13.06.18
Curses per muntanya

L’Olla de Núria, referent esportiu i de país

Oriol Cardona i Laura Orgué van ser els vencedors d’una 12a edició amb prop d’un miler de participants entre totes les categories

L’Olla de Núria, organitzada per la Unió Excursionista de Vic, és una de les curses d’alta muntanya de referència internacional, de 21 km i amb més del 70% del recorregut per damunt dels 2.700 m. Aquest diumenge va celebrar la seva 12a edició i, des de la tercera, compta amb el suport de la Plataforma Proseleccions Esportives Catalanes pel compromís públic dels organitzadors amb la defensa del dret dels esportistes a competir representant la nació que vulguin. Entre altres fets, aquest compromís es tradueix en un detall tan senzill com que l’organització permet als participants d’inscriure’s per la nació que ells vulguin triar, sense l’obligació de fer-ho d’acord amb un llistat oficial d’estats independents.

L'Olla de Núria 2018.

Desafiant el clima
En aquesta ocasió, les dures condicions climatològiques varen obligar als organitzadors a finalitzar la cursa al coll de Finestrelles. Els primers en aquest punt van ser els guanyadors de la prova. En la categoria masculina, el vencedor va ser el banyolí Oriol Cardona (1h01:22), mentre que, en la femenina, Laura Orgué va ser la més ràpida amb un temps de 1h12:12. L’espanyol Antonio Alcalde (1:04:21 h) i el nord-català Andreu Prost (1:05:03 h) van completar el podi masculí i Clàudia Sabata i la gironina Tina Bes, el femení. En total, van prendre la sortida 682 corredors.

La Vertical, plenament consolidada
El dia anterior es va poder celebrar la III edició de l’Olla Vertical, que aquest any estrenava recorregut pujant al Puigmal. Un total de 110 participants van prendre la sortida a davant del Santuari de Núria, i tots ells van destacar la bellesa, i especialment la duresa, del traçat. Els més ràpids van ser Agustí Roc (46 minuts i 41 segons) i Sheila Avilés (51 minuts i 38 segons). El podi masculí el van completar Nil Cardona (47:50) i Isaac Barti (47:53) i, el femení, Gisela Carrión i Eli Gordón.  La cursava forma part del circuit Pirineu Vertical.

L'Olla de Núria 2018.

Un ambient excepcional
Durant el cap de setmana també es van celebrar les clàssiques olletes per als menors, proves realment exigents a partir d’alevins, i l’Olla Júnior, amb un recorregut de 12,5 km que també passava pel Puigmal. En total, prop d’un miler de participants es van citar a la Vall de Núria, assistits en tot moment per una vuitantena de membres de l’organització. És de destacar que, aquest 2018, fins a 35 corredors i corredores es van inscriure a la Reolla. És a dir, a la Vertical i a l’Olla a la vegada. Com no podia ser d’una altra manera pel context polític, l’esdeveniment va tenir un marcat caràcter reivindicatiu amb la presència de tres grans pancartes. Els missatges “Freedom”, “Llibertat” i “Catalonia, Europe’s Next State” eren visibles al Santuari i a dalt al Puigmal, fent honor al compromís amb el país d’aquesta cursa.