19.07.17

Merescut homenatge a l’Olimpíada Popular del 1936

L’acte tindrà lloc avui a l’INEFC de Barcelona

L’any 1936 Berlín es preparava per acollir uns Jocs Olímpics que Hitler va utilitzar per fer propaganda del nazisme, el militarisme i la discriminació racial. Molta gent no estava d’acord en el fet que l’esperit olímpic fos utilitzat així, i per això van promoure uns jocs alternatius, que es van anomenar Olimpíada Popular i que havien de començar a Barcelona el 19 de juliol de 1936.

L’Olimpíada Popular era un crit en favor de la pau al món i de la igualtat dels drets de les persones, en favor de la participació de les dones en l’esport, i que volia mostrar la diversitat cultural de la humanitat.

Va ser organitzada per entitats esportives catalanes, els governs de les repúbliques francesa i espanyola, la Generalitat de Catalunya, i amb el suport de comitès de diversos països. Lamentablement, el dia de la inauguració els esportistes es van trobar amb l’aixecament feixista i l’esclat de la Guerra Civil. D’aquesta manera, l’Olimpíada que promovia la pau va ser aixafada per la guerra i no es va poder celebrar.

Per això és de justícia que avui recordem aquella Olimpíada oblidada, que volia situar Barcelona i Catalunya al capdavant dels qui s’oposaven al nazisme.

El Departament d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència organitza una jornada esportiva, participativa i festiva amb la participació de joves de tot Catalunya convocats a través de la Unió de Consells Esportius de Catalunya (UCEC). A continuació es fa un acte institucional en reconeixement a l’esport com a eina de cohesió de les societats i als valors de l’Olimpíada Popular. Un homenatge a les entitats i a les persones que van estar a punt de fer possible aquests jocs oblidats, que de ben segur hagués transformat la història del nostre país en la lluita per la llibertat i la democràcia.

Pots consultar el programa complet fent clic AQUÍ.