24.08.17

El triomf de la selecció catalana femenina sub-13 en l’europeu de softbol, producte de la “feina ben feta”

La seleccionadora, Raquel Fernández, destaca el potencial d’un equip que va sumar set victòries de set possibles a Itàlia

La selecció catalana de softbol sub-13 es va proclamar campiona d’Europa després de derrotar (6-1) el Merklin txec en la final del trofeu Massimo Romeo. Era la primera participació de Catalunya en una competició d’aquestes característiques i la va saldar amb un ple de victòries -set de set- i una mitjana d’anotacions superior a les 11 durant la primera fase. La seleccionadora, Raquel Fernández, admet que el rendiment de les jugadores abans de començar el torneig era una incògnita, però també que la victòria de Catalunya va fer justícia a tot allò que es va veure a Collecchio (Itàlia): “Sabíem que teníem un bon equip i que donaríem guerra, però no sabíem que tanta. Només anàvem a passar-nos-ho bé i veure com és el softbol a Europa. Podríem parlar de sorpresa però, veient com vam jugar el torneig, no és així. Era la primera vegada que aquestes jugadores disputaven una competició europea i van gestionar molt bé els nervis per l’edat que tenen”.

Preparació intensa
Fernández disputa aquests dies la Recopa d’Europa de Caserta amb el Sant Boi i, a principis d’estiu, també va viatjar a Itàlia per jugar l’europeu de softbol absolut amb la selecció espanyola. La tasca com a entrenadora de l’equip català sub-13 també ha estat intensa, ja que la preparació específica per al torneig de Collecchio no va començar fins al mes d’abril, després d’un entrenament conjunt de 24 jugadores abans del Catalunya-Perú absolut de l’1 de març a Gavà. “Disputar el trofeu Massimo Romeo era una proposta que la federació catalana es plantejava des de fa temps. Veient el potencial de les jugadores en l’entrenament, potser es va acabar de decidir”, destaca. I és que, per ella, l’èxit aconseguit només es pot atribuir a la “feina ben feta que s’està fent des de fa temps” i al fet que “aquestes nenes ho assimilen tot com una esponja”. Durant tot aquest temps, la selecció s’ha estat entrenant una vegada a la setmana, sessió que s’afegia a les dues que solen portar a terme amb els seus clubs.

Del beisbol al softbol
La principal dificultat que afrontava la selecció catalana sub-13 era que no totes les jugadores estaven formades en la modalitat de softbol. Si bé set components de l’equip ja treballen de manera habitual amb Fernández a Sant Boi, d’altres -bàsicament, les del Barcelona i el Manresa– provenien del beisbol: “S’han adaptat molt bé a les diferències que hi ha entre una disciplina i l’altra”. Un dels aspectes tècnics que més varia és el llançament, que és l’especialitat de la seleccionadora com a formadora. Per ella, “el pas del beisbol al softbol és totalment recomanable” perquè “els hàbits adquirits són molt positius”.

Ple de victòries
El rival en la final, el Merklin, ja havia perdut contra Catalunya en una primera fase (14-8) on l’equip de Fernández va mantenir una trajectòria immaculada. També va derrotar amb claredat Moscou (14-2), Turquia (9-2) i les London Cubs (10-4). Les victòries més ajustades van arribar contra el Joudrs Navy txec (10-9) i el Panthers Zagreb croat (11-10), aquesta última amb la classificació ja assegurada. Tot un exemple de competitivitat. Les components de l’equip eren les següents: Carla Sanz, Patricia Hernández, Núria Bordanoba, Samara Pinilla, Alba Luque, Andrea Villanueva i Eva Garcia (CBS Sant Boi); Maia Pardo, Maria Valls i Yaritza Luna (CB Barcelona); Emma Del Pino i Lucía Parrón (CB Viladecans); Laura Martínez (CBS Hèrcules L’Hospitalet); Abril Tarrés (BC Manresa); i Rebeca López (CBS Gavà).