03.05.18
Curses per muntanya

Bona estrena de la selecció catalana en la Copa del Món de curses per muntanya

Eduard Hernández -sisè- i Montse Martínez -setena- aconsegueixen acabar entre els deu primers en la Yading Skyrun, a la Xina

La Copa del Món de curses per muntanya ja està en marxa. L’estrena va tenir lloc en la Yading Skyrun, a la Xina, on no va faltar una representació de la selecció catalana. L’aposta ferma de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) per la internacionalització, com a conseqüència de les possibilitats econòmiques que s’obren arran de la renúncia als Campionats d’Espanya per motius polítics, va facilitar la presència de dos corredors en el certamen asiàtic. L’actuació del combinat català va ser molt destacada, amb dues presències entre els deu primers: Eduard Hernández (AE Matxacuca) va ser sisè en la categoria masculina i Montse Martínez (AAE Escola Treball), setena en la femenina.

La dificultat de l’alçada
La Yading Skyrun cobria una distància de 29 quilòmetres, acumulant 2.345 metres de desnivell positiu. Tot i això, la principal dificultat radicava en l’alçada, ja que partia d’una cota de 3.000 m per arribar a un punt màxim de 4.666 metres. “Ens ha anat molt bé estar aquí 4 dies abans per aclimatar-nos. He sortit de manera molt prudent perquè no sabia com reaccionaria però no he tingut cap problema i he pogut anar sempre al meu ritme. Fet setena està molt bé”, explica Montse Martínez, satisfeta amb el seu resultat, de la mateixa manera que Hernández: “Semblava que hi hauria un gran desnivell però al final la cursa va ser bastant de córrer. L’alçada es va notar amb el tema de la fatiga, de manera que es van mantenir molt les posicions del principi. Jo vaig aconseguir recuperar una posició”, relata, a la vegada que destaca que la neu va acabar apareixent “amb força” en el tram final . El seleccionador català, Fernando Rosa, també valora que s’han de tenir en compte les condicions especials de la prova xinesa a l’hora de ressaltar els resultats.

Els primers líders
L’andorrà Òscar Casal es va imposar amb un temps de 3h06:26, que implica un nou rècord del recorregut asiàtic, per 25 segons de marge. Ell és el primer líder de la Copa del Món masculina, seguit del nord-americà Andrew Wacker i el nepalès Bed Sunuwar. Hernández, que és sisè de la general, aspira a millorar la vuitena plaça de l’any passat, després d’haver brillat també en la temporada de raquetes de neu. En categoria femenina, la vigent campiona, la també catalana Sheila Avilés (Buff), va ser tercera, per darrere de la britànica Holly Page (1a) i de la neozelandesa Ruth Croft (2a). Un bon resultat amb vista a l’objectiu de revalidar el títol de la campanya anterior. Per darrere d’ells, amb 42 punts de 100 possibles, Montse Martínez és setena. La pròxima cursa amb participació de la selecció catalana de curses per muntanya serà la Zegama, a Euskadi.

Calendari de la selecció catalana a la Copa del Món ISF:
27/5/2018  Zegama (Euskadi)
2/6/2018    Madeira Skymarathon (Portugal)
16/6/2018  Livigno (Itàlia)
23/6/2018  Olympus Maratón (Grècia)
1/7/2018     Buff Epic Trail (Catalunya)
22/7/2018  Dolomites Skyrace (Itàlia)
29/7/2018  Comapedrosa (Andorra)
25/8/2018  Ultraks Zermatt (Suïssa)
26/8/2018  Trofeo Kima (Itàlia)
1/9/2018     The Rut (Estats Units)
13/10/2018 Limone Extreme (Itàlia)