24.11.17

Catalunya remunta un 0-3, s’imposa als penals i lluitarà pel 5è lloc del mundial contra Itàlia (4-4, 2-1)

Després d’uns minuts de desconcert, les locals han practicat millor futbol sala que els Estats Units i han merescut la victòria

La selecció catalana femenina de futbol sala ha tornat a donar una alegria a l’entusiasta afició de Balaguer -cinc dies després de l’inoblidable triomf de la primera jornada contra França– amb una victòria als penals contra els Estats Units. Les amfitriones han començat molt poc inspirades i s’han trobat un 0-3 advers al marcador gairebé sense adonar-se que ja estaven en ple partit. A partir d’aquest moment, però, i de manera progressiva, han aconseguit imposar el seu ritme de joc i han pogut empatar (3-3), amb un gol d’Alma Cruz, abans del descans, i dos més d’Elba Unzue. Les nord-americanes s’han tornat a avançar tot aprofitant un dels seus principals perills: els llançaments de córner, fins que Carlota Planas ha fet justícia (4-4) i ha forçat una pròrroga que ha acabat sense gols. Les aturades de Laia Peries, i l’encert de la mateixa Planas i Anna Herrando, des del punt fatídic (2-1), permetran que demà, a les quatre de la tarda, Catalunya aspiri a la cinquena plaça del mundial contra Itàlia. Un duel contra un conjunt que també hi arriba després d’una remuntada -del 0-2 al 5-2, contra Suïssa– i que determinarà qui té l’hegemonia europea en aquest torneig.

Inici desconcertant
Els Estats Units arribaven a aquest partit després d’una derrota molt honorable contra Colòmbia (5-3), mentre que Catalunya ho feia després d’un dolorós 1-7 contra el Brasil als quarts de final. Potser aquesta diferència anímica pot explicar l’encert d’unes i altres durant el tram inicial, que ha permès a les nord-americanes marcar tres gols sense fer res de l’altre món. Ha estat molt a poc a poc que les noies de Christian Roldan han reaccionat però ho han fet amb contundència. Al marge de la diana d’Alma Cruz, de sang freda, que ha permès arribar 1-3 al descans, les catalanes han tingut bones ocasions: de la mateixa Cruz, amb un tir massa alt; de Carlota Gregori, que primer ha fet lluir la portera rival i, més tard, ha enviat un xut ras i potent fora després d’una gran jugada; d’Adriana Pérez o d’Elba Unzue.

Represa amb superioritat
Catalunya ha seguit insistint a la represa, malgrat que la primera protagonista ha estat la portera Laia Peries -substituta de Cristina Iglesias durant la primera part- amb dues intervencions de mèrit. La forta lesió d’Adriana Pérez, que ha hagut d’abandonar la pista després de diversos minuts sent atesa, ha tornat a posar a prova la confiança de la selecció, que ha sigut capaç de capgirar definitivament la inèrcia psicològica del partit amb els dos gols d’Elba Unzue (3-3). El primer, després d’una magnífica jugada personal que ha finalitzat amb un xut fort i creuat. I, el segon, de doble penal. El 3-4 dels Estats Units, tot aprofitant una pilota morta dins de l’àrea, ha tornat a fer mal i, tot seguit, les nord-americanes han tingut la sentència a l’abast. Tanmateix, després d’un altre avís d’Unzue en forma de canonada, ha arribat el 4-4 de Carlota Planas. Fins i tot, Alma Cruz hauria pogut evitar la pròrroga en l’últim segon.

Pròrroga sense gols i penals èpics
El temps suplementari ha començat amb un travesser de les nord-americanes però les millors ocasions han seguit sent de Catalunya. Carlota Planas s’ha erigit en protagonista de la primera part de la pròrroga amb una brillant assistència a Elba Unzue i un xut fora, mentre que, en la segona, qui ha tingut el gol a l’abast ha estat Alma Cruz, en dues ocasions, i Maria Visa, després d’una recuperació. Ja als penals, Laia Peries ha estat l’heroïna amb dues aturades, la segona amb l’ajuda del pal, combinant perfectament amb l’encert de Carlota Planas i Anna Herrando. La selecció catalana no ha pogut optar a repetir el ja llunyà èxit del mundial de Reus 2008, però haurà estat protagonista fins a l’últim dia. Demà, contra Itàlia, pot posar una cirereta preciosa a un mundial excepcional des de tots els punts de vista.

Fotos: Svetlana Akimova.