperava la participació de Gemma Abant (Femine) i Alan Rovira (Minime), que no van fallar i van vèncer en el seu retorn en la competició. Els altres dos subcampionats del món els van obtenir dos debutants: Aleix Farrés (Benjamin) i Guillem Oliver (Junior).

Gemma Abant, amb la selecció catalana de BikeTrial, al mundial de Bolotana (Sardenya).
Gemma Abant, durant la seva participació al mundial de Bolotana (Sardenya).

13è títol d’Abant
Gemma Abant era la gran novetat del combinat de Catalunya que, un any més, lluïa el logo de ‘Seleccions Catalanes’ a les mànigues del mallot. Amb la seva victòria, la sabadellenca -absent el 2017- va conquerir el seu 13è títol mundial i 8è en una competició organitzada per la BikeTrial International Union (BIU), que des del 2010 permet la participació de l’equip nacional català. Abant va ser la millor en les dues mànegues disputades, tot superant la txeca Eliska Hribkova amb un registre de cinc peus en la primera cursa i 12 en la segona. La subcampiona del món va sumar 13 peus més però va oposar resistència durant bona part dels dos recorreguts planificats per l’organització, en escenaris de característiques diferents.

Alan Rovira, amb la selecció catalana de BikeTrial, al capdamunt del podi del mundial de Bolotana (Sardenya).
Alan Rovira, al capdamunt del podi de la categoria Minime.

Triomf de Rovira
Alan Rovira, per lesió, havia estat una altra absència destacada de Catalunya al mundial de Pujalt 2017. En el retorn, va refermar el seu talent tot imposant-se en la categoria Minime. El pilot de Castellar del Vallès, com Abant, es va imposar en les dues mànegues però, en el seu cas, amb només un i dos errors, respectivament.  Malgrat tot, Tomas Veprek (República Txeca) i Diego Crescenzi (Itàlia) també van mostrar un bon nivell i s’espera amb especial atenció el pas de tots tres a la categoria Junior, l’any vinent. En la mateixa cursa, Conrad Navarro va ser cinquè i Martí Rusiñol, 9è.

Aleix Farrés, amb la selecció catalana de BikeTrial, al podi del mundial de Bolotana (Sardenya).
Aleix Farrés, en la segona posició del podi de la categoria Benjamin.

Podis reveladors
Si els èxits d’Abant i Rovira van ser una confirmació, les dues medalles de plata individuals conquerides per la selecció catalana van significar l’eclosió definitiva de dues grans promeses. En Benjamin, Aleix Farrés va ser segon rere Jakub Mudrak (Eslovàquia), després de fer 5 peus en la primera cursa però, en canvi, ser el millor en la segona amb 10.  Una tendència totalment oposada a la dels seus rivals, ja que, tant l’eslovac com el medallista de bronze Vojtech Veprek (República Txeca), havien acabat la primera mànega, considerada força més fàcil, amb 0 penalitzacions. En la mateixa cursa, Marc Piquer va ser 7è; Quim París, 8è; i Júlia Mallén, 15a.

Guillem Oliver, amb la selecció catalana de BikeTrial, al podi del mundial de Bolotana (Sardenya).
Guillem Oliver, amb la medalla de segon classificat a Sardenya.

Pel que fa a la competició Junior, Guillem Oliver va fer 35 peus en la primera cursa i 23 en la segona, tot mostrant una major regularitat que els seus rivals per la segona plaça. La medalla d’or estava fora de l’abast tenint present el nivell mostrat pel britànic Adam Morewood, que només va acreditar 5 i 2 faltes. Per la seva banda, Joel Llorens va ser 10è.

La selecció catalana de BikeTrial, al mundial de Bolotana (Sardenya).

Més resultats destacats
De la resta de la participació catalana, va sobresortir la quarta posició d’Àlex Rodríguez en la categoria Poussin, on Èric Jular (9è) i Jofre Ortuño (10è) van fer Top-10, mentre Naia Rovira era 14a. En Senior, Marc Sarri va ser 16è i, en la Copa del Món Major (per a majors de 35 anys), que aquest any encara es disputava de manera paral·lela a la resta del mundial, Josep Casablanca va ser quart de la general.

La selecció catalana de BikeTrial, al mundial de Bolotana (Sardenya).

Catalunya pren el relleu
El mundial 2018 va ser organitzat per l’A.S.D. Bike Club Bolotana, que ja s’havia fet càrrec del campionat italià del 2014 i de l’europeu del 2016. La primera mànega de totes les categories va tenir lloc al parc Pabude i la segona, a l’Ortachis, a 1.000 metres sobre el nivell del mar. En total hi van participar 92 pilots de 12 nacions diferents, que van tenir representada la seva bandera -inclosa la Senyera– en la cerimònia inaugural del 9 de juliol al centre de la localitat sarda. Els dos pròxims esdeveniments internacionals de la BIU tindran lloc a Catalunya: Barcelona acollirà el dissabte 15 de setembre la Copa del Món Elit; i Sant Fruitós de Bages serà la seu de la segona etapa de la Copa d’Europa, el dissabte 6 d’octubre.