18.09.17

Manresa descobreix els beneficis de l’estat propi per a l’esport català

Destacats dirigents i esportistes van posar sobre la taula en un debat arguments econòmics, estructurals i sentimentals

Què passarà amb l’esport quan Catalunya sigui independent? Quins beneficis aportarà l’estat propi al sector? Aquests i altres dubtes són els que es van resoldre durant la Tertúlia-Debat ‘Esport i República Catalana’, que va tenir lloc dissabte a la tarda a la Plana de l’Om de Manresa. Els ponents van ser el president del Comitè Olímpic de Catalunya (COC), Gerard Esteva;  el coordinador d’activitats de la Plataforma Proseleccions Esportives Catalanes, Francesc Serra; el president de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC), Jordi Merino; el nedador manresà del CN Sant Andreu, Arnau Rovira; i l’antic seleccionador de l’equip espanyol de judo, Maurici Casasayas. L’acte estava organitzat per Manresa pel Sí, amb la col·laboració del Comitè Olímpic de Catalunya, i va ser presentat i moderat per la meteoròloga manresana Míriam Santamaria, que va agrair especialment la presència dels dos esportistes per la valentia de mostrar-se obertament sobre la situació política del país.

El president del COC, Gerard Esteva va descriure a bastament fins a quin punt la independència catapultaria l’esport català cap a l’excel·lència. Per ell, la situació actual és bona gràcies a la tradició de l’esport català i la força de l’associacionisme al nostre país, però també hi ha un risc de deteriorament que es pot tallar en sec amb la consecució de l’Estat propi:  “En els últims 10 anys, tota la legislació que depèn de l’Estat espanyol ha estat perjudicial per als clubs catalans. El que ha fet Catalunya durant tots aquests anys és un miracle que ha estat possible gràcies a la tasca desinteressada de moltes persones”.  Esteva està convençut que l’ingrés del COC al Comitè Internacional Olímpic (CIO)permetrà a l’esport català esdevenir adult de manera estructural”, sobretot si es fixa el seu “finançament autònom a través d’alguna taxa, com ara les loteries”, i va posar com a exemple les legítimes aspiracions de Barcelona de tornar a ser olímpica: “Tenir uns Jocs com els del 2032 només serà possible amb la independència perquè Madrid ho seguirà intentant”.

Per la seva banda, Francesc Serra, va esmentar la tasca que durant tants anys ha estat portant a terme la Plataforma Proseleccions Catalanes: “L’esport ens ha fet sempre molt diferents i ens ha estat fàcil de reivindicar-ho al marge de la qüestió política”. Tot i això, en aquests moments, no veu una altra solució que la independència: “L’espanyol és un dels pocs governs que diu que et denunciarà si no vas a la selecció. Encara hi ha molts esportistes que no es poden manifestar pel Sí perquè saben que serien represaliats”.  En la seva opinió, els beneficis de l’estat propi seran tant directes com indirectes, perquè els catalans “tindran més capacitat econòmica, no tindran tantes dificultats per pagar les quotes i els clubs esportius no es veuran obligats a fer equilibris”.

Pel que fa al president de la FEEC, Jordi Merino, va identificar l’excursionisme com a “esport nacional de Catalunya” i va recordar que el “veto d’Espanya” està impedint que la seva federació pugui representar el país en diverses modalitats: “Només ser independents ja tindrem campions en esquí de muntanya, escalada esportiva, raquetes de neu i curses per muntanya”. Va afegir que “la FEEC ja fa quatre anys que està desconnectada de la federació espanyola” i això ha fet que des d’allà se’l vegi com a un enemic.

Finalment, Arnau Rovira i Maurici Casasayas van donar el punt de vista dels esportistes. El nedador, de 21 anys, va denunciar que “les instal.lacions estan limitades per la falta de subvencions” i que aquesta manca de suports també es tradueix en el fet que “molts esportistes joves ho han de deixar pels diners”. En la mateixa línia es va mantenir el judoka, posseïdor del 7è Dan de la seva modalitat i responsable del gimnàs Esport7: “Si falla alguna cosa és la qüestió de base. No és educatiu ni formatiu i acaba cremant els esportistes. Algunes federacions encara segueixen amb una línia administrativa i de funcionament molt arcaica, de l’època franquista”. Segons Casasayas, aquest factor pot fer que la preparació per a Tòquio 2020 “sigui molt justa”. Això sí, tant ell com Rovira van coincidir a l’hora de manifestar que “la independència ens permetrà pujar al podi amb la bandera que ens estimem”.

Fotos: Josep Perramon