21.06.18
Físic-culturisme

Catalunya aspira al 4 de 4 en títols internacionals a casa

La selecció catalana, França i Espanya, que serà el combinat més representat, són els màxims favorits en l’europeu de físic-culturisme de dissabte a Cornellà

L’Auditori de la Fira de Cornellà de Llobregat acull aquest dissabte el Campionat d’Europa de Físic-culturisme i Fitness 2018. Serà la quarta ocasió en què la selecció catalana exercirà d’amfitriona d’un gran esdeveniment internacional de físic-cultursime, després dels mundials de Sitges 2010 i Cornellà 2015, i de l’europeu de Sitges 2012. Catalunya, vigent subcampiona continental i del Món per equips, sempre ha aconseguit guanyar les competicions de casa, i aquest 23 de juny aspira a un 4 de 4 històric com a local. Tot i això, el president de la Federació Catalana de Físic-Culturisme, Enric Torrent, augura que la victòria serà més complicada que en les edicions anteriors.

Campionat de Catalunya de Físic-Culturisme 2018.
Medallistes al Campionat de Catalunya classificatori del 9 de juny.

El 155 ha afectat
“Crec que sumarem cinc o sis medalles d’or però, mentre el nostre equip és de 28 esportistes, el d’Espanya és de 40.  La cosa estarà entre nosaltres dos i França, que tampoc no arriba a la trentena de representants. Serà una loteria”, destaca Torrent, que sí que veu el podi força assegurat: “Bèlgica ha baixat força el seu nivell i només vindrà amb 10 competidors”. Sobre el fet de no haver pogut presentar una delegació més nombrosa, malgrat competir a casa, ho atribueix als efectes de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució Espanyola: “L’aturada de l’activitat a la Generalitat de Catalunya no només ens ha perjudicat perquè ha evitat que hàgim rebut la subvenció d’aquest any, sinó també les quantitats que faltaven d’exercicis anteriors.  Això ha disminuït l’activitat als clubs i ha afectat la dedicació de diversos tècnics, que han hagut de buscar feines alternatives”.

Podi del Mundial de Bordeus 2017 de Físic_Culturisme.
Podi per equips al Mundial de Bordeus 2017.

Abonats al podi
En cas de confirmar-se la presència de la selecció catalana al podi per equips, seria la sisena medalla consecutiva en una competició  internacional i la vuitena en les darreres nou participacions. Des que Catalunya va ser cinquena tant en l’europeu com al mundial del 2013, només ha quedat fora dels tres primers amb la cinquena plaça en l’europeu del 2015. L’any següent ja va tornar a ser el tercer millor equip continental i l’any passat va ser subcampió, a Salamanca. Als mundials, encadena un tercer lloc, una primera plaça -com a local-, una altra tercera posició i la plata del 2017 a Bordeus, que va aconseguir malgrat comptar amb una desena llarga de representants menys que el combinat espanyol. S’ha de recordar que totes les puntuacions compten per a la classificació general per seleccions i, per tant, el nombre d’inscrits sol ser decisiu.

L'Auditori de Cornellà, seu de l'europeu 2018 de físic-culturisme.
L’Auditori de Cornellà de Llobregat, seu de l’europeu 2018.

Criteris objectius
Tal com és habitual, la participació de Catalunya en una competició internacional, en aquest cas l’europeu de Cornellà, es va decidir, per criteris objectius, a partir dels resultats en un campionat local català. El Campionat de Catalunya 2018 va tenir lloc a la Sala Pal.ladius de Pallejà el 9 de juny, just dues setmanes abans del Campionat d’Europa i, per tant, amb l’antelació suficient perquè els esportistes catalans puguin conservar i afinar al màxim el seu estat de forma. La posada a punt per a un mundial o un europeu és molt dura, ja que s’ha de combinar el treball físic amb severes restriccions en l’alimentació i la hidratació. Les entrades per assistir a l’europeu de Cornellà, amb un preu d’entre 20 i 30 euros, es poden comprar a través d’aquesta pàgina web o, el mateix dia de la competició, a les taquilles de l’Auditori de Cornellà.