28.06.17

Cap a una selecció catalana femenina #Orgullosa

L’aposta decidida de la FCF pel futbol i el futbol sala femenins ha de repercutir necessàriament en bons resultats internacionals

La Federació Catalana de Futbol (FCF) va presentar ahir al Palau de Congressos de Catalunya el nou projecte #Orgullosa, destinat a potenciar i promoure el futbol i el futbol sala femenins a tot el país. En presència de tots els equips femenins de Catalunya i de les seleccions catalanes -i en un espectacular escenari de 360°-, la federació va fer públic el seu pla d’actuació, que passa per la formació; les ajudes econòmiques; l’accessibilitat en l’organització de diferents activitats que ajudin a les noies a iniciar-se en el món del futbol; i la visibilitat mediàtica, amb la creació d’un departament exclusiu dins la FCF. Aquesta aposta ha de repercutir necessàriament en bones actuacions de les seleccions catalanes en els mundials i en els europeus, quan arribin els respectius reconeixements internacionals derivats de la independència de Catalunya.

Un nivell molt potent
“Crec que el nivell que tenim és molt potent. Moltes catalanes formen part de la selecció espanyola. Aquest potencial s’ha de treballar”, explica Laura Ràfols, portera del FC Barcelona, que espera que accions com #Orgullosa ajudin Catalunya a equiparar-se “als grans països europeus, com els del nord o Alemanya, en nombre de llicències”. Ràfols ja és posseïdora del nivell bàsic d’entrenadora i està “a punt” de treure’s el nivell avançat. En aquest sentit, valora molt positivament que la seleccionadora catalana, tant de l’absoluta com de les categories formatives, sigui Natàlia Arroyo, en el sentit que el nombre de preparadores principals també creixi exponencialment.

Berta Velasco -dreta-, amb la seva companya d’equip i capitana de la selecció, Noe Guerrero.

El llarg camí del futbol sala
Una de les jugadores que també van ser presents en l’acte és Berta Velasco, designada millor jugadora catalana de futbol sala en més d’una ocasió i component de la Penya Esplugues Gironella, de la Primera Divisió estatal. Per ella -que fins i tot va tenir una breu incursió en el futbol 11 a les files del Levante Las Planas-, la progressió que ha d’experimentar el futbol sala de la FCF en els pròxims anys és molt més alta, tenint present que “ni tan sols s’organitza un europeu i un mundial femení” com a tal, sota el paraigua de la UEFA i de la FIFA. Sí que, en canvi, hi ha un torneig mundial, on “Brasil és el referent i, a escala europea, les millors seleccions són Espanya i Rússia, seguides de Portugal”. A més, Velasco apunta que l’única catalana que ha anat regularment amb la selecció espanyola és Clàudia Pons, ja retirada: “La resta de convocatòries de jugadores catalanes han estat puntuals”. Tot i això, està convençuda que “a còpia de treballar, d’esforç, d’entrenaments i de continuïtat, es podria competir”.

Hegemonia en futbol 11
Si bé Velasco afirma que, en futbol sala femení, Galícia és el territori més avançat de l’estat espanyol des del punt de vista de la seva selecció, sumant les dues modalitats futbolístiques no hi ha discussió possible de l’hegemonia catalana. Segons es va revelar durant l’acte, Catalunya, amb 10.301 llicències, compta amb gairebé el doble de jugadores federades que Andalusia (5.689), i encara supera amb més contundència la tercera en el rànquing, el País Valencià (4.123). En total, la FCF aglutina el 7% del total de les llicències de la federació espanyola (RFEF) i això es nota, sobretot, en el camp del futbol 11. Ho va reconèixer la seleccionadora espanyola sub-17, Toña Is: “Les seleccions espanyoles sub-17 i sub-19 s’abasteixen en gran majoria de les jugadores catalanes”.

Admiració internacional
L’impuls del programa #Orgullosa s’ha acollit amb molts bons ulls des d’un punt de vista internacional. La responsable del programa de desenvolupament del futbol femení a la UEFA, Emma Sykes, va valorar molt positivament “aquest increïble projecte de promoció del futbol femení, una acció que respon a la realitat social”, i va reivindicar que “les noies que actualment juguen a futbol s’han quintuplicat en els darrers 20 anys a diferents països”. En el cas de Catalunya, l’augment ha estat de més del 200% en els darrers 15 anys. Tot i això, creu que encara falta aconseguir un objectiu cabdal, que no és altre que “canviar la percepció que té la gent de les noies que juguen a futbol”. Per la seva banda, l’actual pilota d’or, Carli Lloyd, a través d’un missatge per pantalla, va animar totes les jugadores a lluitar pels seus somnis i no defallir en les ganes que tinguin de jugar a futbol o futbol sala.

Les autoritats, decidides
Pel que fa als missatges institucionals que es van donar, totes les autoritats van coincidir en la importància d’impulsar el futbol femení. “Ara és el millor moment per apostar pel futbol femení. És una obligació que tenim amb la societat”, va dir el president de la FCF, Andreu Subies. Una aposta amb la qual coincideix plenament la presidenta del Parlament, Carme Forcadell: “Hi ha equips femenins molt potents i hem de lluitar perquè surtin als mitjans. El futbol no entén de gènere”. Per la seva banda, el Secretari General de l’Esport, Gerard Figueras, va fer extensius els objectius d’#Orgullosa a tot el país: “Construïm un país nou que vol ser pioner en combatre la violència -en referència a la campanya Joc Net de la FCF i en donar els mateixos espais a homes i dones”, mentre que la consellera de la Presidència, Neus Munté, va recordar que “un bon exemple de la bona salut que viu el futbol femení és la lliga assolida enguany per l’AEM Lleida”, tot formant part d’una competició masculina.