13.03.18
Esquí de muntanya

La selecció catalana, al ‘Tour de França’ de l’esquí de muntanya

Oriol Cardona i Marc Pinsach aspiren a millorar les seves setenes posicions en la Pierra Menta, que es disputa de dimecres a dissabte

La selecció catalana de la Federació d’Entitats Exursionistes de Catalunya (FEEC) continua el seu periple pel circuit de La Grande Course d’esquí de muntanya. Ho fa amb la disputa de la, probablement, cursa més mítica d’aquesta especialitat esportiva, la Pierra Menta, que arriba a la 33a edició amb el merescut sobrenom del ‘Tour de França de l’skimo. El fet que es disputi durant quatre etapes; que tingui com a escenari un dels punts centrals dels Alps francesos, a cavall entre els dos departaments de Savoia; i que aglutini nombrós públic en l’ascensió de l’últim dia al Grand Mont (2.686 m), alimenta les comparacions. No obstant això, la Pierra Menta sobresurt per la seva personalitat pròpia i per la sintonia amb  l’esquí de muntanya més tradicional, que contrasta amb la versió simplificada pensada a trobar el millor encaix dins del programa olímpic. Com passa a tota La Grande Course, es disputa per equips -parelles-, cosa que afegeix el requisit de la cooperació al mèrit d’haver de superar més de 10.000 metres de desnivell positiu acumulat.

Clàudia Galícia i Nil Cardona, a la Pierra Menta 2017.

Grans esperances
La selecció catalana participa amb dos equips, els compostos per Oriol Cardona amb Marc Pinsach, d’una banda, i per Marc Solà amb Jordi Alís, de l’altra. Els primers són candidats a obtenir un gran resultat, cosa que implicaria millorar les seves sengles setenes posicions, aconseguides per separat. Si Cardona l’any passat va ser setè fent parella amb el seu germà Nil, Pinsach també acredita aquesta mateixa posició participant amb Kilian Jornet. El seleccionador de la FEEC, Joan Cardona, creu que “quedar dels 5 primers seria un èxit”, però és que més d’un portal especialitzat els indica com a aspirants al podi. Pel que fa a Alís, que el 2017 es va quedar a un pas del Top-20 amb Joan Reyné, espera mantenir la seva progressió amb Solà al costat. Fa pocs dies, es va proclamar subcampió de Catalunya.

Kilian Jornet, a l'Altitoy.

Els altres catalans
La participació catalana no es queda aquí, començant per un Kilian Jornet que confia a deixar enrere la segona posició de l’any passat, quan va formar un equip improvisat amb Alexis Sévennec, tenint a l’austríac Jakob Herrmann com a parella. Tots dos ja van mostrar la seva bona sintonia imposant-se en la prova inaugural de La Grande Course 2018, l’Altitoy. En aquesta mateixa cursa, disputada en dues etapes als Pirineus, Marta Garcia i Mireia Miró van pujar al podi i ara tenen l’oportunitat de repetir a la Pierra Menta. Joan Reyné, flamant campió de Catalunya, formarà equip amb el madrileny Antonio Alcalde; mentre que Marta Riba afrontarà la seva dotzena participació, aquesta vegada formant tàndem amb la basca Nahia Quincoces.

Foto de portada: Ton Massagué / FEEC.