30.06.17

La connexió entre l’esport català i la política, a debat a la Universitat de Vic

El vicepresident de la Plataforma Proseleccions, Sergi Blàzquez, va participar en la taula rodona ‘Current Issues and Developments in Sport and Politics. Catalan perspectives’

La Universitat de Vic (UVic-UCC) acull fins aquesta tarda el primer Congrés Internacional ‘Regionalism and Nationalism in Conteporary International Sport’. Està organitzat per la mateixa universitat catalana, la Southampton Solent University i la Political Studies Association (PSA), amb el suport del Consell Català de l’Esport, de la consultora britànica In the Zone i del diari digital El Món. El vicepresident de la Plataforma Proseleccions Esportives Catalanes, Sergi Blàzquez, va participar ahir en la taula rodona ‘Current Issues and Developments in Sport and Politics. Catalan perspectives’, on es va debatre sobre la relació entre l’esport català i la política. La xerrada estava moderada pel periodista de El Món Adrià Soldevila i també comptava amb la presència del corresponsal de The Guardian a Madrid, Sid Lowe; del periodista Frederic Porta i del professor de la UVic-UCC Albert Juncà.

Globalitat i catalanitat
La catalanitat del FC Barcelona va centrar bona part del debat, en contraposició a la seva dimensió de club global. “El Barça afronta un gran desafiament: conjugar la representació de Catalunya i ser una gran marca mundial”, va dir Albert Juncà, després que Sid Lowe alertés que “la posició d’un club davant d’una ideologia política determinada farà canviar la visió dels seus aficionats”. Tot i ser conscient que “la importància dels Barça-Madrid va més enllà del futbol”, el periodista britànic va recordar que el club té molts aficionats a tot el món que ho són de manera aliena a la causa catalana, argument que va ser contestat amb contundència per part de Frederic Porta: “És inimaginable un Barça sense la identificació amb Catalunya”.

L’arrelament del lligam polític
Això sí, Porta va reconèixer que a Catalunya “hi ha gent, normalment de la burgesia, que lluita perquè el Barça només sigui un club”, en referència al lema de l’entitat, ‘Més que un Club’ i a la seva càrrega política. Tot i això, també va recordar que “hi ha persones que es van començar a sentir catalanes gràcies al Barça”. És en aquest punt que Sergi Blàzquez va defensar que la voluntat que tenen alguns d’intentar separar esport i polític és una ucronia: “El Barça s’ha mantingut 120 anys sent un club top gràcies als seus socis, que creuen en els valors que representa el club. L’esport i la política estan units com ho està qualsevol altra activitat. Als estadis sonen himnes, s’alcen banderes quan es puja al podi i els presidents i els reis dels països seuen a la llotja”. El vicepresident de la Plataforma també va constatar que la independència de Catalunya en cap cas perjudicarà el Barça: “Un dels seus principals aliats per seguir a la lliga espanyola serà el mateix Real Madrid”.

Un “clàssic” de seleccions
A la conclusió de l’esdeveniment, seleccions.cat va consultar l’opinió a Sid Lowe sobre com veu la possibilitat que Catalunya es pugui enfrontar a Espanya sobre el terreny de joc després de la independència: “Es parla molt del possible impacte en el futbol de la independència de Catalunya però no tant de l’existència d’aquest partit internacional. No sé fins a quin punt els Catalunya-Espanya poden suplantar una mica el clàssic, perquè la dimensió internacional dels Barça-Madrid potser no seria la mateixa. No n’hi haurà tants, de partits, però acabaran existint si els sortejos així ho determinen. No sé si disminuirà la rivalitat Madrid-Barça o l’acabarà fent més descaradament política. Pot ser un fenomen molt interessant”, va dir.