16.10.17

El portal portuguès Maisfutebol destaca el potencial futbolístic que tindrà Catalunya quan sigui independent

El vicepresident de la Plataforma Proseleccions, Sergi Blàzquez, explica en el reportatge que “la repercussió en l’esport serà de les més ràpides en fer-se evidents”

El portal portuguès Maisfutebol va publicar la setmana passada un reportatge on analitza les possibilitats futbolístiques que tindrà Catalunya quan sigui independent. “Tenim nivell esportiu per arribar lluny en la fase final” del mundial, afirma el vicepresident de la Plataforma Proseleccions Esportives Catalanes, Sergi Blàzquez, durant el reportatge, que es fa ressò de la coincidència de la situació política catalana amb el final de la fase de classificació per a la Copa del Món de Rússia 2018. Segons l’autor, Sérgio Pires, Catalunya “tindria un nivell de plantilla bastant superior al d’altres seleccions classificades per al mundial”, i es basa en el fet que “sis dels 23 jugadors que van jugar l’Eurocopa de França amb la selecció espanyola eren catalans”.

El potencial català
El reportatge menciona les escridassades i els insults rebuts per Gerard Piqué pel mer fet d’haver votat “en el referèndum de Catalunya de l’1 d’octubre” i cita altres noms per il·lustrar el potencial d’una selecció catalana reconeguda per la FIFA: Sergio Busquets, Jordi Alba, Cesc Fàbregas o Xavi Hernández. Blàzquez posa com a exemple el cas d’Islàndia que, “amb poc més de 300.000 habitants, s’acaba de classificar”, i contextualitza que a Catalunya hi viuen “7,5 milions” de persones i té “una excel·lent formació i tradició futbolística. La columna vertebral de l’Espanya campiona mundial i europea va ser el FC Barcelona, l’estil de joc creat per Pep Guardiola i els jugadors formats a La Masia”.

Qüestió identitària
L’autor també explica que Espanya fa 13 anys que no juga a Catalunya i 30 al Camp Nou, quan l’estadi del Barça fa només dos anys va acollir 50.000 aficionats per al partit entre les seleccions catalanes i basques. Blàzquez comenta a l’audiència portuguesa que no és cert que el poble català rebutgi la selecció espanyola, que simplement “la majoria creu que la selecció catalana és la que el representa”, i que l’absència de l’equip estatal es deu a les decisions que es prenen des de Madrid: “Espanya no juga al Camp Nou perquè el govern central i la federació espanyola (RFEF) no volen. Aquí no hi hauria ni tirs ni violència si vinguessin a jugar. La RFEF prefereix que la seva selecció jugui en altres llocs d’Espanya on saben que tindrà més suport”.

El Barça i la lliga espanyola
Preguntat sobre la lliga que jugarà el Barça, Blàzquez creu que, “en el futur, potser una Lliga ibèrica o, fins i tot, una lliga europea, tindrien més sentit”, però no veu inconvenient a la continuïtat de l’equip a la competició espanyola: “A la lliga espanyola no li interessa quedar-se sense el Barça. Per a la mateixa lliga seria una catàstrofe, ja que el 80 per cent dels ingressos en els canals de pagament per l’emissió de partits té a veure amb el Reial Madrid i el Barça”. Per ell, la situació seria fàcil de resoldre:  “Amb una modificació de la Llei de l’Esport que ja permet l’excepció d’Andorra. Tot i ser un estat independent, els clubs andorrans poden jugar les lligues de futbol o de bàsquet. Donat l’interès de tothom, es podria adoptar el mateix sistema per a Catalunya”.

Amb galons olímpics
Des d’un punt de vista poliesportiu, es recorda que “una quarta part dels medallistes” de la delegació espanyola als Jocs Olímpics de Rio de Janeiro eren catalans, i és en aquest context que s’aborda Blàzquez com a “assessor legal del Comitè Olímpic de Catalunya, que en les últimes setmanes ha expressat la intenció de demanar l’adhesió immediata al Comitè Internacional Olímpic en cas d’independència”. L’advocat puntualitza que, quan Catalunya sigui, “un estat independent, la repercussió en l’esport serà de les més ràpides en fer-se evidents”, per bé que matisa que els esportistes sempre podran escollir sota quina bandera competir: “L’esport també és un reflex de la societat catalana i espanyola”.

La independència és imprescindible
Blàzquez també recorda que la Plataforma Proseleccions ha contribuït al fet que Catalunya hagi pogut competir amb una selecció pròpia en fins a 21 esports, com ara “el korfbal, el futbol sala o l’excursionisme”. Tot i això, adverteix que la independència és l’únic camí: “He estudiat diverses hipòtesis per tenir seleccions catalanes, fins i tot, sense ser un Estat independent; No obstant això, és absolutament impossible per la regla d’or establerta en esports mediàtics com el futbol, el bàsquet o l’atletisme, on només els estats independents poden tenir seleccions oficials, amb les excepcions d’Escòcia, Gal·les o Irlanda del Nord, que són federacions que ja existien abans de la fundació de la FIFA”, ho justifica.

Podeu consultar el reportatge en versió original prement el següent enllaç.