27.09.17

El COC demana l’adhesió al Comitè Internacional Olímpic si Catalunya és independent i l’informa de la situació política i social del país

La comunicació s’ha fet per carta postal i ja s’ha enviat aquesta mateixa tarda

Aquesta tarda s’ha donat a conèixer el contingut d’una carta que el Comitè Olímpic de Catalunya (COC) ja ha adreçat al Comitè Internacional Olímpic (CIO). En el seu escrit, l’organisme esportiu català informa el CIO sobre la situació política i social que viu el nostre país i li fa saber que iniciarà els tràmits oportuns per ser-ne un membre de ple dret en el cas que Catalunya esdevingui un Estat independent arran del resultat del referèndum de l’1 d’octubre. El president del COC, Gerard Esteva, ha explicat el text de la missiva en una roda de premsa al Museu Colet de Barcelona, acompanyat pel Secretari General de l’Esport, Gerard Figueras, que també ha signat la carta.

Durant l’acte, Gerard Esteva ha explicat que si l’1-O hi ha “un sí majoritari” a la independència de Catalunya, “el COC ja reuniria totes les condicions per esdevenir un membre de ple dret del Comitè Internacional Olímpic”. En aquest sentit, ha puntualitzat que, “si Catalunya és un estat independent, el Comitè Olímpic Espanyol (COE) no té per què oposar-s’hi”, ja que en cap cas s’estaria deixant d’acomplir el que marca la Carta Olímpica. Segons ha destacat Esteva, l’ingrés del COC al CIO seria bo tant per l’esport català com per l’espanyol “perquè tots dos podrien disposar de més representants als Jocs i tenir més possibilitats de medalla”, i ha recordat que la participació dels esportistes per un estat o l’altre serà lliure: “Els ciutadans de Catalunya gaudiran de la doble nacionalitat de la mateixa manera que la tenen molts esportistes actualment i han d’escollir. Per la nostra part no hi haurà cap tipus de pressió. Tenim prou base per a ser competitius”.

Per la seva banda, Gerard Figueras ha posat èmfasi en el suport del Govern de Catalunya, que dona molta més força al missatge de la carta: “Avui l’esport català és un sol home que aglutina els àmbits privat i públic. És bo que el CIO ho pugui saber”. El Secretari General de l’Esport ha explicat que la carta és “una comunicació formal” on s’expressa l’interès de Catalunya de ser reconeguda pel CIO “si esdevé un estat independent”. Tot i això, està convençut que la voluntat catalana és sabuda: “Hi ha hagut contactes informals amb comitès olímpics d’altres països en el marc de la commemoració del 25è aniversari dels Jocs de Barcelona”. Esteva ha afegit que la resposta general és que veurien l’ingrés de Catalunya “amb simpatia i normalitat si som independents”.

Esteva, Figueras i el president de la Plataforma Proseleccions i vicepresident del COC, Xavier Vinyals.

Fotos: Jordi Estruch

Consulta AQUÍ la carta del COC al CIO.