05.07.17

El Crans Montana Forum reivindica el paper de l’esport com a agent per a la pau mundial

Eli Maragall, Natàlia Via-Dufresne, Laura Tramuns, Carles Folguera i Dani Ballart són reconeguts 25 anys després de pujar al podi a Barcelona’92

L’INEFC a Barcelona ha acollit avui la sessió inaugural del Crans Montana Forum 2017, dedicada a la potencialitat de l’esport com a agent per a la pau mundial. Tots els ponents han coincidit en la seva importància a l’hora d’omplir de valors la joventut de tots els països, que ha de ser l’encarregada de tancar, en la mesura del possible, les diferències geopolítiques actuals. L’acte s’englobava en la commemoració dels 25 anys dels Jocs Olímpics i Paralímpics del 1992, als quals s’han fet diverses referències pel seu caràcter únic, positiu i conciliador. En aquest sentit, cinc medallistes catalans han estat guardonats amb la distinció “Nous Líders d’Honor”: Elisabeth Maragall (hoquei sobre herba), Natàlia Via-Dufresne (vela), Laura Tramuns (natació), Carles Folguera (hoquei sobre patins) i Daniel Ballart (waterpolo).

Ponents d’importància
El secretari general de l’Esport, Gerard Figueras, ha estat el ponent català i ha participat de la mateixa manera que d’altres ministres nacionals de l’esport i autoritats esportives mundials. “El llegat dels Jocs de Barcelona, per molts els millors de l’era moderna, continua viu també en forma d’instal·lacions”, ha afirmat, tot fent referència a la proximitat de l’Anella Olímpica de Montjuïc. “La pràctica esportiva va créixer gràcies als Jocs i ara 500 mil joves participen en competicions escolars fortes”, ha afegit, com a exemple de la riquesa i singularitat esportiva catalana. “Gràcies a l’esport tindrem una societat i un jovent més formats, i, per tant, un món millor”, ha seguit subratllant, en el sentit que l’esport millora l’educació i, a la vegada, si la seva pràctica és general, acabarà reduint la despesa sanitària pública. Per ell, “el model esportiu català té un gran actiu en l’aliança entre el món públic i el privat per ajudar a millorar el país”.

Els altres ponents han estat el Secretari General de la Unió pel Mediterrani, Fathallah Sijilmassi; el Cap d’Administració i Projectes de l’Associació de Federacions Internacionals d’Esports Olímpics d’Estiu (ASOIF), James Carr; el Ministre de Joventut i Esport de Benín, Oswald Homeky; el Ministre d’Esports i Lleure de Burkina Faso; Taïrou Bangré; el President del Comitè Paralímpic Europeu, Ratko Kovacic; la Cap de Departament de la Unitat de l’Esport de la Comissió Europea, Marisa Fernández; el President de la Federació Internacional de Petanca, Claude Azéma; l’antic capità de la selecció francesa de rugbi, Abdelatif Benazzi; el President de la Societat Peruana de Llei Esportiva, Sandro García; el President de la Confederació Internacional de Treballadors i Amateurs en l’Esport (CSIT), Bruno Molea; el President de la Federació Internacional de Pàdel, Daniel Patti; el Director de Comunicació de la Federació Internacional de Judo, Nicolas Messner; i l’antic porter de la selecció camerunesa de futbol, Joseph-Antoine Bell.

Sessió per a l’esperança
Sijilmassi ha dit que “la memòria dels Jocs Olímpics del 1992 a Barcelona és una part fonamental de l’èxit d’aquesta ciutat”. Per la seva banda, James Carr ha comentat que “estem lluitant contra la corrupció a l’esport i per enfortir la posició dels atletes al món”, ja que, al seu entendre -i de molts dels ponents-, l’esport perd la seva potencialitat si no es combaten fenòmens com ara la corrupció o el dopatge. En aquest sentit, Oswald Homeky ha apuntat que “l’esport és una eina de diplomàcia que ha de ser usada amb transparència”.

L’esperança l’han aportada dos dels dos antics esportistes destacats que han actuat com a ponents. Segons Abdelatif Benazzi, “la frustració de perdre amb França contra Sud-àfrica al mundial de rugbi de 1995 va quedar atenuada per ser un element de pau”, en clara referència a la unió que va significar per al país amfitrió el títol de campions del món molt poc després del final de l’apartheid. Pel que fa a Bell, ha explicat que per a l’Olympique de Marsella, en la dècada dels 80, va suposar una novetat comptar amb un porter africà, però la seva experiència va ajudar a constatar que “l’esport pot ajudar a tombar totes les barreres i prejudicis”.

 

Reconeixement olímpic
Al final de la sessió, el Crans Montana Forum ha lliurat els guardons “New Leaders for Tomorrow” a diverses personalitats mundials, entre ells a esportistes. Els cinc medallistes a Barcelona’92 han estat homenatjats amb la distinció “Nous Líders d’Honor”, que han recollit a l’escenari en memòria de les medalles guanyades en hoquei sobre herba (Eli Maragall),  vela (Natàlia Via-Dufresne), natació paralímpica (Laura Tramuns), hoquei sobre patins (Carles Folguera) i waterpolo (Dani Ballart).

El programa, fins divendres
Després de la sessió a l’INEFC, el 6 i el 7 de juliol el fòrum traslladarà les seves sessions al Recinte Modernista de Sant Pau. Allà, els participants internacionals tindran al seu abast un intens programa de temàtiques diverses, com ara la sostenibilitat de la producció energètica, la gestió de corrent migratori actual, l’auge del populisme en la política moderna, la cooperació entre els països de la Ruta de la Seda, el paper de la dona a Àfrica, l’aigua lligada al medi ambient, l’encaix dels ports en els entorns urbans o les relacions estratègiques entre Europa i l’Àfrica. Tot plegat, qüestions que també han portat a Barcelona alguns dels principals líders d’opinió i de presa de decisions en les respectives matèries.

Fotos: Jordi Estruch / Secretaria General de l’Esport