26.02.18

Joan Fa: “La selecció catalana podria jugar ‘de tu a tu’ amb les grans potències del bàsquet 3×3”

El guanyador sènior del circuit de la federació catalana (FCBQ) obtindrà una invitació directa per al Challenger de Ljubljana

De joc de carrer a disciplina olímpica a Tòquio 2020. L’eclosió del bàsquet 3×3 està sent meteòrica i la Federació Catalana de Basquetbol (FCBQ), des d’aquesta temporada, hi està apostant fort. El primer Circuit 3×3 FCBQ ja està en marxa i ho fa amb un al·licient indiscutible per al vencedor sènior masculí: una invitació directa per al Challenger de Ljubljana (Eslovènia), que és una de les portes d’accés al circuit mundial (World Tour FIBA). Caldrà veure quin serà el paper del campió català en una competició internacional com aquesta, vista la condició de novetat que portarà implícita. Tanmateix, el president de la FCBQ, Joan Fa, creu que la selecció catalana podria arribar força lluny si la seva federació obtingués els corresponents reconeixements internacionals: “Si arriba el moment de competir com a país, Catalunya podria disputar els campionats d’Europa, la Copa del Món o, fins i tot, alguns Jocs Olímpics. El nivell del 3×3 català és alt i, sense dubte, podria jugar ‘de tu a tu’ amb les grans potències d’aquesta modalitat”.

 

Aposta de futur
De moment, el representant català en el Challenger de Ljubljana “participarà amb el nom de la ciutat d’on vingui o que representi”, d’acord a les denominacions que ja s’han vist en els tornejos de Lleida (2017) i Girona (27 de gener). La projecció internacional del Circuit 3×3 FCBQ també és visible tenint present que, en les categories Júnior i Sènior, el rànquing serà puntuable per al circuit de la FIBA. És tot just l’inici d’una aposta ferma que ha d’acabar confluint, entre altres coses, amb la creació d’un equip nacional potent, per bé que aquest objectiu només arribarà a mitjà termini: “Certament encara no hem pensat a organitzar algun amistós de la selecció catalana. En aquests moments encara queda molt de recorregut per fer i és un projecte que s’està encetant. Hem d’anar pas a pas”, afirma Fa que, fins i tot, considera que queda massa poc marge  per veure una evolució significativa durant els Jocs Olímpics del 2020: “L’esforç, dedicació i empenta de la Federació seran màximes, com ho són en tot aquell projecte que iniciem; evidentment, el 3×3 té un pes important, però queda molt poc temps per aconseguir-ho. No hem d’oblidar que aquesta Federació té molts d’altres reptes, projectes i compromisos adquirits amb els nostres clubs, que s’han de seguir treballant. El 2020 està molt proper… veurem fins a on arribem i en quines condicions”.

La visibilitat és clau
L’èxit del Circuit -que també inclou una gran final a Barcelona el 25 d’agost- ha de servir per llançar definitivament el 3×3 a Catalunya, i que es deixi de veure només com una modalitat d’estiu o complementària al bàsquet tradicional, ja que és molt més específica: “Els jugadors han de ser molt polivalents, amb un bon 1×1 i capaços de jugar a totes les posicions del camp. També han de ser bons físicament, ja que el ritme és molt més alt, sense transicions. El reglament del 3×3 marca molt la tàctica a desenvolupar, accions ràpides i precises amb pocs espais”, descriu Fa. La FCBQ és “cautelosa” a l’hora de vaticinar un ràpid desplegament i vol veure com “clubs, Federació, jugadors, ciutats o normativa” s’adapten “a la novetat, al Circuit, al joc, a la singularitat d’aquesta modalitat i a tot el que mou i comporta”. Tanmateix, la inclusió en competicions importants, com en els pròxims Jocs Mediterranis de Tarragona 2018, poden accelerar l’impuls: “Volem creure que sí. Tot el que comporti la ‘normalització’ del Circuit i de la competició serà bo per a la mateixa i per a la integració del 3×3, del seu concepte i de la seva inclusió en la vida habitual dels esportistes de bàsquet”.

Fotos: FCBQ.