23.11.17

Catalunya diu adéu a les semifinals del mundial de futbol sala femení contra un dels més ferms aspirants al títol, el Brasil

L’1-7 final no fa justícia a l’esforç de les jugadores de Christian Roldan, que haurien pogut establir un marcador més ajustat

No hi ha hagut sorpresa. Catalunya ha dit adéu al somni de disputar les semifinals del mundial de futbol sala femení a Balaguer en caure de manera contundent (1-7), encara que exagerada, contra un dels principals favorits a aixecar el títol, el Brasil. Les jugadores sabien que les seves opcions eren pràcticament remotes i es pot dir que ja ho han comprovat des del primer minut. La canarinha en tot moment tenia la pilota i en feia prou amb pocs tocs per generar perill. Tanmateix, la selecció catalana ha complert perfectament el guió que havia dissenyat Christian Roldan i li ha faltat sort per poder sortir del Poliesportiu amb un millor sabor de boca. Després d’una primera part marcada pel rigor defensiu (0-3), en la segona ha estat capaç de tenir ocasions i ha disposat de fins a tres llançaments de doble penal, que haurien pogut ajustar el marcador. Finalment, una diana de ràbia de Carlota Planas, que ha tancat el marcador, ha fet un mínim de justícia. Ara les amfitriones lluitaran per la cinquena plaça de la competició i ho faran contra conjunts més ajustats al seu nivell -l’altra derrota havia estat contra l’Argentina-, com demostra el fet que els quatre equips sud-americans són els únics que es mantenen vius en la lluita pel títol.

 

Víctimes de les pilotes perdudes
Catalunya ha fet un inici de partit molt seriós, malgrat les evidents dificultats que tenia per sortir del darrere amb la pilota controlada. S’ha mostrat molt rocosa en defensa i la portera, Laia Peries, ha fet intervencions de molt de mèrit. La idea era resistir el màxim de temps possible sense encaixar gols i buscar fortuna en alguna incursió esporàdica. Els problemes han arribat en una pèrdua, que ha significat el 0-1, i en la rèplica a la primera ocasió d’Adriana Pérez, que ha acabat amb el segon gol del Brasil. Carlota Planas hauria pogut retallar diferències abans del descans però han estat les visitants les que han establert un 0-3 pràcticament insalvable.

 

Brillantor escapçada
Ja en la segona part, i sense res a perdre, Catalunya ha anat cap endavant i ha aconseguit generar força perill, per bé que també és cert que el tècnic brasiler, Anderson Valério, començava a tenir al cap la semifinal contra Colòmbia de demà i apostava progressivament per la rotació. Elba Unzue ha disposat de tres intents sobre la portera Missi, tan sols interromputs per un pal de Simone Paiva. Tal com va fer contra l’Argentina, Roldan ha canviat de portera i ha donat l’oportunitat a Cristina Iglesias -en aquest cas, al minut 3 de la represa-, que ha mantingut el nivell d’excel·lència de Peries. Liduina Alves ha fet el 0-4 tot coincidint amb els millors minuts de les catalanes que, tot i això, no s’han aturat, i també haurien pogut marcar per mediació d’Alma Cruz i Carlota Gregori, aquesta última després d’una brillant recuperació d’Anna Herrando. Ha estat el Brasil, però, qui s’ha trobat amb dos gols consecutius de Day Da Rocha -autora d’un total de tres-, que han fet arribar el 0-6 quan tothom s’esperava l’estrena catalana al marcador.

 

Mala sort amb els dobles penals
Abans del minut tràgic de la selecció catalana, Adriana Pérez havia desaprofitat un doble penal. Malgrat la potència, la portera Missi li ha endevinat la intenció. El setè gol del Brasil ha tornat a arribar de manera inesperada, obra de Simone, però aquesta vegada sí que ha trobat rèplica en Carlota Planas, que ha batut la dorsal 1 brasilera per baix i ha establert el definitiu 1-7. Catalunya es mereixia més i hauria pogut tenir un relatiu premi a la constància si hagués aprofitat el segon i tercer doble penal del partit. Malauradament, però, ni Elba Unzue ni Olga Perisé, com abans Adriana Pérez, han estat encertades. L’1-7 és un resultat que no agradarà recordar durant les pròximes hores i dies però que acabarà sent, amb perseverança, un estímul per seguir evolucionant dins de l’elit mundial.

Fotos: Svetlana Akimova.