09.10.17

El COE s’ha d’adaptar a la nova realitat política de Catalunya i assumir que no tindrà dret de veto sobre el COC

La garantia més gran d’èxit dels Jocs de Tarragona 2018 és que els atletes catalans i espanyols hi puguin competir cadascun amb delegació pròpia

El procés d’autodeterminació en el qual està immersa Catalunya ha motivat avui que el Comité Olímpico Español (COE) es reunís “de manera extraordinària”.  Malgrat que el president de l’organisme, Alejandro Blanco, ha mostrat la seva preocupació per una situació que “no deixa d’afectar l’esport”, ha volgut donar un missatge de “tranquil·litat, concòrdia i unitat del món de l’esport” davant les presumptes inquietuds “d’alguns esportistes i els seus familiars”. Aquesta contradicció dona a entendre que el COE encara no és conscient que Catalunya ha començat un camí imparable cap a la independència, i que s’haurà d’adaptar a la nova realitat política fruit de la voluntat i la sobirania del poble català.

Blanco ha assegurat que el compromís del COE envers els Jocs Mediterranis de Tarragona del 2018 és “del cent per cent”. Un interès, però, que sempre ha vinculat a la imatge d’Espanya, i no a la de Catalunya i de la mateixa ciutat. Cal recordar que aquest esdeveniment esportiu es va endarrerir per culpa de la manca de finançament i de voluntat política del govern espanyol, incapaç de coordinar-se amb el mateix COE, mentre les diferents institucions catalanes complien a bastament amb les obligacions adquirides. Atès que l’ajornament ja va ser simptomàtic de l’escassa sensibilitat espanyola amb l’esport català, i vista la il·lusió catalana per tenir una delegació pròpia, el COE ha de ser conscient que no hi ha una garantia més gran d’èxit per als Jocs del Mediterrani que els atletes catalans puguin competir en defensa dels seus símbols. Evidentment, els atletes espanyols també ho podran fer, amb la qual cosa l’animem a seguir apostant per Tarragona 2018. Una oportunitat històrica i imprescindible de normalitat de relacions entre el nou estat espanyol i la imminent República Catalana.

D’altra banda, volem recordar-li que el Comitè Olímpic de Catalunya (COC) -del qual la Plataforma Proseleccions n’és un dels seus membres- ja ha comunicat per escrit al Comitè Internacional Olímpic (CIO) que sol·licitarà l’adhesió just després de la declaració d’independència de Catalunya. Ho ha fet a través d’una carta on també es detalla el procés polític català cap a la llibertat. També cal deixar clar al COE que, una vegada completat el procés de desconnexió, ja no tindrà cap possibilitat de veto envers l’esport català i la seva identitat. Aleshores, en estricte compliment de la carta olímpica, el COC serà membre del CIO.