08.12.17

La selecció catalana femenina bat Espanya (13-1) en l’estrena al mundial de tamborí indoor de Vilanova i Vilafranca

Tot i l’expectació mediàtica generada, el partit, entre una de les aspirants al podi i una debutant, destaca per l’absoluta normalitat esportiva

La selecció catalana femenina s’ha estrenat amb una contundent victòria contra Espanya (13-1) en el mundial de tamborí indoor de Vilanova la Geltrú i Vilafranca del Penedès. El partit, disputat al pavelló Nou La Gamba de la capital de l’Alt Penedès, s’ha caracteritzat per l’enorme expectació mediàtica generada, però també per la normalitat de relació entre dues seleccions més que s’enfronten en una competició internacional. Malgrat que en les últimes setmanes ja s’han produït duels entre delegacions esportives espanyoles i catalanes, en la Copa del Món de bowling a Hermosillo (Mèxic) i en el mundial de físic-culturisme de Bordeus (França), aquest matx es diferenciava en el fet que era directe i que es disputava en territori d’un dels dos països, en aquest cas a Vilafranca. Com era d’esperar, la relació ha estat molt cordial entre els dos equips, cossos tècnics i aficions i no hi ha hagut cap tipus d’incidència durant la cerimònia dels himnes. Això sí, atesa la profunda situació d’excepcionalitat institucional que viu Catalunya, no ha faltat una pancarta per l’alliberament dels presos polítics i diverses persones han lluït el llaç groc per la mateixa reivindicació.

Dues realitats esportives
Des d’un punt de vista merament esportiu, el partit no ha tingut color des de l’inici. Catalunya ha pres la iniciativa des del principi i només ha encaixat un punt en el tram final, quan ja manava per un contundent 11-0. En total, la selecció catalana ha aconseguit dos jocs en blanc, el cinquè i el darrer, mentre que en fins a cinc ocasions ha hagut de desencallar un 45-45 a favor seu, cosa que també parla molt positivament de l’esforç d’Espanya. En aquest partit no ha jugat un dels principals pilars del conjunt que entrena Marc Juàrez, Andrea Pitarch, en previsió de l’exigència dels duels d’aquest migdia contra Anglaterra i, sobretot, contra França (16.30 h), que marcaran el destí de l’equip en la competició. D’aquesta manera, els efectius que han jugat són els següents: Aida Domínguez, Neus Serra, Gemma Fibla, Anna Sugrañes, Mariona Tripiana i Laia Vendrell.

Respecte i empatia
El seleccionador català, Marc Juàrez, ha explicat als nombrosos mitjans de comunicació presents que Catalunya pot jugar aquest mundial perquè “l’associació espanyola es va fundar tres anys després de la federació catalana”, quan aquesta última ja havia aconseguit el reconeixement internacional. Sobre el resultat ha recordat que Espanya “competia per primera vegada en un mundial” femení i que això fa que hi tinguin empatia: “Ens reconeixem amb elles perquè nosaltres també hem passat pel procés de començar”. Per ell, la selecció espanyola “és com qualsevol altra” i no preveia cap altre escenari que la normalitat. En el mateix sentit s’ha referit la jugadora Andrea Pitarch, que ha explicat que tots dos combinats tenen “molt bona relació” i que els jugadors i jugadores d’un i altre equip “moltes vegades sopen junts” quan coincideixen en competicions internacionals. “Quan juguem no es fa política i fora de la pista sí que hem parlat de la relació entre Catalunya i Espanya”, afegeix, tot matisant que sempre ho han fet “amb respecte per tots els punts de vista”. Per la seva banda, el vicepresident de la federació internacional (Fibat), Jordi Moncusí, ha puntualitzat que l’Asociación Española de Tamburello “va ser creada per exjugadors de la federació catalana que van anar a Granada”, i d’aquí que hi hagi hagut sempre un clima de col·laboració. “Les seleccions femenines no havien jugat mai però les masculines ja s’havien enfrontat tres vegades”, recorda, a la vegada que recalca que això no hauria de suposar cap paradoxa des del punt de vista esportiu: “Les federacions internacionals són entitats privades que poden acceptar els membres que vulguin. Una altra cosa és que la majoria es regeixin per la normativa olímpica”, que sol vincular cada país esportiu amb un estat reconegut per la comunitat internacional.

Tarda decisiva
La selecció masculina entrarà en escena aquesta tarda (17.50 h) a Vilanova i la Geltrú contra Itàlia, immediatament després del Catalunya-França femení que, presumiblement, decidirà el primer lloc del grup. El partit serà clau per a les aspiracions del combinat de José David Martínez, que tancarà la primera fase demà al matí (10.20 h) contra Hongria a Vilafranca. La baixa a última hora de Benín -que s’afegeix a la de l’Índia– deixa els catalans en un grup de tres i, per tant, sense marge d’error si vols afrontar el quadre final d’eliminatòries amb un itinerari assequible. Una de les possibilitats és que, sigui als quarts de final o a les semifinals, demà hi hagi un altre enfrontament amb el combinat espanyol, ara en versió masculina.

Fotos: Svetlana Akimova.