26.05.18
Bàsquet

Una victòria per somiar (83-57)

La selecció catalana femenina de bàsquet bat Montenegro a Girona amb solvència després d’un extraordinari final de partit (27-5, al 4t quart)

La selecció catalana absoluta femenina de bàsquet va batre Montenegro (83-57) en el seu retorn competitiu després de sis anys d’absència. Ho va fer en l’amistós disputat a Girona, Capitalitat del Bàsquet Femení 2018, en un pavelló de Fontajau que va acollir 2.100 entusiastes espectadors. El partit va ser espectacular i competit durant la majoria de minuts, fins que Catalunya va ser capaç de sentenciar durant el tram final, tot imposant l’experiència més gran de les seves jugadores.

Catalunya-Montenegro de bàsquet.

Qualitat de referent internacional
La victòria permet somiar amb el gran rendiment que tindria el combinat català en cas de participar en mundials i europeus, i més tenint present que no va comptar amb la participació de jugadores com Laia Palau, Marta Xargay, Sílvia Domínguez i Anna Cruz. Així hi va expressar Roberto Íñiguez, tècnic de Montenegro: “Si Catalunya hagués pogut comptar amb totes les jugadores possibles, seria un equipàs, que esportivament podria competir a escala europea”.

Lucila Pascua, en el Catalunya-Montenegro de bàsquet.
Lucila Pascua, fent una entrada.

Capacitat de reacció
Dos triples consecutius de la montenegrina Milica Jovanovic van contrarestar la primera cistella catalana (2-6) però les locals van acabar manant en el primer quart (21-14) gràcies a la velocitat en transició des del darrere. La bona defensa de les visitants les va permetre tornar a assolir l’avantatge avançat el segon període (25-27, minut 17). Tanmateix, les cistelles de Maria Martiáñez i Núria Martinez van ser cabdals perquè Catalunya arribés al descans per davant (31-29).

Catalunya-Montenegro de bàsquet.
Queralt Casas disputa una pilota.

Casas marca la diferència
Queralt Casas va ser escollida la millor jugadora del partit i ho va justificar, en bona part, pel seu rendiment a la represa. El seu encert va contribuir decisivament a què, en poc temps, la selecció catalana arribés als deu punts de renda (48-38). Montenegro, tot i això, es negava a concedir definitivament la victòria, i va tancar el tercer quart a només quatre punts (56-52), que haurien pogut ser dos de no ser per la cistella final de Mariona Ortiz. A partir d’aquí, i amb un parcial definitiu de 27-5, Catalunya va imposar la seva superioritat, amb moments molt brillants d’Andrea Vilaró i de Lucila Pascua, aquesta última sota el cèrcol. Casas va tancar el duel amb 18 punts, 7 recuperacions i 23 de valoració.

La il·lusió com a baluard
Fabián Téllez, tècnic de Catalunya, va destacar a la conclusió del partit que es quedava “sobretot amb el grau d’implicació de totes les jugadores i la il·lusió que ens han transmès al cos tècnic. Comparable amb la implicació i la il·lusió de tota la gent de la federació per fer possible aquest partit”. Per ell, les claus han estat “fer un joc dinàmic, compartint la pilota”, ja que aquesta era la recepta que recomanaven les característiques de les seves jugadores. “Especialment en el tercer i l’últim quart hem donat la sensació de dominar el joc tot i haver treballat només durant dos dies”, va concloure.

Fitxa tècnica
CATALUNYA: Martínez (9), Buch (4), Casas (18), Bahí (4), Pascua (12) -cinc inicial–; Vilaró (13), Ortiz (4), Forasté (2), Hurtado (8), Martiánez (6) i Oma (3).

MONTENEGRO: Pasic, Zivkovic (2), Aleksic (13), Kovacevic (6), Jovanovic (13) –cinc inicial–; Zivaljevic (8), Bigovic (3), Jaksic (4), S. Rakovic, K. Rakovic (4), Lazarevic (4) i Saric.

MARCADORS PARCIALS: 21-14; 31-29; 56-52; i 83-57.

Fotos: Ricard Rovira / FCBQ