03.08.17

Gerard Esteva: “Com a comitè olímpic no reconegut, l’única raó de ser és esdevenir un estat independent”

El COC ha participat en la presentació de la campanya unitària pel ‘Sí’ a la plaça del Rei, que ha aplegat 16 entitats i partits diferents

El Comitè Olímpic de Catalunya (COC), representat pel seu president, Gerard Esteva, ha participat en la presentació de la campanya unitària pel ‘Sí’ amb vista al referèndum de l’1 d’octubre. L’acte ha tingut lloc aquest matí a la plaça del Rei de Barcelona i ha aplegat 16 entitats i partits polítics diferents. La Plataforma Proseleccions Esportives Catalanes estava representada pel seu vicepresident i president de Drets, Sergi Blàzquez, que també ha pres la paraula durant el torn de parlaments.

Campanya coordinada
“És la campanya més important que s’ha fet en aquest país en els últims anys. La volem coordinada perquè el sí té moltes veus, molts colors i molts accents, i serà més fort en la mesura que sigui plural”, ha explicat Jordi Sànchez, president de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), que ha celebrat que la campanya pel ‘Sí’ aplegui tantes sensibilitats, entre elles la del món de l’esport. En l’acte de la plaça del Rei també hi han participat Òmnium Cultural, l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), Súmate, el PDECat, ERC, la CUP, Demòcrates, el Moviment d’Esquerres (MES), els independentistes d’UGT, el Cercle Català de Negocis, Solidaritat Catalana per la Independència i la Plataforma per la Llengua.

Esdevenir un estat independent per existir
Gerard Esteva ha estat molt clar en el seu discurs i ha destacat que el Comitè Olímpic de Catalunya, en el referèndum de l’1 d’octubre, es juga la seva pròpia existència: “Com a comitè olímpic no reconegut, i amb els estatuts internacionals que imperen en el món de l’esport, l’única raó de ser és esdevenir un estat independent per tenir veu pròpia”. A més, ha afegit que, “si algun sector té un clar benefici amb un estat independent, és el món de l’esport”. D’aquesta manera, ha anunciat que, “a partir del setembre”, el COC començarà a “impulsar conjuntament” amb les altres entitats avui presents “la campanya de l’esportpelsi.cat, per manifestar tots aquests beneficis i esdevenir adults al món”.

Per la seva banda, Sergi Blàzquez s’ha centrat en el vessant jurídic, després de recordar que l’entitat que presideix “lluita pel dret i la dignitat” dels catalans: “Hem de negar la falsa dicotomia de contradicció entre legitimitat i legalitat. Tenim legitimitat com a poble per reclamar el dret a la lliure autodeterminació, i tenim la legalitat perquè ens empara el Parlament de Catalunya, que és sobirà”.

En marxa el Web del Sí
Durant l’acte, Jordi Sànchez ha avançat que la campanya pel ‘Sí’ arrencarà oficialment el 15 de setembre de matinada, un cop convocat el referèndum, i comptarà amb tres actes de gran format, un d’ells a la capital catalana. Així mateix, ha anunciat que ja està en marxa la pàgina webdelsi.cat, on apareixen uns arguments favorables a “guanyar una república a les urnes” que estan “a disposició de tothom”. Hi ha la possibilitat de registrar-se com a voluntari per participar en totes les iniciatives i també un apartat per fer aportacions econòmiques a través de micromecenatge. Pel que fa a la preparació de la Diada de l’11 de setembre, Sànchez ha apuntat que ja hi ha 700 autocars compromesos i 35.000 persones apuntades, i ha fet una crida a seguir inscrivint-se perquè la campanya pugui començar després d’un altre gran èxit de mobilització.