09.10.17

Les seleccions catalanes de Bowling han mantingut el pols internacional amb resultats destacats a França i Suïssa

L’experiència acumulada permetrà mantenir l’excel·lència competitiva quan Catalunya pugui tornar a disputar europeus i mundials

La Federació Catalana de Bitlles i Bowling (FCBB) és membre de ple dret de la federació internacional (FIQ) des del 2007. Aquest reconeixement li va permetre participar en europeus i mundials fins a l’any 2014, malgrat l’oposició ferotge de la federació espanyola (FEB) a través de tot tipus de recursos. Fins i tot el Tribunal d’Arbitratge Esportiu (TAS) va donar la raó a la FCBB, d’acord amb el caràcter estrictament privat de les federacions esportives internacionals.

Els problemes van arribar a partir d’una sentència del Tribunal Constitucional (TC) de l’any 2012 que, tot i validar la participació internacional de les seleccions catalanes, la reduïa a competicions on no hi hagués seleccions espanyoles. La FEB s’hi va aferrar per forçar l’exclusió de Catalunya en algunes competicions, si bé la representativitat catalana es manté vigent en la Copa del Món Qubica-AMF i el Campionat d’Europa Sènior -on no hi ha equip espanyol-. El 2014, la selecció catalana també va poder participar en la Copa del Mediterrani de Bowling, perquè tenia lloc a Gibraltar i Espanya es va negar a prendre-hi part.

La independència permetrà a les seleccions catalanes tornar a disputar totes les competicions de manera immediata i, gràcies a la participació en tornejos Open -per equips-, el toc competitiu es mantindrà gairebé intacte. Aquest 2017, els equips de la FCBB ha participat en competicions a França i Suïssa, amb notables resultats.

L’experiència francesa
Al mes de març, la selecció catalana masculina va ser 16a en el 2nd Open Storm International 4 Team. La competició va tenir lloc a les instal·lacions de Cristal Bowling a Wittelsheim (França), amb la participació de 28 equips del més alt nivell provinents d’Anglaterra, Bèlgica, Catalunya, Espanya, França, Itàlia, Luxemburg i Suïssa. Marcial Ovide, Moisés Pérez i Àxel Guimó (Bowling Club Diagonal de Barcelona); i Àlvar Cardona (Sweetrade B.C. Les Franqueses), van formar el quartet català, que es va classificar 8è del seu grup amb un total de 10185 pals (195,87 de mitjana). La participació catalana no es va quedar aquí, ja que Artur Colomer i Joan Vall (Sweetrade Bowling Club Les Franqueses), dins de l’equip Inverse, van ser 11ns.

Pel que fa a l’equip femení, format per Cristina Sanz i Ingrid Julià (C.B. Les Corts de Barcelona); Margarita Roa (Sweetrade BC Les Franqueses); i Keyla Vásquez (Club Seven-3 de Sant Esteve Sesrovires), va ser 13è del seu grup i 25è en la general, amb un total de 9284 pals (178,54 de mitjana). En l’apartat individual, Cristina Sanz va ser 5a en categoria femenina amb un total de 2680 pals, 191,42 de mitjana. En categoria masculina, Àxel Guimó va ser el 10è classificat de 109 participants amb un total de 2978 pals, 212,71 de mitjana.

Partida de rècord a Suïssa
La segona cita de l’equip català va ser a finals del mes passat, amb la participació en la desena edició del Swiss International Team Event al Bowling Miami d’Echandens-Lausana. Una cita on l’equip de la FCBB mai no ha faltat des del seu inici, l’any 2008, i que aquesta vegada comptava amb 16 conjunts provinents d’Anglaterra, França, Catalunya, Itàlia, Malta i Suïssa. L’equip masculí va ser el mateix que va competir a França mentre que, al femení, Elisabet Cejudo va substituir Margarita Roa. Àlvar Cardona, Àxel Guimó, Marcial Ovide i Moisés Pérez van demostrar la seva qualitat amb una meritòria cinquena posició, amb un total de 382,50 punts i una mitjana 206,48 que, a més, va venir acompanyada per la millor partida d’equip de tot el campionat, amb 992 pals i 248 de mitjana. Per la seva banda, la selecció catalana femenina va ser 15a amb un total de 80,50 punts i una mitjana de 176,87. Era l’únic equip femení participant.

El millor europeu sènior
L’altra participació catalana de l’any va arribar al mes de juliol, en la 26a edició del Campionat d’Europa Sènior a Dubín (Irlanda). Álvaro Cardona va ser 5è en la prova individual amb un total de 1294 pals (215,66 de mitjana). Ángel García, amb 1192 pals, va ser el 28è en la mateixa categoria, en la que hi competien un total de 171 esportistes. Aquest ha estat el millor resultat obtingut pels representants de la FCBB des del 2008, any on va arribar la primera participació. Per parelles, i en la categoria C -per edats-, Miquel Àngel Roig i Pere Tusquelles van ser 52ns d’un total de 94 participants, mentre les germanes Àngels i Glòria Sala eren 33es en la seva categoria. Antònia Rius -categoria A- va ser 52a de 82 aspirants en la prova individual; i Josep Delgado, Pere Tusquellas i Miquel Àngel, 137ns de 198 equips per trios.

Pel que fa a la prova combinada, que inclou totes les competicions, les classificacions van ser les següents: categoria A, Josep Delgado, 113è de 152; categoria B, Álvaro Cardona, 23è, i Ángel García 84è, de 171; categoria C, Miquel Àngel Roig, 111è, i Pere Tusquellas, 115è, de 263; categoria A femenina, Antònia Rius, 52a de 82; i categoria B, Àngels Sala, 71a, i Glòria Sala 90a -per lesió-, de 90 participants.

El novembre, a Mèxic
La següent cita de Catalunya serà la Copa del Món Qubica-AMF, que tindrà lloc a Hermosillo (Mèxic) del 4 al 12 de novembre. Es tracta d’una competició individual en la qual la identitat de la selecció catalana és plenament reconeguda, malgrat que també hi ha participació espanyola, perquè està homologada per la FIQ però no n’és directament l’organitzadora, Precisament Hermosillo és l’escenari on hi va haver el debut internacional oficial de la selecció catalana, ara fa una dècada exacta. Les expectatives seran molt altes pel retorn competitiu de Lluís Montfort, que ha demostrat la seva vàlua internacional, amb entre altres èxits, dues medalles d’or en la Copa del Mediterrani. Ingrid Julià serà la representant femenina, després del seu triomf al Campionat de Catalunya Qubica.