12.10.17

Els beneficis d’anar de Catalunya al Món sense passar per Espanya

El campionat nacional de dards és un clar exemple de fins a quin punt la independència multiplicarà la presència internacional dels esportistes catalans

El saló principal de l’Hotel Best Cap de Salou acull aquest cap de setmana la 27a edició del Campionat de Catalunya de Dards. Arran del reconeixement internacional de la Federació Catalana de Dards (FCD), l’any 2011, la consecució del títol de campió absolut català ha passat a tenir un valor afegit innegable: al marge dels honors implícits a ser el millor esportista del país amb dards de punta d’acer, aquesta condició atorga el dret de representar-lo en competicions internacionals. Els campions individuals en homes, dones i júnior els dies 14 i 15 d’octubre es classificaran de forma directa per participar en el Masters Mundial, el prestigiós i degà Winmau World Masters 2018, i també per disputar el play-off classificatori per al Campionat del Món 2018, el Lakeside World Professional Darts Championship, que se celebrarà el pròxim gener a Londres. Carles Arola (Calella) i Montse Boronat (Tarragona) són els últims federats que han obtingut el títol nacional, mentre que la competició júnior (menys de 18 anys) s’ha recuperat després d’haver quedat aparcada un temps per manca d’esportistes.

Avantatges incalculables
Aquest accés directe a les competicions internacionals a partir dels resultats obtinguts als Campionats de Catalunya és exclusiu de les federacions que són membres de ple dret dels organismes europeus i mundials, com ara la FCD. En les altres modalitats esportives, normalment l’accés als campionats d’Europa i del Món s’ha d’aconseguir a través dels Campionats d’Espanya, cosa que menysté injustament la importància dels campionats nacionals catalans i limita l’accés dels nostres esportistes a les proves més importants del planeta. Tot això, al marge del fet de poder disposar d’una selecció nacional pròpia o no fer-ho. Els beneficis que donarà la independència a l’esport català són incomptables, i només cal que ens emmirallem en les federacions que ja poden anar de Catalunya al Món sense passar per Espanya.

Tornejos catalans i premundials
El pitch & putt i el físic-culturisme són dos altres esports on els Campionats de Catalunya són claus per determinar qui participa en els mundials i els europeus. En el primer cas, atorguen passaports directes als primers classificats per a les competicions individuals i, a més, ofereixen places fixes en les seleccions catalanes. Un dels exemples més clars és el Quadrangular Internacional que Catalunya disputa cada any, on la convocatòria es fa íntegrament per criteris objectius d’acord als resultats de la temporada anterior i la vigent. Pel que fa al físic-culturisme, el Campionat de Catalunya sempre marca la convocatòria per a l’europeu i l’Open de Catalunya, per al Campionat del Món. D’aquesta manera, els resultats que s’obtinguin el 4 de novembre (16 h) a la Sala Pal.ladius de Pallejà determinaran els participants en el mundial de Bordeus (25 de novembre) en les diverses categories júnior, màster, sènior, body form, body figura i fèmines musculades.


De Catalunya a Europa i més enllà
En el Beach tennis, el Bike trial, el Bowling, el Twirling o les modalitats de muntanya també es tenen molt en compte els resultats dels Campionats de Catalunya, i el mateix passa en el korfbal, el tamborí i el futbol sala, però en aquest cas per equips. Els campions de la lliga i la copa catalanes es classifiquen directament per a les competicions europees -en el cas del futbol sala, també hi ha una plaça per a la Copa Intercontinental-, cosa que fa augmentar l’emoció i la transcendència de les competicions nacionals. Disciplines com el futbol, el bàsquet o l’handbol només són algunes de les múltiples que experimentaran aquest creixement exponencial de la importància de les competicions pròpies quan arribi la República Catalana.