20.02.18

Joan Martínez: “La classificació com a primers per al mundial sub-20 de futbol sala va ser merescuda”

El seleccionador català creu que el treball previ va ser decisiu per obtenir el títol europeu a Alassio (Itàlia)

La selecció catalana sub-20 de futbol sala va fer història diumenge obtenint la classificació per al mundial de Colòmbia com a millor d’Europa. En un torneig molt exigent, amb quatre partits en només tres dies, Catalunya es va sobreposar a tot tipus de situacions i a rivals de característiques diverses. El seleccionador, Joan Martínez, està convençut que, en gran part, va ser per la qualitat del treball previ: “Érem l’equip més ben estructurat, compensat i intens. Això i saber gestionar el desgast amb moltes rotacions ens ha portat a la victòria. Tàcticament, la selecció italiana també estava ben treballada i el Marroc, individualment, era la millor”, afirma. No era senzill guanyar la competició tenint present la falta de referències dels rivals però, amb un estudi acurat partit a partit, a partir dels vídeos de l’enfrontament anterior, el combinat català es va saber adaptar a qualsevol circumstància.

Un debut indicatiu
Tenint present el resultat del debut, 13-2 contra Suïssa, es podria pensar que Catalunya va tenir sort amb el sorteig del calendari de la lligueta única de cinc equips, ja que els helvètics van acabar en cinquena i última posició. Tot i això, Martínez creu que els següents resultats van demostrar que la golejada va ser més mèrit català que no pas demèrit rival, tenint presents els empats posteriors de Suïssa contra Itàlia (5-5) i França (2-2): “En tot moment vam imposar el nostre joc i els vam desgastar a la contra”. Per ell, “el dia clau va ser el segon”, quan la selecció catalana va haver de jugar dos partits el mateix dissabte, al matí i a la tarda: “França va renunciar a la pilota en tot moment i això era difícil de gestionar des del punt de vista mental. L’equip va estar de 10. Pel que fa a Itàlia, necessitava la victòria i arribava al partit després d’haver pogut descansar 24 hores. Vam saber patir i aquesta qualitat també és necessària”

Remuntada èpica
La classificació estava a la butxaca però no el títol de campiona, pel qual calia un empat contra el Marroc diumenge al migdia. Aquest va arribar (6-6) després d’un partit boig, on Catalunya va remuntar un 0-3 al descans: “El resultat no era just però ells també estaven acusant més el desgast físic. És per aquest motiu que el Marroc va renunciar a la pilota fins que el marcador va ser ajustat. Té molt mèrit el fet d’haver-nos sobreposat al 2-4 en la següent jugada del 2-3. Vam reaccionar molt bé amb els quatre gols seguits, encara que ells ens van tornar a empatar en els últims minuts. Va ser un partit molt bonic per a l’espectador i la classificació per al mundial com a primers va ser merescuda”.

Marge de millora
Amb vista al mundial sub-20Martínez no amaga que “els equips sud-americans seran els favorits”, sense oblidar la qualitat d’altres combinats: “Itàlia i el Marroc també són bones seleccions”. El seleccionador català confia en la tasca que es pugui fer durant els entrenaments i els amistosos que es puguin programar d’aquí al novembre per optar a un altre gran resultat: “Podem competir millor que en aquest premundial perquè encara tenim moltes coses a treballar. Ens hem de marcar aquest objectiu perquè és el que ens portarà a tenir una bona actuació en el mundial de Colòmbia”.