16.11.17

Catalunya es torna a citar amb la història en el mundial de futbol sala femení de Balaguer

En l’únic precedent de la selecció catalana com a amfitriona del torneig, a Reus 2008, el títol es va quedar a casa

Balaguer serà, a partir d’aquest diumenge, la seu del tercer Campionat del Món de futbol sala femení de la història. Catalunya jugarà en el grup B contra França i l’Argentina; mentre el Brasil, Taiwan i Suïssa formaran el grup A; Colòmbia, Itàlia i Sud-àfrica, el C; i Paraguai, els Estats Units i Austràlia, el D. Les perspectives de la selecció catalana són altes, ja que, en l’únic precedent com a amfitriona del torneig, a Reus 2008, va alçar el títol de campiona. En canvi, a Colòmbia 2013, va caure eliminada en els quarts de final. El seleccionador Christian Roldan, que en totes aquestes competicions ha exercit de tècnic de l’equip, veu complicat repetir l’èxit de fa nou anys, més que res perquè el nivell dels rivals ha pujat molt, sobretot a Sud-amèrica. Tot i això Roldan, únic supervivent d’aquell grup, espera que el record de Reus serveixi d’inspiració: “Aquell títol fa que sempre se’ns tingui molt respecte per part de les altres seleccions”.

Prioritat, la classificació
“Són dos perfils de seleccions que s’avenen al nostre estil, perquè es basen en el toc de pilota i no són tan físiques com, per exemple, Colòmbia”, afirma Christian Roldan sobre França i l’Argentina, les dues rivals en la primera fase. Segons el seleccionador, és important assolir el primer lloc per evitar Colòmbia i el Brasil en els encreuaments de quarts de final i de semifinals. Malgrat tot, però, tal com va destacar en una entrevista recentment publicada a seleccions.cat, té clar que seria un error fixar-se el lideratge com a objectiu immediat: “Superar la fase de grups és el nostre primer i principal objectiu ara mateix. No val pensar en Brasil sense abans intentar competir i superar França i Argentina”. I és que, per ell, no només les característiques són similars a les de Catalunya, sinó també el nivell:  “Qualsevol de les tres seleccions podem ser primeres”. Sobre el fet de no jugar el darrer i decisiu partit del grup, no amaga que pot ser un inconvenient, però també opina que pot treure tensió a les seves jugadores: “Si fem bé els “deures” en els nostres partits, podrem veure la tercera jornada amb calma i amb tranquil·litat”.

Balaguer serà una festa
El mundial de futbol sala femení es disputarà al remodelat Pavelló Poliesportiu Municipal de Balaguer, que ha millorat el marcador electrònic, el terra i la il·luminació per a l’ocasió. També s’hi ha habilitat una superfície nova per acomplir amb la normativa de l’Associació Mundial de Futsal (AMF). S’espera que la capital de La Noguera s’aboqui amb l’esdeveniment i que la competició sigui una prolongació de la Festa Major de la localitat, que es va acabar la setmana passada. Avui s’ha presentat el torneig amb un acte a l’Ajuntament, on els representants municipals, encapçalats per l’alcalde, Jordi Ignasi Vidal, han rebut la delegació de la Federació Catalana de Futbol Sala (FCFS). Els partits de Catalunya es podran seguir en directe a través d’Esport 3. També la inauguració d’aquest diumenge, a les sis de la tarda.

Convocatòria a consciència
El grup que defensarà els colors de Catalunya s’ha consolidat després d’un llarg procés de preparació, que va començar el 13 de maig amb la disputa d’una Copa pre-mundial femenina a la localitat gironina de Vilobí d’Onyar. El primer entrenament pròpiament dit va ser el 16 de juliol a Calaf, amb una primera convocatòria de 19 jugadores. Un nombre, aquest últim, que es va mantenir en en el segon entrenament, pocs dies després, al Poliesportiu El Cim de Teià. Ja a finals de setembre, el grup el formaven unes 15 o 16 jugadores i, durant els últims entrenaments dobles, que s’han fet a Alcarràs, ja han estat 13 les futbolistes escollides. Des d’aquest dijous, l’equip definitiu de ja s’ha concentrat definitivament a Balaguer. La convocatòria és la següent: Carlota Gregori (Jovents Balaguer), Olga Parisé i Adriana Pérez (Celler de l’Arnau), Laura Sugrañes, Susana Mallen, Laia Peries i Anna Herrando (Teià F5), Maria Visa i Elba Unzue (Alta Segarra), Alma Cruz i Carlota Planas (CFS Alcarràs-Fraga Futsal), i Cristina Iglesias (Manuel Blancafort).

Fotos: Svetlana Akimova

EL CALENDARI

Jornada 1. Diumenge, 19 de novembre

Grup A
12.00 h: Suïssa-Taiwan
Grup B
19.30 h: Catalunya-França
Grup C
21.30 h: Colòmbia-Sud-àfrica.
Grup D
16.00 h: Paraguai-Austràlia

Jornada 2. Dilluns, 20 de novembre

Grup A
14.00 h: Brasil-Taiwan
Grup B
20.00 h: Catalunya-Argentina
Grup C
18.00 h: Colòmbia-Itàlia
Grup D
16.00 h: Paraguai-Estats Units

Jornada 3. Dimarts, 21 de novembre

Grup A
15.00 h: Brasil-Suïssa
Grup B
17.00 h: Argentina-França
Grup C
19.00 h: Itàlia-Sud-àfrica
Grup D
21.00 h: Estats Units-Austràlia

Quarts de final. Dijous, 23 de novembre

15.00 h: 1GA-2GB (Partit 1)
17.00 h: 1GB-2GA (Partit 2)
19.00 h: 1GC-2GD (Partit 3)
21.00 h: 1GD-2GC (Partit 4)

Semifinals. Divendres, 24 de novembre

19.30 h: Guanyador Partit 1-Guanyador Partit 3 (Partit 5)
21.45 h: Guanyador Partit 2-Guanyador Partit 4 (Partit 6)

Finals. Dissabte, 25 de novembre

19.15 h: Tercer lloc (Perdedors Partits 5 i 6)
21.45 h: Final (Guanyadors Partits 5 i 6)