09.01.18

L’handbol base català revalida el legítim somni de poder excel·lir en competicions internacionals

Els 5 ors i la plata de les seleccions masculines i femenines durant l’estatal infantil, cadet i juvenil superen la gesta del 2017

Les seleccions catalanes masculines i femenines d’handbol van guanyar 5 medalles d’or i 1 de plata durant el Campionat d’Espanya infantil, cadet i juvenil que va tenir lloc a Galícia la setmana passada. Només la derrota del combinat juvenil femení (34-17), condicionada per un itinerari d’eliminatòries molt més complicat que el de Madrid, va evitar un històric ple de victòries. L’èxit supera amb escreix el balanç aconseguit l’any anterior a Catalunya, que ja era superlatiu (4 ors, 1 argent i 1 bronze), i consolida l’handbol base català com a referent europeu i mundial en cas de poder continuar el seu recorregut més enllà dels tornejos estatals.

Espanya és el límit
Com és sabut, tan sols la independència garantirà la participació de totes aquestes promeses en els Jocs Olímpics, els campionats del Món i els d’Europa. Per contra, l’actual marc normatiu no només diluirà el talent català entre el d’altres territoris peninsulars, sinó que el pot limitar per les continuades ingerències espanyoles sobre les competències de la Generalitat i per la impossibilitat de gestionar plenament les competicions, els patrocinis o els contractes televisius. La plena consagració de l’handbol català passa necessàriament pel reconeixement de la federació catalana (FCH) per part dels organismes internacionals, i l’única via inequívoca d’aconseguir-ho és la consolidació de la República. Amb aquest context, no només s’acompliria el legítim somni de veure Catalunya competint al costat de potències com França, Noruega, Alemanya o Rússia, sinó que també es podria comprovar un nivell real que s’aniria retroalimentat a partir de la competència sense reserves.

Els Segadors, colofó dels 5 títols
Les seleccions catalanes van anar construint a poc a poc la proesa a Galícia fins que, a una jornada del final, ja podien presumir d’haver-se assegurat les sis finals. A l’hora de la veritat, tots els equips van demostrar el seu caràcter guanyador, anotant-se cinc dels títols en joc. Els combinats infantils van guanyar les seves finals amb molta contundència (28-19, el femení i 24-16, el masculí), mentre que els altres partits decisius van ser més igualats (35-30 el cadet femení; 37-34 el cadet masculí, després d’haver aixecat vuit gols en contra; i 27-25 el juvenil masculí). En acabar el torneig, tots els medallistes catalans van cantar Els Segadors al mig de la pista, en una imatge icònica de les emocions que poden viure en un futur pròxim si el país assoleix la plena emancipació esportiva.

El bàsquet i l’hoquei sobre herba, altres exemples
Els mateixos anhels per l’handbol català es poden aplicar al bàsquet o a l’hoquei sobre herba, dos dels altres esports triomfadors durant la primera setmana de l’any. En el cas del bàsquet, sense arribar a les xifres de l’any anterior –dos ors i dues plates-, Catalunya va conquerir els dos títols femenins estatals en joc, va guanyar el bronze infantil masculí, i només el cadet masculí va caure fins a la cinquena plaça, després d’haver quedat fora de les semifinals per un cruel triple empat amb les Canàries i el País Basc. Va destacar especialment la victòria de la selecció cadet femenina (65-53 en la final contra Madrid), que va culminar una trajectòria immaculada de tres anys, atès que ja havia estat campiona en les categories mini i infantil. Pel que fa a la selecció catalana femenina d’hoquei sobre herba, va aconseguir imposar-se en el torneig de Reis, de manera compartida amb les amfitriones del RC Polo, amb una plantilla plena de joves promeses i sense comptar amb els principals efectius de l’equip local. Els triomfs contra els equips anglesos del Surbiton (3-0) i del Leicester (5-0) ho van fer possible.

Escolta aquí com van cantar Els Segadors les seleccions d’handbol en la celebració dels títols: