28.05.18
Curses per muntanya

Tres corredors de la selecció catalana, en el Top-30 de la Zegama

Laura Orgué és segona i Sheila Avilés i Oriol Cardona, cinquens en la mítica marató de muntanya basca

La selecció catalana de curses per muntanya de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) va completar una notable actuació en la marató Zegama-Aizkorri, puntuable pel  circuit internacional Skyrunner World Series 2018. Andreu Simon (AE Intempèrie) va ser 14è, mentre Albert Pujol (CE Taradell) i Sergi Rodríguez (CE La Segarra) també es van assegurar una plaça entre els 30 primers. La resta de convocats pel seleccionador català, Fernando Rosa, eren Pere Rullan (La Molina Club d’Esports), David Prades (AE Mountain Runners del Berguedà) i Pol Rodríguez (UEC Olesa de Montserrat). Pel que fa a Montse Martínez (AAE Escola del Treball (SE)) i Eduard Hernández (AE Matxacuca), que havien quedat entre els deu primers al debut en la Copa del Món 2018, a la Xina, van decidir reservar-se per la prova extrem-ultra de Madeira del pròxim dissabte, mentre Laia Andreu (UE Vic) té previst el debut a Livigno (Itàlia), el dia 16.

La Zegama 2018. Foto: Ivan Torres / FEEC.
La Zegama 2018. Foto: Ivan Torres / FEEC.

Un recorregut màgic
La Zegama-Aizkorri és un autèntic fenomen a Euskadi, amb presència massiva d’aficionats en els punts més emblemàtics de l’itinerari. Des de la població guipuscoana que dona nom a la cursa, s’aborda l’alt d’Otzaurte (652 metres), des d’on s’inicia un recorregut que inclou el pas per alguns dels cims més alts del país: Aratz, Aizkorri i Aketegi. Tot i que moltes vegades la pluja sol ser protagonista, en aquest cas un dels principals enemics dels participants, a més de la distància (42 km), i el desnivell acumulat (5.470 m), va ser la xafogor.

Sheila Avilés i David Prades, a la Zegama 2018. Foto: Ivan Torres / FEEC.
Sheila Avilés i David Prades. Foto: Ivan Torres / FEEC.

Debut estel·lar d’Orgué
Laura Orgué (UE Urgellenca) va ser la millor catalana de la Zegama, tot entrant segona en la seva primera participació. Amb un temps de 4 hores i 45 minuts, la d’Igualada només va ser superada per la sueca i també debutant Ida Nilsson (4 hores i 38 minuts). La vigent campiona de la Copa del Món, Sheila Avilés (AE Matxacuca), va ser cinquena, precisament la mateixa classificació assolida per Oriol Cardona (Ski Club Camprodon).

Oriol Cardona, a la Zegama 2018. Foto: Ivan Torres / FEEC.
Oriol Cardona, a la meta. Foto: Ivan Torres / FEEC.

Cardona supera les expectatives
També participant en la prova basca per primera vegada, i segon classificat en la cursa vertical de divendres, Oriol Cardona admet que no s’esperava acabar tan amunt en la classificació d’una marató de muntanya com aquesta, i menys amb un temps de 4 hores i 1 minut. El millor va ser Rémi Bonnet (Suïssa), també guanyador divendres, amb un registre de 3 hores i 53 minuts. El proper repte del català, gran protagonista de la temporada d’esquí de muntanya amb la selecció catalana, serà l’Olla de Núria (9 i 10 de juny), abans d’obrir un parèntesi competitiu fins al setembre.

Fotos: Ivan Torres / FEEC.