05.12.17

El tamborí: un esport d’origen italià i francès que busca la consolidació durant el mundial indoor de Vilanova i Vilafranca

De divendres a diumenge, Catalunya serà el quart país diferent que acull un esdeveniment internacional d’aquesta modalitat esportiva

Vilanova i la Geltrú i Vilafranca del Penedès acolliran, del 8 al 10 de desembre, la 2a edició del mundial de tamborí indoor. La competició està organitzada conjuntament per la Federació Catalana de Tamborí (FCT) i la Federació Internacional de Balle au Tambourin (FibaT), que esperen que l’esdeveniment signifiqui la consolidació d’aquesta modalitat esportiva. Fins ara només s’han disputat quatre tornejos internacionals de seleccions, dos europeus i dos mundials -incloent el de Catalunya-, però sempre en països diferents, tot seguint la voluntat d’ampliar horitzons amb vista als territoris amb més tradició: França i Itàlia. A més, el tamborí ja comptava amb una dilatada trajectòria en l’àmbit de clubs, atès que ja s’han disputat 24 edicions de la Copa d’Europa.

Més antic que el tennis
El tamborí és un esport tradicional originari del nord d’Itàlia (tamburello) i del sud de França (tambourin), que porta el nom de l’objecte amb què es juga. S’enfronten 2 equips formats per 3 jugadors (1 central i 2 ales) que tenen per objectiu colpejar una pilota i tirar-la al camp contrari després de superar una línia de 5 cm. La història d’aquest esport es remunta segles enrere i es considera el precursor del tennis, ja que les similituds són múltiples. Hi ha quatre modalitats: el tamborí platja; el tambourelli -variant escocesa-; el clàssic o outdoor, amb un terreny de joc de 80 m de llargada per 20 m d’amplada; i l’indoor, on la pista és de 34 per 16. Tot i que la tercera modalitat és clarament l’hegemònica en els països d’origen, arribant a comptar amb jugadors professionals, la més estesa a escala internacional és la que es disputa en recintes tancats i que podran gaudir els aficionats de Vilanova i Vilafranca de divendres a diumenge.

30 anys de vocació internacional
La FIBaT (Fédération Internationale de Balle au Tambourin) és la principal entitat esportiva relacionada amb el tamborí de l’àmbit internacional. Es va crear el 1988 i va començar el seu recorregut durant la dècada dels 90. En els seus inicis es va centrar en les competicions de club, fins que el 2011 va impulsar el primer europeu, a Hongria, amb Catalunya ja entre els participants. Dos anys més tard va organitzar el primer mundial a la província de Mantova (Itàlia), amb participació de seleccions d’Europa, Amèrica, Àfrica (Senegal) i Àsia. La selecció catalana va obtenir la tercera posició en categoria femenina i la cinquena en la masculina, mentre que dos anys després, en l’europeu de Montpeller, va ser quarta en noies i tercera en nois. Per tant, tots dos equips ja saben què és pujar al podi d’una competició internacional.

Potència, en una dècada
El tamborí està arrelat a Catalunya des de l’any 2004, quan un grup de jugadors de França van portar a Barcelona aquesta modalitat amb la voluntat de presentar un esport tradicional. Alguns estudiants de l’INEFC van començar a practicar-lo i a jugar tornejos a França, fins que el 2007 van exportar la modalitat de platja o Tambeach a Vilanova i la Geltrú, on ja s’hi han disputat 11 tornejos internacionals. Tot plegat va suposar la fundació de la Federació Catalana de Tamborí (FCT) el 2009, any en què ja va ser reconeguda com a membre de ple dret per la FIBaT.  El 2010 ja es va crear la Lliga Catalana de Tamborí tant en categoria masculina com femenina i, el 2014, es va assumir l’organització del primer torneig internacional indoor, la Copa d’Europa de clubs a l’INEFC de Barcelona, l’èxit de la qual ha estat decisiu per a l’elecció de Vilanova i Vilafranca com a seus del segon mundial. Els clubs que actualment participen en la lliga catalana són els següents: Club Esportiu INEF de Barcelona, Barcelona Tamborí Club, Estrella Tamborí Club, CET Maresme, Club Tamborí Vilafranca del Penedès, Farola Tamborí Club, Club Tamborí Sant Iscle i Associació Tambeach Garraf.

Tres seus diferents
Les competicions internacionals de tamborí indoor se solen disputar en diverses seus a la vegada i el mundial de Catalunya 2017 no és cap excepció. El pavelló Isaac Gálvez de Vilanova i la Geltrú, amb una capacitat per a 2.000 persones, serà l’espai central de l’esdeveniment. A banda, també s’acolliran partits al pavelló de la Collada de la mateixa localitat. Pel que fa al pavelló municipal de la Gamba de Vilafranca del Penedès, amb una capacitat per a 750 persones, serà l’escenari d’alguns partits de la primera fase i s’hi disputaran dues semifinals, una per gènere. L’accés a tots els pavellons serà gratuït.

140 esportistes
En total, Catalunya acollirà 12 seleccions masculines i 8 de femenines, el que significa uns 140 esportistes. En l’apartat masculí, el títol se’l disputaran Itàlia, Catalunya, Hongria, Benín -grup A-; França, República Txeca, Portugal, Alemanya -grup B-; Brasil, Espanya, San Marino i Anglaterra -grup C-. Pel que fa als equips femenins, competiran Itàlia, Brasil, Alemanya, Hongria -grup A-; Catalunya, França, Anglaterra i Espanya -grup B-.

Calendari de les seleccions catalanes

Catalunya masculina, 1a fase
8-12 (09.50 h) Catalunya-Benín Vilanova (La Collada)
8-12 (17.50 h) Catalunya-Itàlia Vilanova (Isaac Gálvez)
9-12 (10.20 h) Catalunya-Hongria Vilafranca

Catalunya femenina, 1a fase
8-12 (08.30 h) Catalunya-Espanya Vilafranca
8-12 (12.30 h) Catalunya-Anglaterra Vilanova (La Collada)
8-12 (16.30 h) Catalunya-França Vilanova (Isaac Gálvez)