10.07.18
Quidditch

Catalunya és 17a al mundial de quidditch

Després de quedar fora dels vuitens de final amb 4 derrotes consecutives, els ‘segadors’ ho van guanyar tot i van consolidar la seva posició en la classe mitjana d’aquest esport

Quatre derrotes en la fase de grups van deixar Catalunya fora dels vuitens de final del mundial de quidditch de Florència. A partir d’aquell moment, però, els ‘segadors’ es van mostrar infal·libles i van conquerir una 17a posició de 29 participants que fa justícia al seu nivell real, que és el de classe mitjana d’aquest esport. En l’únic precedent en aquesta competició, fa dos anys a Frankfurt, la selecció catalana havia estat 12a de 21 equips, mentre que, en els europeus, s’havia classificat setena de 12 inscrits (Sarteano 2015) i desena de 15 (Oslo 2017).  Sí que és cert, però, que el combinat hauria pogut arribar més lluny d’haver trobat abans la trajectòria ascendent, com demostra el fet que va derrotar Eslovàquia (80*-30) poques hores després -l’endemà- d’haver-hi perdut (50-110*).

La selecció catalana de quidditch, al mundial de Florència 2018.
La selecció catalana de quidditch, al mundial de Florència 2018.

Amb segell propi
Els ‘segadors’ van ser un dels animadors de la competició gràcies als seus càntics festius previs a cada partit: “Catalunya!”, “A guanyar!” i “Seguem, seguem!”. Tàcticament, la selecció catalana va intentar practicar un joc lent que li permetés entrar directe als cèrcols, tot evitant passades llargues. Al darrere, l’equip va defensar en zona però passant a individual en l’últim moment. Tot plegat va garantir la igualtat en tots els partits fins a l’entrada de la snitch runner al camp, quan el combinat català perdia capacitat ofensiva però conservava una bona defensa. Totes les derrotes del primer dia, excepte contra la Gran Bretanya, van ser dins de SWIM (Snitch When It Matters). És a dir, quan la diferència és igual o menor a 30 punts i qui agafa la snitch (marcat en els resultats amb un asterisc) guanya el partit.

La selecció catalana de quidditch, al mundial de Florència 2018.

Un inici dur
El primer rival de Catalunya va ser Mèxic, que es caracteritzava pel seu joc físic i la seva capacitat de placatge. La selecció catalana va defensar prou bé i va obligar els mexicans a abusar de les passades llargues, que els deixaven darrere dels cèrcols d’anotació. En atac també va fer mal, tot entrant en velocitat i fintant, però el partit es va decidir per als centreamericans quan va entrar en escena la snitch (30-80*). Contra la Gran Bretanya, actual campiona d’Europa, les estratègies catalanes ben aviat van quedar desactivades i la diferència era tan gran que va ser el mateix equip català qui va agafar la snitch (30*-200), per a no fer esforços innecessaris i reduir la diferencia de punts amb vista a la classificació final de la primera fase. Les derrotes contra la República Txeca (80-90*) i Eslovàquia (50-110*) van estar marcades pels errors propis, producte també de l’acumulació de partits consecutius i de la temperatura, tan exagerada (prop de 40 graus, sobretot als camps de gespa artificial) que Islàndia va haver de cancel·lar el seu partit amb Espanya pels cops de calor de la majoria dels seus jugadors.

La selecció catalana de quidditch, al mundial de Florència 2018.

L’excel·lència, al segon dia
Els resultats de la primera fase condemnaven Catalunya a lluitar per la 17a posició, que va aconseguir després de fer-ho tot bé. Contra Eslovàquia, aquesta vegada, la selecció catalana va poder imposar el seu joc i va vèncer amb suficiència (80*-30). Enfront d’Eslovènia es va necessitar una pròrroga perquè el rival va ser el primer a agafar la snitch (130*-100*). Davant dels Països Baixos, va marcar la diferència l’excel·lent inici català i l’administració de l’avantatge (100*-50). Finalment, el joc lent, i la feina dels beaters obrint pas als chasers’per entrar ràpidament cap als cèrcols, va permetre derrotar Malàisia, en un duel molt igualat on el cansament va provocar errors no forçats (120*-80). En qualsevol cas, els ‘segadors’ van poder tancar el torneig amb molt bon sabor de boca i amb una experiència acumulada que serà molt enriquidora amb vista a les futures competicions internacionals.