06.11.17

La FEEC lidera la creació d’una nova federació internacional de raquetes de neu que aglutinarà les principals federacions i esportistes

El primer Campionat d’Europa tindrà lloc a Guils de Cerdanya en les mateixes dates i amb millor dotació que el mundial de la WSSF als Picos de Europa

La selecció catalana podrà tornar a competir en les millors competicions de l’any 2018 gràcies a la creació d’una nova federació internacional de raquetes de neu, la ISSF. La Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) ha liderat la creació d’aquest nou organisme, després que la federació mundial d’aquesta modalitat, la WSSF,  vetés la participació de Catalunya en la darrera edició del mundial. “Segurament comptarem amb Andorra, Portugal, França i Itàlia i ja estem parlant amb Rússia. Tots ells són federacions, al contrari dels membres que té la WSSF, que són empreses”, explica el president de la FEEC, Jordi Merino, que ja havia apuntat les seves intencions el mes de març a seleccions.cat. “La seu social serà a Suïssa i els estatuts estan adaptats a la seva legislació. És un tràmit que la WSSF mai no va completar”, afegeix Merino, que també posa èmfasi en el fet que la ISSF podrà utilitzar el logo de la federació mundial “perquè encara no l’havia registrat”.

L’estrena, en un europeu
El primer esdeveniment organitzat per la ISSF serà el Campionat d’Europa, que tindrà lloc a Guils de Cerdanya el cap de setmana del 3 i 4 de març. Aquestes dates són les mateixes que té previstes la WSSF per organitzar el mundial, als Picos de Europa (Espanya), però Merino està convençut que la participació serà superior. Al marge de comptar amb el suport de les principals federacions del continent, “els premis en metàl·lic per als guanyadors seran superiors als de La Ciaspolada”, que és la cursa Open més important del calendari internacional. Això vol dir que el mundial de la WSSF difícilment podrà competir quant a objectius.

Una temporada il·lusionant
Precisament la clàssica Ciaspolada, a Itàlia el dia de Reis, serà el primer repte en el calendari de la selecció catalana de raquetes de neu i un objectiu molt important, al marge del Campionat d’Europa: “És la cursa de referència del nostre esport, perquè és la més multitudinària i la de més nivell. És diferent de la resta perquè és ràpida i atlètica”, explica el seleccionador català, Just Sociats, que està especialment esperançat amb l’estat de forma que pugui acreditar la Laia Andreu: “L’Eduard Hernández tot just ara s’està recuperant de la temporada de curses per muntanya i per Reis estarà al principi del nou cicle. En canvi, la Laia ha prioritzat la preparació sobre asfalt perquè vol fer la seva millor marca en marató a França. Ara mateix està entre les tres o quatre millors atletes del país i per La Ciaspolada estarà finíssima. En sentirem a parlar”, sentencia. Les altres curses programades seran a Alemanya, a principis de febrer, i a Rússia.

Presentació conjunta
La selecció catalana de raquetes de neu amb vista a la temporada 2018 es va presentar oficialment aquest dissabte en el marc de la Fira de la Muntanya de Vic, on la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya estava entre les entitats participants. Durant l’acte es va presentar Ton Massagué com a nou Director Tècnic de la FEEC i el president de la federació, Jordi Merino, va destacar el paper que juguen les seleccions catalanes per ajudar a internacionalitzar el nom de Catalunya.

No a l’estatal d’esquí de muntanya
Entre elles també hi ha la d’esquí de muntanya, que també va fer acte de presència al recinte firal El Sucre i va rebre l’ovació dels presents. Especialment en el moment que el seleccionador, Joan Cardona, va anunciar que “aquest any tenim poc a fer a Espanya i ens centrarem en les competicions internacionals”. Això vol dir que la selecció catalana d’esquí de muntanya, vigent campiona, no participarà en el Campionat d’Espanya “com a conseqüència del moment que viu el país”.  D’aquesta manera, els esportistes catalans que vulguin participar en els campionats espanyols per asegurar-se la presència en el mundial ho hauran de fer amb el seu club.

Un calendari farcit
Tot i no estar encara reconeguda per participar en el Campionat del Món, la selecció catalana d’esquí de muntanya tornarà a tenir una frenètica activitat internacional, i més en una temporada on ha renunciat a l’estatal com a resposta a la repressió política espanyola. El 19 de novembre, l’equip es concentrarà a Tignes (França) en dos torns de set dies, on començarà a preparar la participació en algunes de les curses del principal circuit mundial, La Grande Course: Del 14 al 17 de març serà a la Pierra Menta (França); del 23 al 25 de març, al Tour de Rutor (Itàlia); i el 2 d’abril, possiblement, a l’Adamello Ski Raid, també a Itàlia. També és previst que la selecció torni a l’Elbrús Race russa, a principis de maig, on tot indica que coincidirà amb els equips de raquetes de neu i curses de muntanya, en un desplaçament competitiu sense precedents de la FEEC.

Foto de portada (1), 2 i 5: Miquel Taverna / FEEC.