05.12.17

Els partits de divendres a la tarda marcaran les opcions de podi de les seleccions catalanes al mundial de tamborí indoor de Vilanova i Vilafranca

Els seleccionadors coincideixen en el fet que França és la gran favorita en el torneig masculí i Itàlia, en el femení

Les seleccions catalanes masculina i femenina disputen, des d’aquest divendres fins diumenge al matí, la segona edició del mundial de tamborí indoor. Els partits dels nois contra Itàlia (17.50 h) i de les noies contra França (16.30 h) del mateix divendres a la tarda marcaran les opcions de podi de tots dos equips, ja que, en cas de victòria, obtindrien la primera plaça del seu grup. Una fita que representaria un doble premi: classificar-se directament per a les semifinals -en el cas dels nois, si són un dels dos millors campions de grup-, i evitar els màxims favorits al títol fins al partit decisiu de diumenge. En el cas del torneig masculí, el seleccionador i president de la federació catalana (FCT), José David Martínez, té clar que “França és una mica més favorita i s’ha de procurar evitar-la per poder pujar al podi el més alt que es pugui”. Pel que fa a la competició femenina, el seleccionador, Marc Juàrez, explica que està “súper oberta, amb Itàlia un pas per sobre i França, el Brasil i nosaltres com a clars aspirants al podi”.

Un sistema peculiar
El torneig masculítres grups de quatre equips, on només dos accediran a la segona fase. Els dos millors campions accediran directament a semifinals, mentre que el pitjor primer s’enfrontarà al pitjor segon i els altres dos subcampions disputaran l’únic altre únic duel de quarts de final. En la competició femenina, només hi haurà dos grups i els dos segons i els dos tercers disputaran de manera creuada els quarts de final, mentre que els dos campions tindran la plaça garantida a semifinals. Els enquadraments definitius es decidiran per sorteig el divendres a la nit, tot coincidint amb un sopar de gala.

 

Els diferents registres de l’equip masculí
El seleccionador masculí, José David Martínez, que comparteix responsabilitat amb Aida Domínguez, té clar que la millor combinació possible seria evitar França i Itàlia a semifinals, i això implicaria derrotar els transalpins divendres a la tarda. En cas de derrota, però, tampoc no ho donaria tot per perdut: “Si hem de jugar contra les superpotències, ja tenim pensat com fer-ho. Hem portat vuit jugadors per poder rotar bé i arribar en les millors condicions. Ens ho podem permetre perquè Benín, que debuta, i Hongria, han de ser rivals assequibles i perquè tenim jugadors de característiques molt diferents, tant agressius com defensius”. Sobre l’opció de superar Itàlia en la primera fase, opina que seria “històric”, però possible “si es juga en tot moment de manera agressiva i no se’ls deixa marxar en el marcador”. En cas d’haver de jugar els quarts de final, admet que equips com “el Brasil o Espanya serien perillosos”. Molt especialment els brasilers, vigents tercers del món, d’estil “més lent però potent” que les seleccions europees, i que han incorporat “dos jugadors molt atlètics”.

 

Entrenaments intensius
La preparació de la selecció catalana masculina ha estat a consciència des que es va reunir per primera vegada, abans de l’estiu: “Vam tenir un parell de trobades on exposar les nostres idees”, explica Martínez, que després de l’estiu -tornejos de platja al marge- ha anat convocat l’equip “cada tres setmanes” per anar augmentant la intensitat. Catalunya es va poder posar a prova en un torneig de principis de novembre a França on, malgrat que els resultats no van acompanyar, es van extreure bons indicis: “Vam jugar de tu a tu contra el vigent campió d’Europa de clubs, el Cournonterral francès. Només vam perdre 7-6”.

 

En la lluita pel bronze
El seleccionador femení, Marc Juàrez, també exercirà de jugador de la selecció masculina. Dues funcions que compaginarà gràcies a la presència de Xavi Ibáñez a la banqueta i de set jugadors més al seu equip. En el torneig masculí, coincideix que l’objectiu de Catalunya ha de ser “lluitar pel tercer lloc, perquè França està a anys llum i Itàlia, per tradició, no es pot descartar mai”. En aquest sentit, recorda que els transalpins no podrà comptar amb els millors jugadors “perquè són professionals i no poden deixar les competicions outdoor”. Per ell, els grans rivals pel bronze seran “el Brasil, Espanya i Alemanya”.

 

Divendres decisiu
De la mateixa manera que la selecció femenina, creu que la clau arribarà en l’enfrontament de divendres a la tarda: “Més enllà del morbo del partit contra Espanya, i prenent com a referència l’última Copa d’Europa de clubs, la realitat esportiva que hauria de ser un partit assequible i sense tensió. Com que la cosa estarà molt igualada, amb un puntet de sort, si guanyem França, podem ser primeres de grup i evitar als enquadraments Itàlia, que és la gran favorita”. Amb aquest escenari, probablement el rival a semifinals seria el guanyador del Brasil-Anglaterra, que és l’altre rival del grup. Tanmateix, fins i tot en cas de derrota, creu que les opcions de ser en la final no estarien acabades: “En unes hipotètiques semifinals contra Itàlia, ens quedaria una altra bala”.

 

Bon record del 2015
Pel que fa a la preparació, destaca els amistosos que es van jugar el mes de maig, també a Vilanova, contra l’AEDEN Santa Giusta sard, malgrat que reconeix que les conclusions són relatives: “Ens va permetre jugar juntes contra un equip italià, que tot i ser molt joves sempre té un nivell alt. Tot i això, també és cert que cap de les seves jugadores forma part de l’actual selecció italiana”. D’aquesta manera, l’última gran referència és l’europeu de Montpeller de fa dos anys, on considera que la quarta plaça aconseguida és molt enganyosa: “El sistema de classificació va ser molt estrany, perquè hi havia un sol grup de classificació i les semifinals es decidien per sorteig pur. Vam guanyar Itàlia per primera vegada en la nostra història i també Hongria, i vam perdre contra França quan ja estàvem classificades. Aleshores vam tornar a jugar contra Itàlia i guanyar-les per segona vegada ja era impossible. Com que Hongria també va passar a la final, vam quedar quartes sense jugar. Va ser la nostra millor competició de noies però sense premi”, afirma, tot superant, fins i tot, la tercera plaça de la primera edició del mundial.

LES SELECCIONS CATALANES

Masculina

Entrenador:
José David Martínez

Assistent:
Aida Domínguez

Jugadors:
Marc Atanes
Eduard Bosch
Quim Espósito
Miquel Garcia
Marc Juàrez
Nau Marieges
Marc Satorra
Marc Solsona

Femenina

Entrenador:
Marc Juàrez

Assistent:
Xavi Ibáñez

Jugadores:
Aida Domínguez
Gemma Fibla
Patricia Maria Segura
Andrea Pitarch
Neus Serra
Anna Sugrañes
Mariona Tripiana
Laia Vendrell