27.03.18
Esquí de muntanya

Zapater i Palomares, 23ns en l’exigent Tour de Rutor

És l’última participació de la selecció catalana d’esquí de muntanya aquesta temporada

Genís Zapater i Jordi Palomares van ser 23ns en el Tour de Rutor, la prova de tres etapes que va tenir lloc de divendres a diumenge a la Vall d’Aosta. “És una posició força digna tenint present el nivell que hi havia i el fet que hi van participar 300 equips”, afirma Xevi Sadurní, seleccionador català en aquesta competició, que forma part del circuit de La Grande Course d’esquí de muntanya. L’equip de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) ja havia participat en l’Altitoy-Ternua i en la Pierra Menta, vàlides per a la general d’aquesta alternativa per parelles a la Copa del Món, de caràcter biennal. En canvi, no serà en la línia de sortida de l’última prova del 2018, la Patrouille des Glaciers. Això vol dir que la selecció catalana ja ha tancat les seves participacions aquesta temporada.

La regularitat, clau
Zapater i Palomares sempre van ser molt regulars, oscil·lant en tot moment entre les posicions 20 i 30 de la general. “La seva millor etapa, quan es van sentir més bé, va ser la tercera”, explica Sadurní, que recorda que el Tour de Rutor, “després de la Pierra Menta, és la prova més dura del calendari, ja que la resta són d’un sol dia”. Per ell, els dos representants de Catalunya “estan molt compensats”, malgrat que, en les dues primeres etapes, “depèn del dia, va estar millor un o l’altre”. L’amenaça de mal temps va fer que es canviés l’ordre, precisament, d’aquestes dues primeres etapes, de manera que la primera (2.650 m de desnivell positiu) va ser força més exigent que la segona (2.000 m). Pel que fa a la tercera, el desnivell acumulat va ser de 2.450 metres. Al final, però, les condicions de la neu “sempre van ser molt bones”. Per il·lustrar el nivell dels guanyadors, els italians Michele Boscacci i Davide Magnini, i dels altres components del podi, Sadurní destaca que “són capaços de fer els 1.000 metres de mitjana, pujant i baixant, en una hora”.