19.09.17

Els catalans tornen a brillar amb llum pròpia en les curses per muntanya escoceses

Doble victòria per a Orgué, segona plaça d’Avilès i triomf de Jornet en la distància extrema

La localitat escocesa de Kinlochleven acollia aquest cap de setmana quatre curses puntuables per a les quatre disciplines que integren la Copa del Món de curses per muntanya: Quilòmetre Vertical, Sky, Ultra i Extreme. L’actuació catalana va tornar a ser extraordinària, en la línia de tota la temporada, amb un balanç de tres victòries, una segona posició i diverses altres posicions de mèrit en les diferents proves, entre elles les dels components de la selecció catalana: Eugeni Gil (La Molina Club d’Esports), Eduard Hernandez (AE Matxacuca), Marc Traserra (Club Excursionista Voltregranès ARS), David Prades (AE Mountain Runners del Berguedà), Pere Rullan (La Molina Club d’Esports) i Joan Freixa (AE Mountain Runners del Berguedà). Un perfecte auguri amb vista a la Salomon Ultra Pirineu, que es disputa aquest cap de setmana a Bagà (Berguedà).

Orgué, per partida doble
Laura Orgué
(UE Urgellenca) va ser una de les grans protagonistes de la cita escocesa amb una doble victòria. Primer es va imposar en el Quilòmetre Vertical Salomon Mamores (5 km i 1.000 m de desnivell positiu), cosa que la consolida com a líder de la general de l’especialitat; i, l’endemà, va vèncer la Ring of Steall Skyrace, de 29 quilòmetres i 2.500 metres de desnivell positiu. Ho va fer amb un temps de 4 hores i 5 minuts, només 40 segons millor que Sheila Avilés (AE Matxacuca), que va aconseguir la segona plaça després de conservar opcions de victòria durant tota l’última baixada. Orgué també és la primera en la classificació acumulada de la categoria Sky, després d’haver arribat a Escòcia en tercera posició, però conserva menys de 13 punts d’avantatge sobre Avilés, que és tercera. Tot es decidirà el 14 d’octubre en la Limone Extreme, a Itàlia.

En places d’honor
En la categoria masculina, Jan Margarit (AE Mountain Runners del Berguedà) va ser el millor català en acabar quart, amb un temps de 3 hores i 29 minuts. A la general de la Copa del Món d’Sky acredita la mateixa posició, amb 16,4 punts d’avantatge sobre Eugeni Gil (La Molina Club d’Esports), que és cinquè. A Escòcia, Gil va ser el millor dels corredors de la selecció catalana en entrar en novena posició, mentre Eduard Hernández va ser onzè i David Prades, 24è. Pere Rullan i Joan Freixa van participar en el Quilòmetre Vertical, on van ocupar la setena i la dotzena plaça, respectivament. Per tot plegat, la valoració del seleccionador de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC), Fernando Rosa, és molt positiva.

Nou rècord de Jornet
Però el plat fort del cap de setmana era la Glen Coe Skyline, de categoria extrema, consistent en un recorregut de 55 km i 4,750 m de desnivell positiu. Kilian Jornet (AE Ekke Lleida) no només va aconseguir la victòria, sinó que, amb un registre de 6h25:39, va batre el rècord de la prova per un marge de 8 minuts. La seva parella, la sueca Emelie Forsberg, es va imposar en la categoria femenina amb un temps de 7h53:30, que també implica una nova plusmarca. La prova implicava la resolució de la general de la Copa del Món Extreme, on Pere Aurell (quart) i Ragna Debats (segona), de l’equip Chemo-Tuga, han acabat molt amunt. La catalana d’origen neerlandès lidera la general que engloba totes les disciplines, a falta de només dues proves per acabar la temporada, mentre que Aurell és segon.