04.12.17

Gerard Esteva qualifica de “desastre intel·lectual i estructural” l’aplicació del 155 per a l’esport català

En una entrevista al digital El Nacional, denuncia una “estratègia meditada” de les federacions espanyoles per boicotejar les catalanes

En una entrevista publicada la setmana passada a elnacional.cat, el president de la UFEC i del COC, Gerard Esteva, va denunciar una “estratègia meditada” de les federacions espanyoles per boicotejar les catalanes, així com va manifestar que l’aplicació de l’article 155 està afectant el dia a dia de l’esport català. Per ell, “és un desastre absolut no tenir Parlament i el Govern a la presó”, i confia a poder seguir marcant “el rumb” i defensant “el sector” després de les eleccions del 21-D. Sobre la implementació de la República, reitera que l’esport català fa temps que tenia els deures fets: “Només calia prémer el botó per ser formalment un estat ultrapotent”. Tanmateix, argumenta que tot “ha quedat en standby perquè no podem anar per davant del Govern”. I és que té clar que és impossible deslligar l’esport i la política: “La sanitat en queda al marge? L’educació? La política, al final, és la gestió de la cosa pública. I l’esport ha de ser una cosa pública”.

El desastre del 155
Esteva explica que l’aplicació de l’article 155 de la Constitució espanyola i el control de les finances de la Generalitat per part de l’Estat espanyol “és un desastre des del punt de vista intel·lectual i estructural”. Ho argumenta perquè Catalunya“competències plenes” en el món de l’esport i l’única inversió prevista per l’Estat és tot allò que pugui “tenir pactat amb el CAR de Sant Cugat”. La UFEC, per tant, sol treballar al costat de la Generalitat i, ara mateix, “el cessament del conseller de Presidència ha aturat el 50% (1,4 milions d’euros) de la subvenció destinada a programes de clubs, centres de tecnificació, Unió de Consells…”. En aquest sentit, segons Esteva, el govern del PP no està fent “un control administratiu, sinó que està analitzant els conceptes amb un perfil polític. No haurien d’entrar a valorar-ho i sí executar el pressupost fins a finals d’any”, exclama.

Conflicte creixent
Un altre problema exposat en l’entrevista és que “han augmentat els conflictes entre les federacions catalanes i espanyoles”, fins al punt que la UFEC “va haver d’intervenir emetent notes legals perquè ens trobàvem amb una estratègia meditada de boicot”. Esteva posa com a exemple, l’anul·lació d’un estatal de beisbol sub-11, on s’al·legava “la inseguretat que es vivia a Catalunya”, quan això “és una absurditat perquè l’única inseguretat ha estat per part d’alguns ultres de la dreta espanyola”. Aquesta problemàtica s’afegeix a la creixent dificultat que els catalans puguin accedir a càrrecs de responsabilitat dins de les federacions internacionals mentre segueixin depenent de les federacions espanyoles: “Si no es canvia el marc de relació, estem capats. En aquests moments és pràcticament impossible que cap català faci carrera internacional. Sempre, de manera sistemàtica, i amb una estructura organitzada, l’Estat espanyol i els seus dirigents prohibiran aquesta promoció”. Per ell, tot plegat “és una pena perquè et fa estar en un Estat que no t’estima”.

El 21-D, molt en joc
Sobre la situació actual, Esteva admet que “és un desastre absolut no tenir Parlament i el Govern a la presó”, i no només des d’un punt de vista estrictament esportiu: “Produeix una sensació de desemparament i tristor, perquè ens estan arrabassant drets bàsics que són inalienables a les persones jurídiques i físiques”. Pel que fa als possibles escenaris polítics després de les eleccions, el president de la UFEC espera que el marc torni a ser favorable: “Nosaltres tenim l’obligació legal de col·laborar amb qualsevol govern que surti. Això no vol dir que no tinguem criteri. Nosaltres actuem com a patronal i això significa marcar el rumb del teu sector i defensar-lo amb tots els mitjans”.

L’esport, una estructura preparada
Durant l’entrevista també recorda que l’esport català ja estava preparat per a la implementació de la República i que tot ha quedat aturat pel 155: “Vam reactivar el Comitè Olímpic Català i va participar en la campanya pel referèndum, sol·licitant al Comitè Olímpic Internacional l’adscripció si guanyava el sí l’1 d’octubre. Tot això ha quedat en standby perquè no podem anar per davant del Govern. Hem fet els deures i estem preparats. Només calia prémer el botó per ser formalment un Estat ‘ultrapotent’. Tindríem una capacitat d’èxits esportius brutal”, explicita, tot fent menció a l’estudi sobre l’Impacte Econòmic de la Independència de Catalunya en les Federacions Esportives Catalanes: “Tindríem onze medalles olímpiques i més de 300 esportistes. Els centres de tecnificació ja estan preparats: tenim els de les federacions i el de Sant Cugat”, sentencia.

Pots consultar l’entrevista sencera a El Nacional a través del següent enllaç.