29.09.17

Referèndum 1-O: aquí comença tot

Tot està preparat per al reconeixement olímpic de Catalunya, només falta el teu vot

Aquesta setmana ha estat molt important. Dimecres 27 de setembre va ser una nova jornada a destacar per a l’esport català i especialment per a tothom qui, entre altres anhels, ha mantingut i ha defensat el dret de veure les nostres seleccions jugant amb normalitat en competicions oficials internacionals.  Prèviament, a finals de l’any 2016 vam poder celebrar l’acord entre la UFEC, el Govern i la Plataforma Pro Seleccions, pel qual recuperàvem l’activitat del Comitè Olímpic de Catalunya. I més recentment, el 5 de setembre vam celebrar l’aprovació per unanimitat de l’Assemblea del COC, de la campanya “L’esport pel Sí”, encara vigent i que acabarà amb l’inici del referèndum. Una campanya gens ambigua, en la qual, la majoria de l’esport federat -el COC actualment està format per 59 federacions esportives i persones i entitats diverses– defensa allò que sempre ha estat evident, que la Independència és la millor i única via per posar l’esport català on li correspon. Per la visibilitat i per les implicacions que té el fet de poder participar en Europeus, Mundials i Jocs Olímpics. Evidències que l’empenta de la societat i el mal fer del govern espanyol han consolidat en el pensament de la major part de la gent de l’esport.

Doncs ara, podem celebrar un darrer esdeveniment: que el COC ha fet un pas més i el darrer possible quant a compromís amb el país i la seva societat, atesa la carta que ha enviat al Comitè Internacional Olímpic, on l’informa de l’actual situació política catalana i de la voluntat de tornar a demanar el reconeixement internacional de forma immediata, com ja es va fer l’any 1991, en el cas que el Sí a la Independència guanyi el referèndum de l’1 d’octubre.

Sense cap mena de dubte, a dos dies del referèndum de l’1 d’octubre, aquesta carta al CIO tanca una etapa de reivindicacions esportives de la Plataforma Pro Seleccions Esportives Catalanes (1998-2017). Una etapa durant la qual l’objectiu principal era conscienciar tothom dels mèrits i dels drets de l’esport català, defensant alhora l’esport i els drets i les llibertats nacionals. Una vinculació no sempre acceptada per tothom i que sovint portava als detractors a deixar anar la famosa i fàcil frase del “no barregem política i esport”. Però la realitat, farcida de fets i de proves, ha estat tossuda. Avui tenim el COC que volíem, del país que volem i amb el desitjat suport de la societat que tan clarament s’ha manifestat. Podem somniar amb els ulls oberts. Ho tenim a tocar.

Des de la Plataforma n’estem molt orgullosos. Satisfets de la feina feta, satisfets i molt agraïts als col·laboradors que han tingut la paciència de ser-hi durant tants anys; agraïts especialment a les federacions, clubs i esportistes que s’hi han compromès; agraïts a les institucions que no s’han arronsat, als dirigents que han donat la cara i a aquells que ja no hi són, començant per en Jaume Llauradó, qui va ser el primer president de l’entitat.

Ara obrirem una nova etapa de la Plataforma i seguirem donant suport a l’esport català, al procés, al referèndum, a les institucions i els seus representants. I també a la proclamació de la República catalana i al seu reconeixement internacional perquè, a la fi, el COC i les federacions esportives catalanes puguin actuar com les de qualsevol altre país lliure del món.

Enhorabona a tothom per haver arribat junts fins aquí. Ara comencem a construir la nova República. Diumenge votarem! I votant, guanyarem.