26.09.17

Núria Picas és segona en una edició de la Salomon Ultra Pirineu molt reivindicativa

La manresana entra a meta amb un domàs que reclama democràcia i la pancarta 'Welcome To The Catalan Republic' presideix la multitudinària sortida de Bagà

Núria Picas (AE Mountain Runners del Berguedà), flamant vencedora de l'Ultra Trail Mont Blanc, va estar a punt de sumar la cinquena victòria en la Salomon Ultra Pirineu, després de les quatre consecutives entre 2011 i 2014. Maite Maoria, amb un temps de 14h22 hores que li va permetre ser 15a comptant homes i dones, la va superar de menys de 20 minuts i la va relegar a la segona posició. Tot i això, la manresana resident a Berga es va emportar l'ovació més càlida possible en la línia d'arribada de Bagà, on va poder mostrar el seu compromís amb el moment polític que està vivint Catalunya tot mostrant un domàs amb la inscripció 'Democràcia'. No va ser l'únic acte reivindicatiu durant la cursa, de 110 km de distància, un desnivell positiu de 6.800 m i vàlida -de fet, tancava el calendari d'aquest 2017- per a la Copa del Món de distància Ultra. Al marge de les estelades que es van poder veure a l'arribada i durant el recorregut, la monumental pancarta 'Welcome To The Catalan Republic', que dimecres va presidir la concentració a la cantonada Gran Via/Rambla de Catalunya de Barcelona, va lluir de manera estratègica en la multitudinària sortida de la cursa, que comptava amb el bo i millor a escala internacional.
 

Més podis, a tocar
Aquesta era la primera prova de Picas en aquesta edició de la Copa del Món de distància Ultra i, per tant, en cap moment tenia com a objectiu la general. El triomf absolut ha acabat sent per a la catalana d'origen neerlandès Ragna Debats (Chemo Tugawear) que, tot i no participar, va veure com l'única participant capaç de desafiar-li el títol, la italiana Francesca Canepa, havia d'abandonar. Roser Español (UE Urgellenca) va ser quarta i Judit Franch, cinquena. En categoria masculina, l'espanyol Luis Alberto Hernando es va assegurar la victòria global en ser sisè, per darrere dels catalans Jordi Gamito (AE Matxacuca) -quart- i Ivan Camps (AE Mountain Runners del Berguedà) -cinquè-. El triomf a Bagà va ser per al també espanyol Pablo Villa amb un temps de 12h30:19.

Els altres èxits catalans
Paral·lelament es va disputar la Marató Pirineu, de 45 km de distància, 2.400 m de desnivell positiu i sortida i arribada a Bellver de Cerdanya. Kilian Jornet (AE Ekke Lleida) va guanyar amb un temps de 3 hores i 44 minuts, només un minut millor que el del francès Nico Martin, segon. En la categoria femenina, Laura Orgué (UE Urgellenca) va ser segona amb un temps de 4 hores i 25 minuts, per darrere de la neozelandesa Ruth Croft (4h19). Poques hores abans s'havia disputat la Nit Pirineu, una cursa vertical nocturna de 5 km de distància i 860 metres de desnivell positiu que unia l'estació de La Molina i el refugi Niu de l'Àliga (2.520 m). Jan Margarit (AE Mountain Runners del Berguedà), amb un temps de 38:18, va vèncer en dura pugna amb Pere Rullan (La Molina Club d'Esports), que va arribar a només 26 segons. Adrià Duarri (CE Súria), amb un registre de 40 minuts i 56 segons, va ser tercer. Pel que fa a la cursa femenina, Clàudia Sabata (AE Mountain Runners del Berguedà) va ser la més ràpida amb un temps de 48 minuts i 24 segons, seguida de Gisela Carrion (Els Xulius Centre Social Ribetà, 48 minuts i 48 segons).

Fotos: Twitter Ultra Pirineu i FEEC