06.06.18
Quidditch

Catalunya, al mundial de quidditch per 2a vegada

La selecció s’enfrontarà a Florència a 29 equips de tot el món, entre ells Espanya. La cita és del 29 de juny a l’1 de juliol. Ajuda els nostres jugadors a fer front a les despeses!

La selecció catalana de quidditch participarà, del 29 de juny a l’1 de juliol, en el mundial de Florència (Itàlia). Serà la segona participació del combinat català en la competició més important del planeta, després de la 15a posició aconseguida l’any 2016 a Frankfurt (Alemanya). Des de l’admissió de l’Associació de Quidditch de Catalunya (AQC) dins de l’associació internacional (IQA), l’any 2015, els catalans no s’han perdut cap competició internacional, tant de clubs com de seleccions. Tanmateix, l’augment de les tarifes de participació en la Copa del Món (400 euros per equip i 60 per jugador, quan fa dos anys eren de 250 i 30), així com l’obligatorietat de dormir en els bungalous d’un càmping designat per l’organització, van comprometre seriosament la participació catalana. La gran majoria dels jugadors són universitaris i han de fer un significatiu esforç econòmic per representar el nostre país en la capital toscana. És per aquest motiu que han obert una campanya de micromecenatge per fer front a bona part de les despeses.

La selecció catalana de quidditch al mundial de Frankfurt 2016.
La selecció catalana de quidditch, al mundial de Frankfurt 2016.

Un mundial de 30 equips
Un total de 30 equips provinents dels cinc continents lluitaran pel 4t títol en la història d’aquest esport emergent, després dels èxits dels Estats Units el 2012 i 2014, i d’Austràlia el 2016. En la primera edició només hi va haver 5 equips; en la segona, 7; i en la tercera, 21. La previsió de l’organització en aquest mundial era arribar als 32 equips -com en el de futbol- però, finalment, Dinamarca i Suècia hi han renunciat en desacord amb la nova política de preus. Entre els participants també hi és Espanya, admesa per l’IQA un any després de l’AQC, que podria coincidir perfectament amb Catalunya en algun dels 8 grups que encara s’han de sortejar. A l’europeu de Sarteano 2015, en la primera participació internacional, hi va haver un duel contra Espanya, que es va saldar amb victòria catalana“L’associació internacional no té cap problema a tenir dues associacions d’un mateix estat”, afirma el president de la catalana, David Martínez, malgrat que l’espanyola, en el seu moment, va fer pressió per integrar l’AQC.  El reglament de l’IQA ja està traduït al català però encara no a l’espanyol.

Quatre dels components de la selecció catalana de quidditch.
Quatre dels components de la selecció catalana de quidditch.

Més enllà de Harry Potter
La popularitat del joc màgic inclòs en la sèrie de novel·les i pel·lícules de Harry Potter va significar el naixement d’aquest esport, que va salvar la impossibilitat de volar sobre una escombra amb l’exigència de portar un pal de PVC entre les cames. Aquest element serveix com a hàndicap per jugar només amb un braç. Als Estats Units i al Canadà, el quidditch va créixer ràpidament, fins al punt que s’impulsés una federació internacional. Poc després d’arribar a Europa es va crear l’associació catalana, entre altres coses perquè, des d’un punt de vista estatal, “els equips estaven massa dispersos”, afirma Daniel Price, capità de la selecció, que té clar que l’esport, una barreja entre el rugbi, l’handbol i el joc de matar brilé-, amb tàctiques de bàsquet, ja ha aconseguit deixar enrere el seu origen de ficció: “Hi ha gent que juga que no els interessa o no els agrada Harry Potter. Fa anys que es volen separar totes dues coses”.

Una acció d'un partit de quidditch de la Copa Catalana.
Una acció d’un partit de quidditch de la Copa Catalana.

