23.01.18

La selecció catalana de futbol aportaria qualitat i simetria a la UEFA Nations League que se sorteja demà a Lausana

Amb Catalunya com a 56a federació europea reconeguda, la quantitat d’equips a cada divisió estaria equilibrada

El SwissTech Convention Centre de Lausana, a Suïssa, acull demà al migdia (12 h) el sorteig de la UEFA Nations League. Es tracta d’una nova competició europea entre equips estatals que es disputarà de manera paral·lela a l’Eurocopa, que es manté com el títol més important del continent. Les 55 seleccions reconegudes per la UEFA es distribuiran en quatre divisions diferents on els objectius podran ser optar al títol, aconseguir l’ascens o a evitar el descens. L’únic problema de la competició és l’asimetria. Les dues primeres categories estan pensades per a acollir quatre grups de tres seleccions i les dues últimes, quatre de quatre. L’única excepció serà la tercera divisió, on un dels quatre grups serà de tres equips, i no de quatre, per compensar el fet que el nombre de participants és imparell. Aquesta disfunció numèrica, que obligarà tres equips a jugar dos partits menys que els seus companys de divisió, fa impossible no pensar en una possible participació de Catalunya, que com a 56a federació reconeguda equilibraria tota la competició.

Un animador únic
L’oficialitat de Catalunya seria molt enriquidora per a tothom, i molt especialment per a les seleccions de quarta divisió, que tindrien un rival de molt nivell que asseguraria un gran taquillatge i atenció mediàtica. El combinat català hauria de començar a l’última categoria, ja que la distribució dels equips a cada divisió s’ha fet d’acord al rànquing europeu que hi havia l’11 d’octubre. Un moment en què, lògicament, Catalunya no podia acreditar cap punt guanyat. Per tant, si la selecció catalana fos en el sorteig d’avui, Azerbaidjan militaria en la tercera divisió, i no en la quarta tal com està ubicat ara, en tant que 40è millor equip del continent en el moment del tall.

Encara hi hauria marge de participació
La presència de la selecció catalana en l’edició 2018-2019, a les portes del sorteig, és una utopia, però fins i tot després encara hi hauria un cert marge de temps per aconseguir el reconeixement internacional i la participació. Hi ha el precedent de Gibraltar i Kosovo, que van disputar la fase de classificació per al mundial de Rússia malgrat no haver estat acceptats fins gairebé deu mesos després del sorteig. Això va obligar la UEFA a modificar la composició dels grups a posteriori, i ho hauria de tornar a fer si Catalunya obtingués la independència durant els pròxims mesos i sol·licités el seu ingrés al màxim organisme internacional a temps. Els primers partits estan pensats per al 6 de setembre d’aquest any.

Més temps per ser en l’Eurocopa
El naixement de la UEFA Nations League, que està pensada per substituir bona part d’uns amistosos internacionals que estaven caient en interès, ha retardat l’inici de la fase de classificació per a l’Eurocopa 2020, que no se sortejarà fins al 2 de desembre i no començarà fins al 21 de març del 2019. Això donaria encara més marge a Catalunya per cercar la participació en la competició més important d’Europa, que en la pròxima edició no es jugarà en un sol país i es distribuirà en 12 subseus diferents. Això sí, llavors estaria obligada a quedar primera o segona d’algun dels 10 grups en disputa, ja que aquesta vegada la fase de classificació només atorgarà 20 places directes per a l’Eurocopa. Per a les altres 4, es tornarà a agafar com a referència la UEFA Nations League, amb la disputa d’uns play-offs que volen garantir un equip classificat per a cadascuna de les quatre divisions.

La República, únic camí
Disputar competicions oficials com la UEFA Nations League o l’Eurocopa serà un dels primers impactes de consciència de la Catalunya independent quan aquesta arribi. Un somni fet realitat per a molts esportistes i per a la gran majoria dels aficionats, que encara aquest 2018 hauran de veure esdeveniments com el mundial de Rússia sense la motivació d’estar-hi representats per cap equip. La plena implementació de la República és la via inequívoca per fer realitat aquest somni. Saber visualitzar els enormes beneficis que hi haurà, també en el món de l’esport, és la clau per no defallir mai en el nostre anhel com a poble.

En aquest enllaç pots consultar els equips participants i la distribució per seleccions.

Fotos: UEFA.com i Svetlana Akimova (5a)