11.07.17

Zalissa Kiemde: “Jugaria amb Catalunya si em pogués establir aquí”

La millor jugadora d’handbol de Burkina Faso va ser una de les esportistes guardonades com a “Nou Líder per Demà” al Forum Crans Montana de Barcelona

“Haver rebut aquest reconeixement significa una experiència molt bonica tant per mi com per Burkina Faso. Ha arribat gràcies al meu treball i a les diferents sortides que he pogut fer amb l’equip nacional”. Zalissa Kiemde, de només 18 anys, va ser una de les esportistes que va rebre la distinció “New Leaders for Tomorrow” durant la sessió del Crans Montana Forum que va tenir lloc la setmana passada a Barcelona. El seu agraïment era més que sincer tenint present les dificultats que hi ha per reeixir en un país com el seu, Burkina Faso, on el professionalisme encara està lluny d’arribar. Inquieta per no perdre pistonada en la seva evolució meteòrica, durant el parell de dies que va estar a Catalunya, va buscar un equip amb qui poder entrenar, cosa difícil per la brevetat de la seva estada. Malgrat que té la lliga francesa al cap, no descartaria instal·lar-se a casa nostra si algun club li dóna l’oportunitat. D’arguments, segons va explicar a seleccions.cat, no n’hi falten.


Kiemde amb membres de la delegació del seu país i el cònsol honorari de Burkina Faso a Barcelona-Girona, Josep M. Simon (segon per l’esquerra).

La Zalissa és lateral esquerre. Va començar a jugar a handbol fa 10 anys, quan en tenia 8, per influència de les seves germanes, que també van arribar a la selecció de Burkina Faso. El 2014 va debutar amb l’equip nacional de la seva edat d’aleshores, en el Challenge Trophy de Togo. El seu combinat va guanyar i va ser designada millor jugadora. “Va ser una sorpresa”, va admetre. Al cap de pocs mesos, ja no ho seria tant, de sorprenent.

L’any següent, a Nigèria, va repetir com a millor jugadora del torneig classificatori dels Jocs d’Àfrica de Congo Brazzaville, on Burkina Faso va ser setena i Kiemde, la jugadora més jove de la competició. També va ser escollida com a millor jugadora en un torneig organitzat per l’exporter internacional Daouda Karaboué a la Costa d’Ivori (2015) i al Challenge Trophy de Togo (2016). Per tot plegat, l’any passat va ser escollida millor jugadora del seu país, tant per la federació de Burkina Faso com a criteri de l’Associació de Periodistes Esportius.

Millors imatges de la Zalissa en acció durant el 2016.

El seu pròxim repte serà la Copa d’Àfrica Júnior que tindrà lloc del 10 al 18 de setembre a Abidjan (Costa d’Ivori). “No serà gens fàcil perquè jugarem contra jugadores professionals quan nosaltres som totes amateurs, però hi anirem a intentar guanyar”, afirma Kiemde, tota ambició, tenint present el prestigi acumulat a l’Àfrica de l’Oest, que se li està quedant petita.

“El meu objectiu és fitxar per un club francès i arribar a jugar en el seu equip nacional”, admet Kiemde. Es mostra molt interessada per les 9 Champions de la secció d’handbol del Barça i afirma que “també jugaria amb la selecció catalana” si s’establís aquí i es pogués nacionalitzar. Una situació que és molt més freqüent en el món de l’handbol que no pas en el del futbol, com evidencien els exemples de Duixebàev, Sterbik o bona part de l’actual selecció de Qatar.