04.09.17

Núria Picas guanya l’Ultra Trail Mont Blanc i torna a dur l’estelada fins al cim de l’esport mundial

Kilian Jornet és segon i arrodoneix una setmana màgica després del primer lloc d’Eli Gordón i el tercer d’Ivan Camps, dimecres

Núria Picas (Buff – AE Mountain Runners del Berguedà) va afegir ahir l’UTMB (Ultra Trail Mont Blanc), per primera vegada, al seu magnífic palmarès. Es tracta d’un triomf inèdit, en categoria femenina, per a l’esport català i un premi a la trajectòria d’una atleta que ja formava part per mèrits propis en l’elit de les curses de muntanya. Tal com va fer quan va conquerir l’or a la Copa del Món d’Ultra Trail del 2012, la manresana va entrar a la meta de Chamonix amb una estelada, tot mostrant al món quin és el seu país i de quina pedrera ha sortit. La sensibilitat, la tradició i el domini de Catalunya en l’àmbit de la muntanya són característiques úniques, diferenciades i reconeixibles arreu i, gràcies a la Núria, han tornat a quedar plasmades en la imatge de la seva arribada. L’1 d’octubre podrem fer un pas definitiu perquè aquesta escena pugui abastar la normalitat, també, en qualsevol competició de seleccions.

El triomf del coratge i la intel·ligència
Picas es va imposar amb un temps de 25h45:44 i li va treure tres minuts a la segona, la suïssa Andrea Huser. El seu màxim avantatge sobre les perseguidores va arribar a ser de 40 minuts, amb la qual cosa la seva capacitat d’administrar la renda va convertir el triomf en encara més èpic. La bagenca establerta a Berga va reconèixer, ja a Chamonix, que, en els últims 10 km, gairebé no podia ni córrer, de manera que l’èxit no hauria estat possible de no ser per la seva experiència, capacitat de sacrifici i tenacitat.

Segon lloc de Jornet
En una cursa masculina marcada per la pluja, Kilian Jornet (Salomon-Ekke Lleida) no va poder repetir el triomf aconseguit en la seva última aparició a l’UTMB, el 2011. El català aspirava a la quarta victòria però finalment ha estat el francès François D’Haene qui l’ha igualat en el palmarès, ja que va assolir el tercer triomf. La participació en aquesta edició era una de les millors de la història i s’ha de reivindicar, una vegada més, el paper de Jornet, pel mèrit de conduir en tot moment la seva pluridisciplinarietat, competitiva i no competitiva, sempre a l’excel·lència. Es tracta d’un referent mundial irrepetible que no deixa d’alimentar la simbiosi entre Catalunya i la muntanya. El seu temps va ser de 19h16:38, a poc més d’un quart d’hora de D’Haene.

Més places de mèrit
En la mateixa prova,  Pau Capell (North Face – CE Alpí Baix Llobregat) va ser sisè, després de plantar cara a tots els últims triomfadors de la competició reina a Chamonix. El seu temps va ser de 20h12:43. Tot just era la seva primera aparició en l’UTMB, de 167 km i 10.000 m de desnivell acumulat, i ha arribat després del seu triomf en la TDS (Sur les Traces des Ducs de Savoie, de 119 km i 7.200 m de desnivell acumulat) de l’any passat. Capell, com Picas, ha entrat a meta amb una estelada. Pel que fa a Jordi Gamito (Compressport -AE Matxacuca), ha estat desè amb un temps de 21h44:31.

Domini a l’OCC
L’UTMB inclou diverses curses prèvies. Una d’elles és la TDS que l’any passat va guanyar Capell i, una altra, l’OCC (Orsières-Champex-Chamonix), de 56 km i 3.500 metres de desnivell acumulat. Es va disputar dijous i la va guanyar la catalana Eli Gordón (Team Segurartic Catalana Occidente – AE Lleure Montornès) el dia del seu aniversari. Amb un temps de 6h12:16, es va imposar a la sueca Emilie Forsberg (Salomon) i a la francesa Amandine Ferrato. En la cursa masculina, Ivan Camps (AE Mountain Runners del Berguedà – Buff) va ser tercer, després d’un esforç de 5h27:14. El guanyador va ser el suís Marc Lauenstein amb un registre de 5h19:34.  En la CCC (Courmayeur-Champex-Chamonix, de 101 km i 6.100 m de desnivell acumulat), Anna Comet (Dynafit-The Elements-Unió Excursionista Vic) va ser novena amb un temps de 14h34:09.  Una setmana de somni per a les curses de muntanya i tot l’esport català.

Fotos: UTMB / www.feec.cat