Regles particulars
Els partits es disputen sobre gespa i les dimensions del terreny de joc són de 55×33, el que significa mig camp de futbol. Les porteries són tres anelles i cada vegada que la pilota passa per alguna d’elles, són 10 punts. També s’utilitzen tres altres pilotes, que serveixen per impactar en els jugadors destinats a anotar i obligar-los a retrocedir fins a l’alçada de les seves anelles. La primera acció és un esprint de tots els jugadors des de les seves respectives línies de fons, al crit de Brooms Up!, a la recerca de les pilotes, que estan sobre la línia central. El final del partit no el marca el temps, sinó la captura de l’snitch o papallona daurada, que és una peça de tela amb una pilota dins i enganxada amb velcro del pantaló d’un jugador neutre, vestit completament de groc, que entra al camp del minut 17. Els partits no s’acaben fins que algun dels dos equips no agafa de manera nítida l’snitch, acció que està premiada amb 30 punts addicionals. El fet que hi hagi tantes accions simultànies també obliga al fet que hi hagi diversos àrbitres: 1 de principal, 2 assistents, 2 de porteria i 2 de la taula, a més del que està pendent de la captura de l’snitch. Els placatges s’han de fer amb un sol braç, entre els genolls i el coll.

L'snitch o papallona daurada, objectiu final del joc.
L’snitch o papallona daurada, objectiu final del joc.

Esport mixt i integrador
Els equips de quidditch estan formats per set jugadors de tipologies diferents, que s’identifiquen a través d’una cinta al cap. Una de les característiques més importants és que cada conjunt està obligat a jugar en tot moment amb, com a màxim, 4 jugadors d’un mateix gènere, sigui masculí, femení o no binari. En aquest sentit, el quidditch té el màxim respecte pels qui no s’identifiquen dins del sistema binari de gènere i els deixa elegir. L’edat mínima per participar en les competicions són els 16 anys i cada equip està configurat per quatre tipologies de jugadors: els caçadors són els tres jugadors que anoten; els dos colpejadors, els que “maten” -fan retrocedir- els caçadors de l’equip rival; el guardià, el que pot bloquejar els llançaments dels rivals; i el cercador (seeker) es dedica a atrapar exclusivament l’snitch o papallona daurada.

La selecció catalana de quidditch a l'europeu d'Oslo 2017.
La selecció catalana de quidditch a l’europeu d’Oslo 2017.

La consolidació a Catalunya
El quidditch es va instal·lar a Catalunya els últims dies de 2012, amb la creació dels Barcelona Eagles Quidditch Team, que el maig del 2013 van fer el primer entrenament. Actualment hi ha 4 equips i un 5è en formació, que disputen la Copa Catalana. Són, a banda dels Eagles, els Autònoma’s Ashwinders, de la UAB; els Bocs Folls, de Sant Joan de Vilatorrada; i els Nightmare Grims, del Camp de Tarragona. El pròxim equip estarà ubicat a Terrassa. Els equips tenen entre 11 i 16 jugadors excepte el de Tarragona, que en té 19. L’equip fundador, els Eagles, juguen al Parc de la Pau de Sant Adrià de Besòs i el primer cap de setmana de setembre organitzen la 5a edició d’un torneig on hi participen equips de tot el continent. Ells van disputar la darrera edició de la Copa d’Europa a Alemanya, on van ser 19ns de 32 participants i van permetre que el quiddich català es mantingui a la primera divisió en l’àmbit d’equips. Els països amb més representants a la Copa d’Europa són Alemanya, Anglaterra i França amb 4 equips. Catalunya en té 1 i Espanya 2, en ser territorialment més gran.

La selecció al mundial de Florència:

00-  Marc Valls                                  Caçador

3-    Daniel Price                                 Caçador (capità)

4-    Martí Sala                                    Colpejador

6-    Marc Garganté                           Caçador, Guardià, Colpejador

9-    David Martínez                          Colpejador

10-   Marc Couto                                Guardià

19-   Adrián Medina                          Caçador, Guardià, Cercador i Colpejador

24-   Raúl Medina                              Caçador, Guardià i Cercador

25-   Will Ruiz                                     Colpejador

29-   Anne-Sophie Maria Preuss  Colpejador

32-   Bàrbara Gonzàlez                    Caçador

42-   Eduardo Vàzquez                    Colpejador

80-   Cristóbal Rosselló                   Cercador

89-   Chema Hidalgo                        Caçador, Guardià, Colpejador i Cercador

92-   Laura Rax                                Caçador

96-   Àlvaro Gallego                       Caçador

666- Valentina Campillo               Caçador