07.04.18
Política Esportiva

Així s’ha gestat ‘KMS per la Llibertat’

La marxa atlètica per relleus fins a les presons madrilenyes és una manera que té la societat catalana de combatre la impotència d’una manera “solidària, simbòlica i potent”

La privació de llibertat té múltiples conseqüències per a les persones que la pateixen. Una de les més greus és la sensació d’indefensió, especialment si la seva detenció és desproporcionada, injustificada o injusta. Una indefensió, o impotència, que es fa extensiva a tot l’entorn de la persona empresonada i a qualsevol individu que hi pugui sentir afinitat o simpatia. Aquest és el cas del Santi i de l’Anna, que van experimentar tots aquests sentiments una nit que eren a casa i estaven llegint cartes dels –aleshores quatre- presos polítics. Com podia ser que aquests càrrecs electes, de caràcter inequívocament pacifista, estiguessin a la presó, precisament, per complir amb el mandat popular que els va fer ser escollits? I que, a més, fossin capaços d’encaixar la situació amb tanta dignitat? Amants de l’esport en general, i de les curses de fons en particular, de seguida van veure la llum. La millor manera de combatre la insofrible impotència que els embriagava de manera “solidària, simbòlica i potent”. Per què no organitzar una cursa de relleus que anés fins a les presons madrilenyes i que esdevingués, per si mateixa, un cant a la llibertat? D’aquesta manera va néixer ‘KMS per la Llibertat’, una iniciativa que ja marxa a ple rendiment, i que esdevindrà una realitat del 27 al 30 d’abril.

Cartell 'KMS per la Llibertat'.

“Primer es van pensar que amb 20 persones en farien prou. Després van veure que tots els amics també els deien que volien córrer i tot va anar creixent molt ràpidament, fins a estendre’s per tot el Lluçanès”, explica Gabi Tomàs, un dels múltiples impulsors de ‘KMS per la Llibertat’, que insisteix en la naturalitat del creixement de la iniciativa: “La idea de fer una cursa de relleus de seguida va ser molt ben acollida per tots els membres del grup d’atletes ‘Set de córrer’, que de seguida va sumar gent i complicitats per part de gent de l’esport de tota la comarca”. Ell mateix prové del món del bàsquet i Josep Riera, que l’acompanya, de l’esquí. “A partir d’una reunió petita, ja vam posar una data i ens vam començar a reunir amb entitats. Per si sol, tot ha anat canviant i, mentre la idea inicial era sortir de Prats de Lluçanès, més tard vam passar a Manresa i finalment a Barcelona”, relata Riera, per donar a entendre la volada global que ja ha agafat el repte atlètic, impulsat per un col·lectiu de nom tan global com ‘Correm per la Democràcia’.

280 corredors, com a mínim
‘KMS per la Llibertat’ consisteix en recorreu a peu trams d’uns 10 km en grups de quatre persones, capaces de completar el trajecte en una hora. Finalitzada aquesta distància, passaran el testimoni a quatre corredors més, que aniran repetint l’operació fins a completar els 860 km previstos. L’itinerari inclou el desplaçament des de Barcelona fins a Algora (Guadalajara), on la marxa es desdoblarà. Uns atletes aniran cap a Soto del Real i els altres fins a Estremera, amb la idea d’arribar a la mateixa hora del 30 d’abril. Llavors, tots dos grups iniciaran el camí definitiu fins a Alcalá-Meco, que serà el destí definitiu per a tothom. Per completar el repte, es necessita la participació d’un mínim de 280 esportistes, que majoritàriament s’agruparan de quatre en quatre però que també poden ser més en trams determinats com ara l’inicial, on la idea és que hi hagi nou participants, un per a cada pres polític en l’actualitat. Les inscripcions es poden fer a través del web kmsxlallibertat.weebly.com, on hi ha l’opció d’escollir entre 10 dels 16 sectors diferents previstos, cadascun dels quals inclou cinc trams.

Cartell 'KMS per la Llibertat'.

Un punt de partida
Cadascun dels 9 presos rebrà un llibre amb missatges de tots els participants i el pròleg escrit per Ramón Cotarelo. No serà l’únic obsequi que rebran, ja que també se’ls farà arribar l’element simbòlic que haurà servit de testimoni. “Al cap i a la fi, el que vols és que els acabin traient”, explica Josep Riera, que creu que ‘KMS per la Llibertat’ només serà “un inici” i acabarà acumulant quilòmetres d’altres iniciatives similars. “Hem creat una marca que deixarà obert un marcador de quilòmetres. A partir d’aquí s’hauran d’anar afegint altres caminades i curses”, afegeix Tomàs, que està convençut que el poble català mai no es cansarà de córrer per aquesta causa: “Sempre associarem les xifres aconseguides a la llibertat”.