27.06.18
Política Esportiva

El sobiranisme reclama l’oficialitat de les seleccions catalanes al cor dels Jocs Mediterranis

Els partits i les entitats fan visible l’anormalitat de Tarragona 2018 per la presó i l’exili dels líders independentistes

La Plataforma Proseleccions Esportives Catalanes, l’Assemblea Nacional Catalana, Òmnium Cultural i els partits polítics independentistes (ERC, PDeCAT i CUP) han organitzat una roda de premsa al Balcó del Mediterrani, al cor de Tarragona, amb motiu dels Jocs Mediterranis que s’hi estan portant a terme. Han denunciat la repressió política i judicial que exerceix l’Estat espanyol a Catalunya, que ha sotmès l’esdeveniment a un clima d’anormalitat, i han fet palès el seu compromís i voluntat per aconseguir l’oficialitat de les seleccions esportives catalanes.

Compromís de les entitats
El vicepresident de la Plataforma Proseleccions Esportives Catalanes, Sergi Blàzquez, ha explicitat la decepció del sobiranisme pel fet que Tarragona 2018 no compta amb cap delegació catalana sobre els terrenys de joc: “Catalunya no estada representada als Jocs. No existim”, ha dit, cosa que encara veu més greu en un esdeveniment com aquest: “La nostra representació aquí té més sentit que mai perquè som a Catalunya i hi ha hagut una forta inversió del govern de la Generalitat, que en bona part és a la presó o a l’exili”. Per la seva banda, la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, ha recordat que els Jocs Mediterranis estan tenint lloc en un “context de repressió política pel simple fet d’haver organitzat un referèndum d’autodeterminació, amb acusacions per delictes falsos i inventats”, i ha lamentat que Catalunya no estigui representada amb selecció pròpia: “L’absència és flagrant per la nostra vinculació amb els pobles de la Mediterrània, que volem forta i fraternal”. Pel que fa a Rosa Maria Codines, presidenta d’Òmnium Cultural Tarragonès, s’ha mostrat dolguda per la situació de repressió que pateix el país, i ha lamentat que aquest fet hagi provocat que Tarragona 2018 “no es vegi amb l’alegria que s’hauria d’haver vist. Som a la riba de la Mediterrània i com a país hauríem volgut participar en aquests Jocs”, ha etzibat.

Els partits, amb les seleccions
“No podem perdre l’oportunitat de posar de manifest que tenim presos polítics, així com el dret de les seleccions catalanes a participar a Tarragona 2018. Tenim un continu i permanent menyspreu a Catalunya”, ha declarat el portaveu del grup municipal del PDeCAT a la ciutat, Dídac Nadal, en la línia del manifestat anteriorment per les entitats. En el seu torn de paraula, el portaveu d’ERC, Pau Ricomà, ha mantingut el mateix esperit crític i ha fet un prec per al futur: “Les instal·lacions són el millor dels Jocs i han d’estar a disposició de les seleccions catalanes. Eren una gran oportunitat per difondre la pau i la convivència però s’han obert al militarisme. Aquí sabem organitzar coses, com el concurs de castells”, ha recordat. Finalment, la portaveu de la CUP, Laia Estrada, també s’ha mostrat molt contundent: “Aquests Jocs no coincideixen amb les prioritats de Tarragona. Es veta la participació de les seleccions catalanes i es porten a terme en un moment de reculada democràtica sense precedents”.

Les famílies dels represaliats, representades
A l’acte, a més de les entitats i partits polítics, hi ha participat Ferran Civit, representant de l’Associació Catalana pels Drets Civils (ACDC), qui ha tingut un record per tota aquella gent que intenta sobreviure “fugint i creuant” la Mediterrània, lluitant contra els “elements i l’hostilitat” d’alguns dels països presents en l’esdeveniment tarragoní. “També s’estan vulnerant els drets a Catalunya, on tenim molta gent a la presó, a l’exili o perseguida judicialment. És un bon moment per denunciar-ho”, ha conclòs.